Afaceristul Dan Grigoriu le-a spus procurorilor că informațiile primite de la polițistul Andrica l-au avantajat: „Știam ce urma să facă adversarul”

Afaceristul Dan Grigoriu le-a spus procurorilor că informațiile primite de la polițistul Andrica l-au avantajat: „Știam ce urma să facă adversarul”
Publicat: 29/07/2024, 08:00

Omul de afaceri Dan Grigoriu a susținut în fața procurorilor că informațiile pe care le primea de la ofițerul de la Crimă Organizată Marius Andrica Coriolan reprezentau un real folos. Informațiile erau primite pe stick, și erau discuții telefonice purtate de adversarul lui Dan Grigoriu. Practic, omul de afaceri știa mereu ce urma să facă „dușmanul” său din afaceri. De trei ori a plecat polițistul Andrica cu interceptări din instituție, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul. Acesta este filmul anchetei procurorilor DNA.

Gândul a dezvăluit în exclusivitate faptul că Marius Coriolan Andrica, fost comisar-șef la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Ilfov, a intrat în vizorul procurorilor anticorupție după ce a pus la punct o „schemă” prin care interceptări realizate într-un dosar pe care îl avea în lucru erau „vândute” omului de afaceri Dan Grigoriu, aflat în „luptă” cu un rival de business.

 Filmul investigațiilor DNA

Potrivit datelor consultate de Gândul legate de dosarul aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul București rezultă că acest caz a fost declanșat de un denunț depus în 15 aprilie.

În denunț era notat că „Grigoriu Constantin Dan, la insistențele comisarului șef de poliție Andrica Marius Coriolan, i-a împrumutat acestuia suma de 56.000 euro, iar prietenului său, Roșca Nicolae, despre care a afirmat că este un fost polițist ieșit la pensie, foarte serios, suma de 65.000 euro. Din suma totală de 121.000 euro, omul de afaceri a recuperat doar 20.000 euro de la Andrica Marius Coriolan, rămânând să își recupereze o diferență de 101.000 euro”.

După analizarea acestor date, procurorii DNA de la Secția I – Fapte directe de corupție au declanșat cercetările în trombă, iar în nici trei zile au obținut mandate judecătorești de autorizare a folosirii unor colaboratori pentru demantelarea intențiilor polițistului cu comportament de „cârtiță”.

Procurorii DNA porniți pe urmele lui Andrica au cerut ajutorul colaboratorilor aprobați de judecătorul de drepturi și libertăți „cu privire la împrejurările în care aceștia doi (polițistul Andrica și prietenul său presupus ex-polițist pensionat – n.r.) urmează să-i vândă omului de afaceri Grigoriu, direct sau indirect, imobile” și cu privire la împrejurările în care Coriolan Andrica sau alte persoane au permis/îi permit omului de afaceri Grigoriu accesul la informații ce nu sunt destinate publicității”.

Astfel, colaboratorii DNA au fost autorizați de către judecător să efectueze „orice activități specifice, inclusiv promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase direct sau indirect numitului Marius Coriolan Andrica sau altor persoane, pentru sine sau pentru altul, privind permiterea accesului terțului (omul de afaceri Grigoriu – n.r) la informații ce nu sunt destinate publicității”.

Dan Grigoriu a predat de bună voie stick-urile cu primite de la polițist

În actele consultate de Gândul se arată că în aceeași zi, Tribunalul București a emis la cererea procurorilor DNA și un mandat de supraveghere tehnică pe numele lui Andrica.

Astfel, ofițerul de informații de la SCCO a intrat sub lupa colegilor săi de la Biroul Tehnic al DNA. Aceștia au avut sarcina de a-l fila, filma, asculta pe ofițer, pentru a obține probe și date relevante cercetării declanșate de către procurorii anticorupție.

Tot la Biroul Tehnic a ajuns după o vreme și afaceristul beneficiar al interceptărilor divulgate, Dan Grigoriu, care a predat de bună voie anchetatorilor hard disk-uri și stick-uri primite de la polițistul judiciar de la SCCO.

Specialiștii tehnici ai DNA au clonat toate dispozitivele de stocare și apoi au efectuat percheziții în mediu informatic pentru a se lămuri ce îi livra de fapt ofițerul omului de afaceri.

Așa au descoperit că este vorba despre interceptări ale unor convorbiri telefonice efectuate de o persoană cercetată de DIICOT, un om de afaceri, rival al lui Grigoriu.

