Financial Times: UE pregătește stimulente sau sancțiuni în relația cu SUA, în situația victoriei lui TRUMP /”Suntem pregătiți să ne apărăm interesele”

Financial Times: UE pregătește stimulente sau sancțiuni în relația cu SUA, în situația victoriei lui TRUMP /”Suntem pregătiți să ne apărăm interesele”
Publicat: 30/07/2024, 07:30

Oficialii de la Bruxelles pregătesc o strategie comercială în doi pași pentru a gestiona relația cu Donald Trump, oferindu-i un acord rapid dacă obține un nou mandat de președinte al SUA și o ripostă punctuală dacă optează pentru taxe vamale, notează cotidianul Financial Times.

Oficialii europeni consideră că abordarea de tip stimulent/sancțiune este cel mai bun răspuns la angajamentul lui Donald Trump de a impune taxe vamale de cel puțin 10%, ceea ce, potrivit estimărilor, ar reduce exporturile UE cu aproximativ 150 de miliarde de euro anual.

Negociatorii UE vor aborda echipa lui Trump, dacă acesta câștigă scrutinul din noiembrie, pentru a discuta înainte de începerea mandatului ce produse americane poate achiziționa Uniunea Europeană în cantități mari.

În cazul în care discuțiile vor eșua, iar Trump va aplica tarife mai mari, Departamentul Comercial al Comisiei Europene elaborează o listă a importurilor care ar putea fi vizate de taxe vamale care pot atinge 50%.

”Trebuie să arătăm că suntem partener al Statelor Unite, nu o problemă. Vom încerca să ajungem la acorduri, dar suntem pregătiți să ne apărăm dacă este nevoie. Nu ne vom lăsa ghidați de teamă”, a afirmat un oficial UE, sub protecția anonimatului.

Primul mandat al lui Trump a fost dureros pentru Uniunea Europeană, care are un surplus comercial substanțial în relația cu SUA. După ce Trump a introdus tarife în valoare de 6,4 miliarde de euro la importurile de oțel și aluminiu din UE, iar ulterior, în 2018, în alte domenii, din rațiuni de securitate, UE a ripostat prin taxe de 2,8 miliarde.

Dombrovskis speră că UE și SUA vor putea evita ”confruntarea”

Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru Afaceri Comerciale, a declarat pentru cotidianul Financial Times că este încrezător că Bruxellesul și Washingtonul pot evita ”confruntarea” din trecut.

”Credem că SUA și UE sunt aliați strategici și, mai ales în actualul context geopolitic, este important să colaborăm la nivel comercial. Noi ne-am apărat interesele prin taxe vamale și suntem pregătiți să ne apărăm din nou interesele dacă va fi necesar”, a atras atenția Dombrovskis, pledând pentru o ”abordare de cooperare” și semnalând că Uniunea Europeană este pregătită de ”acorduri punctuale”, pentru reducerea deficitului comercial de 156 de miliarde de euro.

Deficitul comercial american a atins 152 de miliarde de euro în 2020, în creștere de la nivelul de 114 miliarde de euro din 2016. Începând de la invazia rusă în Ucraina, UE importă gaz natural lichefiat din SUA pentru a înlocui gazul rusesc. În 2023, deficitul comercial american în relația cu UE a atins 156 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, oficialii UE atrag atenția că va fi dificil să fie intensificate exporturile americane, mai ales că economia UE are un ritm de creștere de două ori mai slab decât cel al SUA.

Jan Hatzius, economist-șef la grupul Goldman Sachs, a atras atenția recent că un război comercial ar afecta UE mai mult decât SUA. PIB-ul UE ar scădea cu 1%, comparativ cu 0,5% în cazul SUA. Totuși, inflația ar crește cu 1,1% în SUA, față de doar 0,1% în zona euro.

Oficialii de la Bruxelles speră că Trump va încerca să evite inflația.

”Dar, orice se va întâmpla, suntem mai bine pregătiți de această dată”, a subliniat un oficial european de rang înalt, sub protecția anonimatului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Putin amenință că RUSIA va instala rachete strategice în apropierea NATO din cauza sistemelor balistice americane din Germania

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care mulți dintre norvegieni se simt vinovați pentru că locuiesc într-una din cele...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Ce spune Trump despre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris: „O rușine”
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Vremea 30 iulie - 26 august 2024. ANM a actualizat prognoza meteo pentru ultima lună a verii
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Câți bani va primi David Popovici de la statul român pentru medalia de aur câștigată...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30...
Vestea pe care n-ar fi vrut s-o audă niciodată
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Livia Eftimie, adevăratele motive ale despărțirii de Cătălin Bordea: ”M-am simțit abandonată și neglijată în...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Test de cultură generală. Ce se întâmplă cu rechinii dacă se opresc din înotat?