Într-o ediție transmisă live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a discutat despre votul celor șase deputați democrați care au ales să condamne activitatea vicepreședintei Kamala Harris în gestionarea crizei de la frontiera SUA. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Șase deputati democrati au votat împreuna cu republicanii pentru a o condamna pe Kamala Harris pentru rolul de „țar de frontieră”. Camera Reprezentanților a votat pe criterii bipartizane pentru a condamna gestionarea de către vicepreședintele Kamala Harris a graniței de sud a SUA, primul act legislativ care o vizează pe Harris de când ea a devenit candidata prezumtivă a democraților în 2024.
Potrivit lui Dungaciu, Kamala Harris a avut parte de o prestație considerată nesatisfăcătoare în primii ani de mandat, caracterizată de o reacție controversată în fața problemelor de la frontieră.
„Kamala Harris a avut o prestație nu foarte reușită în primii de mandat în care spunea: de ce să mă duc acolo pentru că n-am vizitat nici Europa. Adică genul ăsta de replică. Dar dânsa avea această sarcină. E cea mai dură temă pe care puteai să o dai unui candidat democrat. Frontiera”, a spus analistu.
Dungaciu a subliniat că, paradoxal, problema frontierelor nu a fost una de mare actualitate după primul mandat al fostului președinte Donald Trump. Cu toate acestea, deschiderea frontierelor de către administrația democratică a readus subiectul în centrul dezbaterilor politice, transformându-l într-o temă crucială pentru campania electorală.
„Paradoxal, dupa primul mandat al domnului Trump nu mai era un subiect pentru că frontiera era atat de bine închisă în SUA încât nu mai era un subiect politic foarte acut. Cand au deschis democrații frontiera a ajuns astăzi una dintre cele mai importante teme de campanie. Ăsta și motivul pentru care Camera Reprezentanților a pus pe masa acest subiect”, a continuat acesta.
Analizând contextul politic mai larg, Dungaciu a evidențiat că background-ul lui Kamala Harris este problematic. În opinia sa, Harris nu este percepută ca un membru emblematic al Partidului Democrat.
„Backgroundul domniei sale este cel puțin problematic. Dânsa nu este un membru, hai să zic așa, recognoscibil, al Partidului Democrat”, a ada[gat acesta.
Într-o comparație mai detaliată, Dungaciu a menționat că, spre deosebire de Biden, Kamala Harris este mult mai orientată spre stânga decât Partidul Democrat în ansamblu.
„Doamna Kamala Haris este liberală în sensul american. Cel care era fake liberal era Biden pentru că Biden trebuia să țină mână un partid care avea diverse capete, Când au a pus-o pe doamna Kamala Harris în frunte, de sus în jos, nu jos în sus, dânsa n-are foarte mare legătură cu partidul. Pentru că dânsa e mult mai la stânga decat Partidul Democrat”, conchide analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.