Criza politică din Statele Unite, generată de retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială, arată că Uniunea Europeană trebuie să devină mai autonomă, să reducă dependența strategică de Washington, notează publicația germană Welt.
„În dimineața de după retragerea candidaturii lui Biden, oficialii de la Bruxelles se pregătesc pentru scenariul unui vid de putere în Statele Unite, nu se știe ce va urma. Trump a evocat deja un orizont în care noi trebuie să ne pregătim de ce se întâmplă în Statele Unite, a devenit clar mai mult sau mai puțin simbolic, este destul de evident, după ce l-am auzit ani întregi la televizor că Europa trebuie să arate că se descurcă mai mult de una singură, iar în acest moment, nu poate fi mai clar: Europa trebuie să arate că se descurcă mai mult de una singură, să își rezolve singură problemele, să nu mai depindă în totalitate de Statele Unite”, afirmă Klaus Geiger, analist al publicației Welt.
Expertul german atrage atenția că niciun alt președinte american nu va avea o abordare orientată atât de mult spre menținerea relațiilor transatlantice, semnalând că Washingtonul s-ar putea orienta spre contracararea riscurilor generate de China.
”Perspectivele globale sunt de așa natură încât Statele Unite nu se vor mai îngriji de Europa cum au făcut în ultimele decenii, indiferent dacă va fi tot un președinte cu abordare transatlantică. Oricum, ideea este că niciun președinte nu va mai fi atât de transatlantic precum Joe Biden, fie că este vorba de Donald Trump, pe care deja îl cunoaștem, știm ce abordare are față de Europa, fie că va fi Kamala Harris, nimeni nu va mai avea amploarea lui Joe Biden, cu experiența din Războiul Rece, Kamala Harris este din California, prin urmare este orientată spre zona Pacificului”, a subliniat Klaus Geiger.
Donald Trump a semnalat constant că Statele Unite nu vor mai oferi necondiționat sprijin militar Europei și a amenințat cu instituirea de taxe vamale în relațiile cu Marea Britanie și Uniunea Europeană.
Foto: Profimedia
Citește și: