RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 879. China, pedepsită din cauza Rusiei/Arestare importantă în Spania

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 879. China, pedepsită din cauza Rusiei/Arestare importantă în Spania
RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 879. China, pedepsită din cauza Rusiei
Publicat: 21/07/2024, 08:20

Războiul din Ucraina a ajuns duminică, 21 iulie, în a 879-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva entităţilor chineze care sprijină războiul Rusiei în Ucraina şi a sugerat că băncile ar putea fi în vizor, relatează Bloomberg.

„China ar trebui să înceteze”

„China ar trebui să înceteze, deoarece credem că este profund în afara limitelor comportamentului decent al statelor naţionale. Am instituit aceste măsuri astfel încât, atunci când găsim o bancă despre care credem că se încadrează în regimul de sancţiuni, să putem face ceva în acest sens”, a declarat Sullivan la Forumul de securitate Aspen, din Colorado.

Comentariile sale sunt cel mai recent avertisment că Administraţia Biden ia în considerare măsuri suplimentare pentru a opri ceea ce spune că sunt firme chineze care ajută baza industrială de apărare a Rusiei, care şi-a revenit după ce a fost afectată de sancţiunile occidentale. SUA afirmă că Beijingul încă nu oferă sprijin letal direct Rusiei, însă liderii NATO, la summitul lor de acum o săptămână, au numit China un „facilitator decisiv” al războiului Rusiei.

Statele aliate sunt din ce în ce mai îngrijorate de faptul că Beijingul se apropie de furnizarea unui ajutor letal despre care oficialii occidentali au avertizat anterior. În special, companiile chineze şi ruseşti dezvoltă o dronă de atac similară unui model iranian desfăşurat în Ucraina, au declarat la începutul acestei luni oficiali europeni familiarizaţi cu această chestiune.

Beijingul a fost receptiv atunci când SUA a venit cu dovezi specifice privind o tranzacţie financiară care încalcă sancţiunile impuse Rusiei de către SUA, dar „imaginea de ansamblu nu este frumoasă”, deoarece firmele chineze continuă să ajute maşinăria de război a Rusiei, a concluzionat Sullivan.

Cine a fost arestat în Spania

Poliţia spaniolă a anunţat arestarea a trei persoane acuzate că au participat la atacuri cibernetice ale unui grup pro-rus de hackeri care au ţintit instituţii publice şi sectoare strategice din Spania şi alte ţări membre ale NATO, transmite AFP.

Aceste atacuri cibernetice au vizat ţări care susţin Ucraina în războiul cu Rusia.

Doi dintre suspecţi au fost arestaţi în oraşele Huelva şi Sevilla, în sudul Spaniei, în timp ce al treilea a fost arestat în Insulele Baleare, se arată într-un comunicat al Gărzii Civile spaniole.

Aceştia sunt acuzaţi de „infracţiuni cibernetice în scop terorist”, în urma unei serii de atacuri de tip „denial of service” (DDoS), care blochează website-urile sau resursele de reţea inundându-le cu un număr mare de accesări.

Atacurile „au fost organizate de grupul de hackeri legat de Rusia numit NoName057(16)”, a precizat Garda Civilă spaniolă, fără a oferi detalii despre ţintele atacurilor cibernetice sau impactul acestora.

„Atacurile au fost îndreptate împotriva instituţiilor publice şi companiilor din sectoare strategice din ţări care sprijină Ucraina”, iar activitatea principală a grupului de hackeri a constat în organizarea de „atacuri DDoS cu propriul lor software, numit DDoSia”, mai menţionează comunicatul.

Citând manifestul grupului de hackeri NoName, spaniolii precizează că misiunea acestuia este „să răspundă acţiunilor ostile şi deschis anti-ruseşti ale rusofobilor occidentali”.

La jumătatea lunii iunie, într-o operaţiune revendicată de grupul NoName057(16), website-uri din Elveţia au fost afectate de un val de atacuri DDoS, cu o zi înaintea unui summit găzduit de această ţară şi la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să obţină susţinere internaţională pentru viziunea sa asupra încheierii la un moment dat a păcii cu Rusia.

Atacul a vizat website-uri ale guvernului elveţian şi ale organizaţiilor implicate în desfăşurarea acelui summit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Moartea influencerului Andrei Versace, tratată ca fiind suspectă. Ce variante iau în calcul polițiștii
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Un aliat de top al lui Joe Biden spune că preşedintele se gândeşte la înlocuitori...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Reprezentanţii supermarketului reacţionează după gestul Sânzianei Negru: "Am aflat cu tristeţe. Vom analiza şi reevalua...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Obiceiul sexual pentru care bărbații sunt judecați mai aspru, conform unui studiu