Specialiștii sunt sceptici și nu preconizează o viitoare pandemie, dar având în vedere cât de vast este continentul asiatic și dens populat, virusul H5N1 poate dezvolta noi mutații periculoase pentru sănătatea umană.
Potrivit cotidianului francez La Croix, evoluțiile recente ale gripei aviare în regiunea Asia-Pacific arată că virusul se transmite cu o frecvență mult mai mare în prezent la oameni, față de acum câțiva ani. Descoperirea a stârnit îngrijorare, iar cercetătorii nu exclud apariția unei noi variante a virusului.
„Tot mai mulți oameni din Cambodgia, China și Vietnam s-au îmbolnăvit în decurs de un an. Apariția unei noi forme de gripă aviară nu se limitează doar la muncitorii din ferme, virusul H5N1 având caracter viral. Noua mutație prezintă provocări pentru cercetători, autoritățile de sănătate publică și comunități”, precizează Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Virusul H5N1 a apărut pentru prima dată în 1996, însă numărul focarelor la păsări a crescut exponențial după 2020. Dacă fenomenul era limitat în trecut numai la păsări, acum și mamiferele precum morsele sau vacile au fost infectate de noile mutații ale virusului.
India, Nepal și Bangladesh se confruntă în prezent cu epidemii de gripă aviară, avertizează specialiștii.
„Întreaga regiune a bazinului Mekong, Indonezia și Filipine sunt sub supraveghere atentă din cauza riscului ridicat de extindere epidemică”, subliniază FAO.
Organizația aflată sub umbrela ONU solicită țărilor din zonele afectate un răspuns coordonat, pentru a lua din timp măsurile necesare în protejarea animalelor și populației. Condițiile sanitare din țările asiatice nu sunt mereu la standarde moderne, iar din această cauză, posibilitatea formării unor focare bacteriologice este foarte mare.
CITEȘTE ȘI:
Apar MUTAȚII foarte periculoase ale gripei aviare. Avertismentul specialiștilor
Primul caz de infectare cu WEST NILE din acest sezon a fost depistat în București
ALERTĂ de pestă în fermele din Tulcea și Constanța. ANSVA a început controalele