Uniunea Europeană a anunțat, vineri, transferul în Ucraina a primei tranșe, în valoare de 1,5 miliarde de euro, din profiturile generate de activele ruse imobilizate prin sancțiuni, o acțiune considerată ilegală de Moscova.
”Astăzi, UE pune la dispoziția Ucrainei prima tranșă de 1,5 miliarde de euro, fonduri generate de activele ruse imobilizate prin sancțiuni. Aceste venituri extraordinare produse de entitățile operaționale UE și deținute în depozitele de active centrale, provenind din activele suverane ruse, au fost transferate de Euroclear Comisiei Europene pe 23 iulie. Banii vor fi transferați prin intermediul Instrumentului European de Pace (…) pentru a susține capabilitățile militare ale Ucrainei și reconstrucția țării”, anunță Comisia Europeană.
”Uniunea Europeană este de partea Ucrainei. Transferăm astăzi 1,5 miliarde de euro obținute din activele ruse imobilizate, pentru a servi apărării și reconstrucției Ucrainei. Nu există un simbolism mai bun sau o utilizare mai bună a banilor Kremlinului decât a face Ucraina și întreaga Europă locuri mai sigure”, a susținut Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Belgia a avertizat Comisia Europeană că deciziile de blocare a activelor ruse generează riscuri de litigii și instabilitate pe piețele financiare. Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a atras atenția că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei.
Administrația Vladimir Putin a avertizat, marți, că va riposta prin măsuri simetrice la decizia Uniunii Europene de a furniza Ucrainei profiturile produse de activele ruse.
”Într-un mod sau în altul, va exista o ripostă. Aceste acțiuni specifice hoților nu pot rămâne fără reciprocitate. Sigur că explorăm posibilitatea de a acționa în judecată persoanele implicate în adoptarea și în aplicarea acestor decizii, întrucât este vorba de încălcarea dreptului internațional, de încălcarea drepturilor la proprietate și așa mai departe”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.
Moscova a semnalat constant că intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni.
”Încercările Occidentului de a folosi profiturile generate de activele ruse sunt acțiuni penale și vor genera un răspuns din partea Federației Ruse care va fi foarte dureros pentru Uniunea Europeană”, a declarat recent Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
”Vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat anterior Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Foto: Profimedia
Citește și: