„Echipele de pedeapsă” care fac legea în armata Rusiei lui Putin, pe frontul din Ucraina. „Naționaliști, criminali, pedofili, în stil GULAG!”

„Echipele de pedeapsă” care fac legea în armata Rusiei lui Putin, pe frontul din Ucraina. „Naționaliști, criminali, pedofili, în stil GULAG!”

Soldații ruși raportează, din ce în ce mai des, că sunt supuși torturilor de comandanți și de unii dintre camarazii lor. Cei care încearcă să evadeze sau să-și revendice drepturile sunt aruncați în gropi sau închiși în subsoluri, încătușați, legați de trunchiuri de copaci și bătuți cu sălbăticie. Armata rusă a dezvoltat un întreg sistem de pedepse distribuite de „echipe speciale” și acoliți ai ofițerilor care sunt dispuși să încalce regulamentele militare și legea în schimbul anumitor privilegii.

Formele de abuz folosite pentru a menține ordinea în rândurile soldaților ruși care luptă în Ucraina împrumută foarte mult din „tradițiile” înspăimântătoarelor lagăre de muncă sovietice. Refuzul de a respecta ordinele sau abuzul de alcool duc adesea la pedepse dure.

Uneori, însă, comandanții ruși folosesc pur și simplu aceste metode abuzive pentru a-i chinui pe militarii pe care, personal, nu-i agreează, notează The Insider.

Nikolai (numele a fost schimbat la cererea celui intervievat) este ofițer de carieră în armata rusă. Mai avea un an până la pensionare – în septembrie 2022 ar fi fost lăsat la vatră -, dar Vladimir Putin a anunțat mobilizarea „parțială”, iar contractele de serviciu militar au fost modificate și încheiate „pe termen nelimitat”.

  • În primăvara anului 2023, Nikolai și mulți alți ofițeri au fost transferați într-una dintre cele două noi armate combinate ale Rusiei.
  • A încercat să refuze transferul, s-a certat cu comandantul unității și, din această cauză, era să fie arestat de Poliția Militară.
  • Conform legii din Rusia, membrii armatei ruse pot fi transferați într-un post de același rang fără acordul lor, așa că Nikolai a trebuit să urmeze ordinele și să-și schimbe unitatea.

Curând, în calitate de comandant de companie, a avut prima întâlnire cu luptători ruși recrutați din închisori.

„Unui bărbat de pe stradă, în special unui criminal condamnat, nu-i pasă”

Aproape în fiecare zi, douăzeci și ceva de „voluntari” soseau la baza lui militară cu promisiunea că le va fi șters cazierul judiciar. Cu timpul, ucigașii condamnați, abuzatorii pedofili și alți criminali au ajuns să constituie majoritatea batalionului.

„Deținuții sunt imposibil de controlat. Pentru prima dată am văzut că o astfel de atitudine era posibilă în armată și m-a îngrozit”, explică Nikolai.

„Voluntarii” s-au răzvrătit, au refuzat să urmeze ordinele sau să participe la apeluri nominale, au băut alcool în orice moment al zilei și s-au certat între ei.

„Nu am pus niciodată mâna pe un militar, chiar dacă a încălcat regulamentele armatei. Există și alte pedepse, de exemplu o mustrare scrisă sau o amendă. Aceste metode funcționează asupra militarilor profesioniști, dar unui bărbat de pe stradă, în special unui criminal condamnat, nu-i pasă”, a declarat ofițerul, pentru The Insider.

Comandantul bazei militare avea la dispoziție un întreg pluton de asalt format din ceceni și ruși”, își amintește Nikolai.

I-a selectat pe cei mai atletici și bine antrenați luptători, cei care nu fumau, nu beau și aveau coloană vertebrală. Acest grup a devenit «echipa lui de pedeapsă». Aveau un comandant care primea ordine de la colonel și le transmitea subordonaților săi.”

Membrii „echipei de pedeapsă” nu au pierdut timpul cu discuții. „Au intrat neinvitați în incinta companiei mele și i-au prins pe foștii deținuți care puțeau a băutură. Dacă deținutul nu era prea beat, l-au bătut și l-au încătușat de un calorifer. Am văzut odată patru voluntari beți, încătușați și bătuți, stând în armurerie. Unii au fost ținuți așa timp de 48 de ore. Indiferent cine a încercat să-i elibereze, comandantul echipei lor sau comandantul batalionului, echipa de pedeapsă a refuzat să-i elibereze”, povestește Nikolai.

„Așteaptă până ajungem în Ucraina și apoi vom vedea”

Dacă încătușarea unui bărbat de un calorifer timp de două zile nu producea efectul dorit, vinovatul era aruncat, apoi, într-o groapă.

