Ungaria tratează cu INDIFERENȚĂ represaliile aplicate de UE pentru vizitele premierului Orban. Budapesta blochează ajutorul european pentru UCRAINA

Ungaria tratează cu INDIFERENȚĂ represaliile aplicate de UE pentru vizitele premierului Orban. Budapesta blochează ajutorul european pentru UCRAINA
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23/07/2024, 20:03

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto contestă hotărârea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, legată de mutarea ședințelor informale ale Consiliului Uniunii Europene de la Budapesta la Bruxelles. Ungaria va bloca în consecință ajutorul promis de UE aliaților de la Kiev, până când Ucraina nu va debloca livrările de petrol prin conductele rusești operate de compania Lukoil.

Ministrul ungar de externe tratează cu indiferență și răceală decizia lui Borell de a pedepsi Ungaria cu mutarea ședințelor, doar din motivul că premierul Viktor Orban a efectuat o vizită la Moscova.

„Situația este absurdă. Doar pentru că misiunea de pace a premierului Orban nu a fost validată de oficialii europeni, asta nu înseamnă că președinția Ungariei la Consiliul UE trebuie să fie afectată. Dacă reuniunile ministeriale informale vor avea loc la Bruxelles în loc de Budapesta, eu nu văd nici o diferență față de atunci când nu dețineam președinția”, a precizat Szijjarto.

Misiunea de pace a lui Orban pe ruta Moscova-Beijing-Mar-a-Lago a stârnit nemulțumirea liderilor europeni, care s-au delimitat de acțiunile oficialului ungar, relatează Reuters.

„Trebuie să trimitem un semnal puternic, chiar dacă este unul simbolic. Suntem împotriva acțiunilor lui Viktor Orban, care a prejudiciat imaginea Uniunii Europene în plan diplomatic”, a declarat Borell, pe tema mutării ședințelor de la Budapesta la Bruxelles.

Repercursiunile întrevederilor premierului Ungariei s-au simțit imediat. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-a anulat vizita efectuată în mod tradiţional la începutul preşedinţiei semestriale a statelor membre desemnate la conducerea Consiliului UE și a cerut public boicotarea mandatului Ungariei.

Budapesta nu este impresionată de represaliile impuse de la Bruxelles

Ungaria își va folosi dreptul de veto pentru a bloca ajutorul promis Ucrainei de Uniunea Europeană, din considerentul că oficialii europeni nu au răspuns cererii formulate împreună cu Slovacia în legătură cu problema petrolului rusesc aflat în tranzit prin conductele ce traversează teritoriul ucrainean.

„Prioritatea Ungariei și deopotrivă Slovaciei o reprezintă alimentarea cu petrol prin conductele operate de compania rusă Lukoil pe teritoriul Ucrainei. Dacă autoritățile de la Kiev blochează tranzitul petrolier prin conducte, atunci și noi vom bloca plățile efectuate prin Instrumentul european pentru pace (EPF). Atât timp cât Ucraina nu va face nimic în acest sens, nici compensațiile în valoare de 6,5 miliarde de euro nu vor fi acordate”, a subliniază Szijjarto.

EPF reprezintă un fond extrabugetar constituit din contribuţiile statelor membre prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe. UE a efectuat plăți în principiu din acest fond pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia, menționează sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...