Sfântul Ilie (al cărui nume semnifică „Zeul meu este Iahve”) a fost un profet evreu și un făcător de minuni care a trăit în regatul de nord al Israelului, în timpul domniei regelui Ahab, cu circa 800 ani înaintea nașterii lui Iisus Hristos.
Ahab a construit un templu pentru Baal, iar soția sa Izabela a adus în țară un anturaj mare de preoți și profeți ai zeilor Baal și Așera. Baal era un mare zeu al cerului și al furtunilor din religia canaanită, iar Așera era zeița mării. Iahve era zeul poporului evreu de pe vremea lui Avraam. Dar mulți dintre evrei l-au abandonat. Unul singur a rămas devotat lui Dumnezeu și avea să le redea credința evreilor.
Profetul Ilie l-a avertizat pe Ahab că vor urma ani de secetă catastrofală atât de severă încât nici măcar roua nu se va forma, pentru că el și regina lui „au făcut rău în ochii Domnului”. Dumnezeu a săvârșit multe minuni prin el. După cum se spune în Biblia ebraică, Ilie îl provoacă pe Baal în numele lui Dumnezeu însuși, dar îl provoacă și pe Izabela, pe preoții ei și pe poporul lui Israel.
Pentru a nu fi ucis la ordinul regelui, Dumnezeu îi spune lui Ilie să fugă din Israel, într-o ascunzătoare de lângă pârâul Chorath , la est de Iordan , unde va fi hrănit cu bucăți de pâine adusă de corbi. El l-a readus la viață pe fiul bolnav al văduvei din Zarephath. Ulterior, se întoarce în Israel pentru o ultimă confruntare cu Ahab pentru a-l mustra pentru că se închină la Baal. Ilie îl provoacă pe rege. Îi propune să sacrifice fiecare câte un taur și să îl pună pe altar, cu lemne, dar fără a aprinde focul. Ilie chiar toarnă apă peste jertfa sa.
În timp ce preoții lui Ahab îl invocă pe Baal să le aprindă jerfa fără succes, Ilie reușește să-l convingă pe Iahve ă-i mistuie jertfa cu o flacără care cade din cer. Oamenii care îl văd se întorc la Dumnezeul iudaic. Ilie le poruncește să pună mâna pe proorocii lui Baal pentru a-i condamna la moarte. După ce îi execută, au început ploile, semnalând sfârșitul secetei și foametei. Spre finalul vieții sale, Dumnezeu l-a transportat pe Ilie în Rai, cu un car cu roți de foc, tras de cai de foc. Elisei, discipolul său, i-a preluat sarcinile.
Sursa Foto: Shutterstock
De Sfântul Ilie, tradiţia relatează că se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu pune în primejdie recoltele.
De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletele copiilor morţi. De asemenea, se pot împărţi fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.
Cei de la sate obișnuiesc să poarte ramuri de salcie ca să fie păziți de trăsnete. În unele regiuni din țară, oamenii se feresc să plece la drum de ziua Sfântului Ilie, pentru a nu fi loviți de fulgere.
În ziua de Sfântul Ilie, oamenii nu lucrează, pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor. Oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemarginite ale Crucii Sfinte în lupta cu diavolul.
Dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă. Dacă tună, vor fi merele şi alunele viermănoase. Plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi. Fetele tinere, nemăritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.
De ziua Sfântului Ilie se organizează bâlciuri şi târguri, în diferite părţi ale ţării. În această zi sfântă, oamenii se pot ruga Sfântului Ilie pentru sănătate, pentru pace sufletească, pentru ajutor. Este un moment al rugăciunii şi al întoarcerii către Dumnezeu şi credinţa poporului creştin ortodox. Se duc berbecii la berbecar.
Conform Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 103.655 de bărbaţi și 38.946 de femei care îi poartă numele sfântului.
Dacă ai un sărbătorit, surprinde-l cu un mesaj emoționant sau cu o urare frumoasă, cu ocazia onomasticii sale:
„Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.
Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Citește și:
Sfântul Ilie, sărbătoare importantă pentru români. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi!
Mesaje și urări de Sf. ILIE. Care sunt numele sărbătorite pe 20 iulie