„Cel mai mare interval în care au ținut pe cineva captiv a fost de trei zile”, spune Nikolai. „Băieții s-au întors cu vânătăi și urme de bătaie. Am avut un astfel de prizonier în echipa mea și mai erau cel puțin cinci în batalion”, continuă ofițerul.

Colonelul a folosit luptători ceceni din unitatea forțelor speciale Akhmat nu doar ca echipă de pedeapsă, ci și ca detaliu de securitate. Potrivit lui Nikolai, l-au păzit pe comandant în orice moment, deoarece amenințările foștilor deținuți nu erau neobișnuite.

„Te poți aștepta la orice de la foștii prizonieri – te pot împușca cu ușurință în spate. Când comandantul adjunct al diviziei noastre a venit la noi pentru inspecție, deținuții beți l-au apucat și l-au aruncat pe fereastră, râzând: «Deci ce ai de gând să ne faci?». Cu altă ocazie, un deținut a amenințat un ofițer de batalion: «Așteaptă până ajungem în Ucraina și apoi vom vedea». Cu alte cuvinte, a vrut să spună că îl va ucide în timpul luptei”, explică Nikolai.

Gropi, subsoluri și cătușe

Toate pedepsele enumerate de Nikolai sunt utilizate pe scară largă în armata rusă. Abaterile minore sunt pedepsite prin încătușarea sau legarea de un copac.

  • În primăvara anului 2024, comandantul bateriei de apărare aeriană, Andrei Eliseenko, a intrat într-un conflict cu superiorii săi și a ajuns legat de un copac timp de patru ore – în timp ce artileria ucraineană bombarda în apropiere (a avut norocul să supraviețuiască).
  • În toamna anului 2023, Gennady Kiskorov, un soldat mobilizat din Novokuznetsk, a petrecut câteva ore legat de un copac după ce a refuzat să se alăture luptei de pe prima linie din regiunea Donețk.

Cazul lui Kiskorov a fost raportat de fratele său Semyon, și el soldat mobilizat. Ulterior, frații Kiskorov au dispărut în prima linie a frontului și nu s-a mai știut nimic de ei.

În luna februarie a anului 2024, soldatul Artem Polonenko a fost plasat într-o groapă pentru a filma consecințele unui atac cu rachetă asupra unui poligon de tragere din apropierea satului Trudivske, districtul Volnovakha, și i-a dat materialul unui cunoscut de-al său, care l-a publicat online.  Lovitura a luat viețile a cel puțin 65 de luptători din Brigada 36 Motorizată (Unitatea Militară 06705).

Și jurnaliștii dezvăluie tot mai multe cazuri de tortură în Zaitseve, localitate ocupată din regiunea Lugansk, unde evadații ruși sunt deținuți ilegal într-un subsol.

În anul 2023, comandanții unei baze militare ocupate din Zaporojie i-au încuiat pe soldații mobilizați din regimentul 1455 într-un subsol supraaglomerat, pentru nerespectarea ordinelor prin „una sau două băuturi”.

Trimiși în „mașina de tocat carne”

Comandanții armatei încearcă să-i convingă pe alții să facă „treaba murdară” de menținere a ordinii și spun este o tradiție care își are rădăcinile în lagărele de muncă sovietice.

În urmă cu câțiva ani, astfel de metode ar fi fost considerate o încălcare a regulamentelor militare și încercarea de a le pune în aplicare ar fi întâmpinat o rezistență puternică din partea ofițerilor.

Pedepsele extrajudiciare s-au desfășurat, ca de obicei, numai în rândul luptătorilor liderului cecen Ramzan Kadyrov și în formațiunile armate ale așa-numitelor „republici populare” Donețk și Lugansk, unde „miliția populară” a funcționat ca un grup criminal, recrutând criminali înaintea Armatei Ruse. Între timp, ofițerii de carieră din armata regulată au încercat să mențină ierarhia obișnuită.

Totul s-a schimbat când forțele ruse au început să recruteze în mod activ criminali condamnați, care nu se sinchiseau de regulamentele armatei sau de rutină.

Ca și în închisoare, în armata rusă de astăzi, „ajutoarele voluntare” primesc privilegii și beneficii. Bonusul principal este dreptul de a sta în afara atacurilor, ceea ce îmbunătățește foarte mult șansele de supraviețuire. Deloc surprinzător, mulți sunt dispuși să se ofere voluntari.

Numai că din închisori nu mai vin atât de mulți „voluntari” pe frontul din Ucraina, din cauza „mașinilor de tocat carne”. Infanteriști slab pregătiți sunt trimiși în misiuni sinucigașe și nu au nicio șansă de scăpare. În consecință, nimeni nu este de acord să participe de bună voie la astfel de misiuni, așa că toți comandanții trebuie să recurgă la violență pentru a-i convinge pe „voluntari” să treacă la atac.

