Vizita oficială a premierului Marcel Ciolacu, însoțit de o delegație guvernamentală, în Turcia, dă rezultate concrete. Pe 21 mai, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a semnat, în prezența președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, și a premierului român, Marcel Ciolacu, Parteneriatul consolidat româno-turc pentru lucrătorii, pensionații și angajatorii din ambele țări.
Ulterior acestei vizite oficiale la Ankara, Simona Bucura Oprescu , și omologul său din Republica Turcă, Vedat Işıkhan, au semnat la București protocolul în domeniul muncii și securității sociale ca urmare a angajamentelor luate în marja Consiliului de Cooperare Strategică România-Turcia la nivel înalt, care a avut loc la Ankara în 21 mai.
Principalul obiectiv al protocolului este de a spori cooperarea bilaterală în domeniile muncii și securității sociale.
Protocolul semnat astăzi și Planul de acțiune pentru perioada 2024-2025 vor consolida relațiile bilaterale dintre cele două ministere ale Muncii. Sunt convins că schimbul de experiență și bune practici în domenii precum: ocuparea forței de muncă, stabilirea salariului minim, condițiile de muncă, sănătatea și securitatea la locul de muncă, organizarea și administrarea sistemului de asigurări sociale vor aduce beneficii pentru cetățenii ambelor state, a declarat premierul Marcel Ciolacu, prezent la eveniment.
Acordul și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia au rolul de a proteja drepturile de securitate socială în contextul liberei circulații pentru cetățenii ambelor state, al migrației legale în căutarea de oportunități financiare, profesionale sau pentru întregirea familiei.
Recunoașterea și totalizarea perioadelor de asigurare socială realizate pe teritoriul ambelor state, determinarea legislației aplicabile în cazul lucrătorilor migranți, asigurarea egalității de tratament, precum și exportul prestațiilor sunt principiile după care se ghidează coordonarea securității sociale între România și Republica Turcia.
De prevederile acestui Acord vor beneficia atât cetățenii români care dețin permise de muncă în Turcia, cât și cetățenii turci cu permise unice de ședere și de muncă valabile în România, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, pe 18 iulie.
Protocolul semnat la Palatul Victoria este un reper în asigurarea securității sociale pentru lucrătorii și cetățenii care locuiesc și lucrează în ambele țări.
Întâlnirile Grupului de lucru comun reprezintă un mecanism eficient pentru soluționarea problemelor legate de muncă și securitate socială între cele două țări și pentru consolidarea colaborării dintre ministerele noastre în acest domeniu, a declarat ministrul Muncii și Securității Sociale din Republica Turcă, Vedat Ișikhan.
Principalele teme de interes prevăzute în Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 sunt:
Cu ocazia vizitei sale în România, Ministrul Muncii și Securității Sociale din Turcia, Vedat Ișıkhan, însoțit de Simona Bucura Oprescu au mers la două fabrici cu capital majoritar turcesc, unitățile de producție din domeniul automotive Martur Automotive Seating and Interiors din Oarja și Beyçelik Gestamp din Dârmănești.
Sunt două investiții majore care totalizează 115 milioane euro și care au generat mii de locuri de muncă.
Citește mai multe AICI.