Anul trecut ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia. În acest moment, acordul pe care l-a avut România, semnat de un prim-ministru al României, mai buclucaş, aşa, a semnat pentru 3 ani de zile. În 3 ani de zile era imposibil ca România să ajungă la un deficit de 3 la sută. Mai mult, aveam un exerciţiu financiar de închis, a explicat Ciolacu.
Avem PNRR, unde pe infrastructura rutieră, România a solicitat 14 milioane de euro. Comisia a negociat cu Guvernul din acea vreme şi am obţinut 7,3 miliarde. Sorin Grindeanu nu a scos niciun proiect din PNRR pe infrastructura rutieră. Cu alte cuvinte, de exemplu autostrada Moldovei. Avem bani europeni 50 la sută, 50 la sută vin din bugetul de stat. Nu suntem singurul stat care trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată şi din punctul meu de vedere este perioada cea mai importantă pentru România, până terminăm exerciţiul financiar actual şi PNRR. Cred că până acum vreo 2,65 din 3,6 parcă sunt cu deficitul, sunt băgaţi direct vreo 58 miliarde lei şi 11 miliarde euro direct în investiţii, a menționat el.
Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare a României şi nu a considerat un risc pentru plasament în România. Trebuie să ne hotărâm, vreţi să intrăm în logica în care, dacă vreţi, eu opresc orice investiţie şi avem deficit 3 la sută? Nu am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii şi ştiţi bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ. Va fi o negociere. Prefer să mă întrebaţi zilnic de deficit şi să continui investiţiile. Eu investiţiile din România nu le opresc, a spus Ciolacu.
Îmi aduc aminte că partidul pe care îl reprezint astăzi, PSD, a lăsat guveranrea cu 37 la sută datoria publică şi un deficit sub 3 la sută. L-am preluat cu un deficit de 6,8 în cea mai mare dezvoltare a României, fiind aceste proiecte europene suprapuse. Cu adevărat şi eu şi dumneavoastră aştept să aflu de la specialişti, pe ce s-au dus 200 de miliarde împrumutaţi după pandemie. Unde se regăsesc ei? În economia din România, în infrastructura din România? Eu văd în acest moment că în infrastructura din România sunt miliarde de euro în desfăşurare, vreo 75 km de autostradă şi drum expres în acest moment în lucru, nu poveşti. Văd cele mai mari investiţii în energie, de miliarde de euro, atât public, cât şi privat. Nu am mai auzit până acuma. Lăsaţi-ne să negociem cu Comisia. Am mai văzut ştiri cum că medicamentele se dau în funcţie de venit. Nu au fost aceste discuţii. În coaliţie am avut o discuţie foarte clară că nu vom mări TVA, până la 1 septembrie, a mai spus Ciolacu.
CITEȘTE ȘI: