Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei că România trebuie să dispună de o Armată puternică şi bine dotată, adaptată la cerinţele războiului modern, care să fie capabilă să asigure apărarea ţării în colaborare şi în deplină interoperabilitate cu aliaţii noştri.
Nicolae Ciucă a declarat că: ,,Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră în această zi la reuniunea anuală a diplomaţiei române, un eveniment prestigios, care setează principalele direcţii de acţiune ale politicii externe a României. Aş dori, în primul rând, să felicit Ministerul Afacerilor Externe, să o felicit pe doamna ministru, echipa domniei sale de conducere a Ministerului şi, desigur, pe toţi cei care lucrează în Ministerul de Externe, pentru că au avut o alegere inspirată pentru tema din acest an a reuniunii, şi anume: Acţiune diplomatică într-o lume instabilă”.
Liderul PNL a mai punctat că ”consolidarea rolului României în cadrul Uniunii Europene, contribuţia sporită a ţării noastre la întărirea capacităţilor de apărare colectivă din cadrul NATO şi sprijinirea unei relaţii transatlantice puternice, inclusiv prin intermediul Parteneriatului nostru Strategic cu SUA trebuie să rămână repere ale acţiunii noastre diplomatice”.
Faptul că această perioadă turbulentă găseşte România în cel mai bun moment al istoriei sale, atât din punct de vedere al garanţiilor de securitate, cât şi al dezvoltării economice şi prosperităţii cetăţenilor ei, reprezintă o şansă istorică. Este însă o şansă pe care ne-am construit-o singuri şi conştient, prin alegerile corecte pe care le-am făcut, ca naţiune, privind locul pe care vrem să îl ocupe România în lume. Este o şansă pentru a cărei concretizare a fost nevoie de foarte multă muncă şi dedicaţie din partea tuturor celor care, dintr-o poziţie sau alta, avem onoarea şi privilegiul să ne slujim ţara, a afirmat Ciucă.
Lideril PNL a mai spus că a fost foarte bucuros că la Summit-ul NATO, Summit important, cu simbolistică aparte, în care s-au aniversat 75 de ani ai Alianţei, România a fost menţionată de mai multe ori, atât de către secretarul general al NATO cât şi de preşedinţii şi şefii de guverne, care văd în România un pilon esenţial al apărării în regiunea Mării Negre, un pivot de securitate. În plus, s-a bucurat să audă, împreună cu ceilalţi membrii ai delegaţiei, angajamentul Alianţei pentru securitatea şi siguranţa în regiunea Mării Negre.
De altfel, a fost reluat, reconfirmat paragraful aprobat la Vilnius, anul trecut şi întărit cu acest angajament al Alianţei, pentru ceea cec înseamnă, dincolo de strategia pentru Marea Neagră, măsurile de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre. Ca atare, avem datoria ca dincolo de ceea ce este trecut în aceste documente strategice şi de planificare, documente politice, să găsim căile prin care să transpunem în practică toate aceste măsuri şi să ne folosim de această oportunitate pentru a întări securitatea României şi a asigura siguranţa cetăţenilor români, a spus Ciucă.
Preşedintele Senatului a mai afirmat că a susţinut întotdeauna cu putere şi va continua să o facă, eforturile de întărire a Armatei României şi a capacităţilor naţionale de apărare.
România trebuie să dispună de o Armată puternică şi bine dotată, adaptată la cerinţele războiului modern, care să fie capabilă să asigure apărarea ţării în colaborare şi în deplină interoperabilitate cu aliaţii noştri. Având în vedere efectele grave ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul României pentru Ucraina trebuie să continue în toate formele, atât timp cât este necesar, a declarat Nicolae Ciucă.
Preşedintele Senatului a arătat că încă de la începutul războiului, România a sprijinit – şi va continua să o facă – multidimensional şi cuprinzător, Ucraina. ”Am primit peste 8 milioane de ucraineni, am coagulat eforturi umanitare internaţionale de anvergură, am facilitat tranzitul a peste 50 milioane tone de cereale şi produse agricole ucrainene prin România, am susţinut politic Ucraina la nivel UE şi NATO şi alte foruri internaţionale relevante. Totodată, ne pregătim pentru a avea o contribuţie proprie la reconstrucţia Ucrainei. În acelaşi context, doresc să evidenţiez determinarea noastră de a continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de războiul de lângă graniţele noastre, prin asistenţă financiară, expertiză şi sprijin politic, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar şi în construcţia unui stat sigur şi prosper.”, a spus el.
Preşedintele Senatului a salutat eforturile remarcabile depuse de autorităţile de la Chişinău în implementarea unor reforme importante şi necesare pentru consolidarea rezilienţei instituţionale şi la nivelul societăţii, precum şi pentru apropierea de UE.
Pe această cale, doresc să vă mulţumesc tuturor şi să vă felicit pentru munca pe care o depuneţi în sprijinul Ucrainei şi Republicii Moldova, prin activitatea diplomatică, asistenţa pentru dezvoltare şi alte instrumente. Folosesc de asemenea acest prilej pentru a sublinia că Republica Moldova a fost menţionată cu două activităţi importante la nivelul NATO. Pe de-o parte solicitarea de la nivelul aliat pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Şi în al doilea rând, angajamentul Alianţei pentru securitatea şi siguranţa Republicii Moldova împotriva acţiunilor hibride, a completat Ciucă.