IGPR, reacție oficială, în cazul testărilor pozitive cu aparatul Drager5000. NU se întocmește dosar penal, în lipsa rezultatului de la medicină legală

IGPR, reacție oficială, în cazul testărilor pozitive cu aparatul Drager5000. NU se întocmește dosar penal, în lipsa rezultatului de la medicină legală
Publicat: 20/07/2024, 17:25
Actualizat: 20/07/2024, 17:28

IGPR a clarificat situația șoferilor testați pozitiv la stupefiante cu aparatul Drager5000. Cele mai recente cazuri au avut loc în Prahova și Teleorman, unde, în astfel de cazuri, ofițerii au întocmit dosar penal, deși ordonanța 84 stipulează clar că acest lucru se poate face doar în baza rezultatului de le medicină legală. 

Pentru a clarifica situația dosarelor penale, întocmite șoferilor depistați pozitiv cu aparatul Drager5000, în Teleorman și Ol, IGPR a făcut următoarele precizări. Poliția a precizat în comunicatul oficial că, în baza ordonanței 84, șoferilor nu li se fac dosare penale, în primele 72 de ore până la obținerea răspunsului de la Medicină Legală.

Având în vedere dezbaterea îndreptățită din spațiul public, cu privire întocmirea unor dosare penale (ex:Teleorman, Prahova), în urma testărilor pozitive cu aparatul Drager5000, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

„În acest sens, în situația unui rezultat pozitiv, în urma testării cu aparatul Drager5000, polițiștii întocmesc o lucrare (Este vorba de actul de sesizare, iar nu de un dosar penal), care rămâne la unitatea de poliție, pe parcursul celor 72 de ore, în care instituțiile de medicină legală trebuie să transmită rezultatul probelor biologice aferente.

Dacă în interiorul termenului de 72 de ore, polițiștii primesc de la medicină legală un rezultat negativ, acesta se anexează lucrării de bază(cea menționată în paragraful anterior), iar documentele se înaintează de către Poliție, unității de parchet competente, cu propunere de închidere a procedurii, pe cale administrativă.

Această propunere, a unității de poliție, de închidere pe cale administrativă, într-o astfel de situație, are la bază rezultatul negativ al probelor biologice, emis de medicina legală, și NU presupune o propunere de clasare în accepțiunea Codului de Procedură Penală, ci închiderea pe calea administrativă a lucrării.

Astfel, persoana testată, cu rezultat negativ de la medicină legală, nu este cercetată de organele de poliție, sub nicio formă, în cadrul unui dosar penal.

În situația în care rezultatul de la medicină legală este pozitiv, acesta se anexează lucrării de bază și documentele se transmit unității de parchet competente, unde lucrarea primește un număr unic, respectiv aceasta devine ,,dosar penal”, în care se continuă cercetările și se administrează probe, conform Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Prin urmare, măsura retragerii/reținerii permisului de conducere, pentru 72 de ore, este de natură a înlătura un potențial pericol din traficul rutier, până la primirea rezultatelor de la medicină legală.” este precizat în comunicatul IGPR.

Poliția din Prahova și Teleorman a făcut dosare penale șoferilor, testați cu aparatul drugtest

Un adevărat scandal a izbucnit, cu privire la modul în care autoritățile au ignorat prevederile ordonanței 84, iar în județele Prahova și Teleorman, polițiștii au întocmit dosare penale șoferilor, în lipsa rezultatului de la INML.

Poliția din Teleorman chiar a confirmat acest aspect.

Polițiștii din cadrul poliției Orașului Zilnice au întocmit dosar penal și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența a substanțelor interzise, în cazul unui tânăr depistat în timp ce conducea un autoturism, deși ar fi consumat substanțe susceptibile avea efecte psihoactive. În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zimnicea.”, a declarat un reprezentant de la IPJ Teleorman.

Ulterior instituția a venit cu o precizare.

„În concret, a fost înregistrată o lucrare la general, urmând ca după 72h, în funcție de rezultatul de la INML, să fie întocmit dosar penal sau să i se restituie conducătorului permisul de conducere.”, este notat în document.

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crima din Brăila, mascată în jaf. Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
"I-a dat bună ziua, el a crezut că se dă la ea". Şi-ar fi ucis...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Instanţa supremă a ONU declară ilegale coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
Interdicție pentru toți românii. Amendă de 5.000 de lei sau chiar trei luni de închisoare
Otrava din farfurie. Testele cu care sunt înșelați românii
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
A fost descoperit un hormon care ajută la vindecarea mai rapidă a oaselor