În 25 aprilie, 17 mai și 7 iunie, anchetatorii DNA au primit noi materiale ce au fost primite de către Grigoriu de la Andrica, în toate cazurile fiind vorba de suporți optici ce conțineau interceptări cu „rivalul” afaceristului.

După ultimul moment operativ, procurorii DNA au trecut la acțiune și au declanșat percheziții domiciliare și la sediul Serviciului de Combatere a Crimei Organziate Ilfov, în căutarea de noi probe care să închidă cercul probator.

Un martor pe gustul procurorilor

La audierile ce au urmat, omul de afaceri Dan Grigoriu, martor în prezent în acest dosar de gravă corupție, „a declarat în mod expres că l-au ajutat convorbirile puse la dispoziție de comisarul șef Andrica Marius Coriolan în sensul în care a aflat poziția juridică adoptată de numitul (…) în litigiile pe care acesta le avea cu el”.

„Martorul a mai declarat că, în timp real, era cu un pas în urmă, însă, având interceptările (discuțiile), știa ce urma să facă numitul …., aceste informații reprezentând un real folos necuvenit obținut de inculpat pentru omul de afaceri Dan Grigoriu”.

Apărare desființată la instanță

Procurorul DNA prezent la judecarea propunerii arestării preventive a ofițerului Andrica a explicat în fața magistratului de drepturi și libertăți că „gradul de pericol social nu este diminuat de faptul că inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor reținute în sarcina sa, întrucât acesta a acordat, în mod neîntemeiat, o altă semnificație juridică faptelor comise”.

Referitor la modul și circumstanțele de comitere a infracțiunilor reținute în sarcina polițistului judiciar „relevant, din perspectiva stării de pericol pentru ordinea publică, este că inculpatul, în calitate de ofițer de poliție (comisar șef de poliție), a folosit resursele în scopul realizării unor interese private”, a mai explicat procurorul anticorupție.

Gândul a prezentat în exclusivitate acest caz surprinzător al ofițerului care, după ce procurorii au devoalat, etapă cu etapă, întreaga „schemă”, a fost percheziționat de DNA  și de divulgare a unor informații nedestinate publicității.

Polițistul a fost arestat preventiv

Potrivit procurorilor anticorupție, polițistul Andrica divulga secrete de serviciu, respectiv înregistrări făcute într-un dosar al DIICOT.

  • Procurorii Secției de Combatere a Corupției, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, au descins, miercuri 24 iulie, la sediul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov.
  • Anchetatorii au percheziționat biroul comisarului șef Marius Coriolan Andrica, după ce au strâns probe care demonstrau că polițistul ar fi vândut informații dintr-un dosar pe care îl avea în lucru.
  • Comisarul șef i-ar fi dat afaceristului Dan Grigoriu, contra cost, un hard disk care conținea interceptări telefonice care îl priveau pe unul dintre foștii săi parteneri de afaceri.
  • Ofițerul a fost reținut miercuri, pe 24 iulie, iar joi a fost dus în fața instanței, care a dispus arestarea lui preventivă, pentru 30 de zile.

CITEȘTE ȘI:

Ofițerul de la Crimă Organizată care îi vindea informații clasificate lui Dan Grigoriu avea o DATORIE URIAȘĂ față de o firmă a omului de afaceri

”Război” pe tablouri celebre din AVEREA lui Petru GROZA. Un moștenitor al ”burghezului roșu” și-a păcălit rudele și a băgat toți banii în buzunar

Abonat la MITĂ, șeful Termoficării Brașov a fost dat pe mâna DNA chiar de subalterni. Dovezile zdrobitoare aduse de omul din spatele ”firmei de casă”

Procurorii au descifrat MESAJELE CRIPTATE pe WhatsApp ale șefului șpăgar din CEO. Discuții în cifre despre plăți către ”băieții deștepți din Energie”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Simion explică modul în care va oferi românilor apartamente ieftine
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
„S-a umplut paharul”. Ungaria reacționează furios la acuzațiile Poloniei: „Mult timp am tolerat provocările”
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
Accidentul din Pantelimon: Momentul în care șoferul vinovat fuge după ce a spulberat doi copii,...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Laura Cosoi a născut! Numele deosebit pe care vedeta i l-a pus celei de a...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
S-a aprins becul de combustibil? Câți KM mai poți merge până se va opri motorul
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Sociologul României, acuzat că agresa sexual studente. Scandal uriaș
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sinead O'Connor? Certificatul de deces a fost făcut public...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Virna Lisi, probabil cea mai frumoasă actriță din lume. A preferat să fie vedetă în...