„Ne confruntăm acum cu o schismă în interiorul armatei ruse. Nucleul este format din comandanți, specialiști și ofițeri de logistică. Iar restul personalului și infanteria care efectuează atacuri sunt consumabile. Prima categorie va face tot ce este necesar pentru ca a doua categorie să-și facă treaba, deoarece altfel comandanții și acoliții lor ar trebui să suporte ei înșiși greul atacului, pe care vor să-l evite, desigur. Așa că violența din rândurile armatei ruse nu va dispărea în curând”, a explicat Ruslan Leviev, fondatorul Conflict Intelligence Team.

Comandantul „Joker” a luptat în Siria, bea tot timpul și are „câini de companie”

Dmitry (numele a fost schimbat la cererea intervievatului) a evadat din unitatea militară în care fusese încorporat, mai întâi ca recrut, iar mai târziu ca ofițer.

În vara anului 2023, batalionul său a fost redistribuit din regiunea Stavropol din Rusia pe coasta Crimeei ocupate. Comandantul companiei lui Dmitry era un ofițer cu indicativul „Joker”.

„A avut mai puțină atenție pentru reglementările armatei și a fost mai puțin rezonabil decât alți comandanți. A spus că a servit în Siria. Bea tot timpul”, își amintește Dmitry.

Joker avea acoliți, pe care Dmitry îi numește „câini de companie”. După cum își amintește, unul se numea Alishka, iar celălalt „Ded” („bătrân” – argou militar rus pentru un recrut care se apropia de sfârșitul serviciului militar).

Iată cum descrie Dmitry recrutarea unor astfel de consilieri:

„Erau aproape întotdeauna din Cecenia sau Daghestan. Majoritatea s-au prefăcut că sunt luptători Ahmat sau foști Ahmat (n.red. – așa-zisa „armată privată” a liderului cecen Ramzan Kadîrov). Unii și-au comandat online embleme Ahmat, au folosit limbajul Ahmat în discursul lor. Între timp, Joker, un tip rus cu tendințe naziste, purta embleme cu analogul slav al svasticii,  folosită frecvent de grupurile naționaliste, un steag naționalist alb-negru-galben și legenda «Dumnezeu este cu noi». Joker i-a selectat în mod special pe cei care nu respectă ordinele, pe cei care detestau subordonarea”.

Deoarece nu există ostilități la sol în Crimeea, privilegiile acordate acoliților lui Joker includ folosirea unui telefon mobil, permisiunea de a merge în sat în orice moment și permisiunea de a bea alcool. Această compensație modestă a fost suficientă pentru a pedepsi pe oricine n-a mai intrat în grațiile lui „Joker”.

Soldați din Batalionul „Akhmat” în Mariupol – 2022

Dmitry a văzut cum l-au încătușat pe colegul său soldat de un copac și l-au amenințat cu o armă – pentru că a băut câteva pahare în plus. Joker și „câinii” săi i-au intimidat pe martori și le-au interzis să aducă prizonierului apă, mâncare sau țigări.

„A petrecut în jur de 24 de ore încătușat. Apoi nu l-au lăsat să-și aplice antiseptic pe mâini. Cătușele lasă tăieturi pe încheieturi. Într-o jumătate de oră, mâinile cuiva sunt albastre, iar a doua zi sunt mov și sângerează. Tipul a fost norocos – dacă ar fi fost ținut puțin mai mult în cătușe, poate că i-ar fi tăiat venele”, a mai povestit Dmitry, spunând că, până la urmă, a reușit să-i aplice antiseptic pe încheieturi.

Foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Rusia continuă ȘANTAJUL NUCLEAR. Racheta Burevestnik, super-torpila Poseidon și regretele lui Putin: „Amenințările au devenit rutină la Kremlin”

„Moarte regimului”, grafitti și poezii. Adolescenții care se opun Războiului lui Putin în Ucraina, CONDAMNAȚI la ani grei de închisoare

RĂZBOIUL METALELOR. Rusia este strânsă în menghina sancțiunilor, oligarhii Oleg Deripaska și Vladimir Potanin vând aluminiu și nichel în China

„Trompeta” Moscovei de la Rossiya 1 amenință, din nou, Europa. Evgheni Popov: „Trei RACHETE sunt suficiente” / Bucureștiul, pe harta țintelor

VASELE-FANTOMĂ ale lui Putin. „Flota din umbră” a Rusiei sfidează sancțiunile, iar veniturile din petrol ale Moscovei au crescut cu 41% în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?