În București, Ilfov şi Argeş sunt salarii peste medie, dar ritmul de creştere a fost mai lent. În ce JUDEȚE se câștigă cel mai bine

În București, Ilfov şi Argeş sunt salarii peste medie, dar ritmul de creştere a fost mai lent. În ce JUDEȚE se câștigă cel mai bine
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 29/07/2024, 21:04
Actualizat: 29/07/2024, 21:08

Bucureştiul şi alte două judeţe, Ilfov şi Argeş, au salarii peste medie, dar ritmul de creştere a salariilor a fost mai lent, conform unei analize publicate de Economedia.ro. Doar județele Timiș, Cluj și Sibiu se evidențiază printr-un nivel al salariilor actual și un ritm de creștere în ultimul deceniu ce depășesc media națională.

Aceasta este concluzia unei analize realizate de economiștii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB, care coordonează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Graficul realizat de economiştii clujeni, despre nivelul actual şi evoluţia salariului mediu net în utlimii 10 ani, arată inegalităţi semnificative între judeţe, dar şi o tendinţă lentă de recuperare a decalajelor.

  • Cele mai mari salarii medii nete actuale: Bucureşti, Timiş, Cluj, Sibiu, Ilfov, Argeş.
  • Cele mai mici salarii medii nete actuale: Hunedoara, Teleorman, Vrancea, Harghita, Vâlcea
  • Cele mai accelerate creşteri ale salariului mediu net, în ultimul deceniu: Sibiu, Neamţ, Bistriţa Năsăud, Timiş, Bacău
  • Creşteri mai lente ale salariului mediu net în ultimul deceniu: Ilfov, Hunedoara, Gorj, Tulcea, Bucureşti

În ultimii zece ani, țara noastră s-a apropiat semnificativ de media europeană în ceea ce priveşte mulţi indicatori economici, printre care şi creşterea salariilor, care în România, în termeni nominali, aproape s-au triplat în ultimii 10 ani (de la 1.579 lei în 2013 la 4.584 lei în 2023, valori medii anuale ale salariilor medii nete), scrie Realitatea Plus.

De asemenea, dacă luăm în considerare inflaţia, ajungem la o creştere substanţială: puterea de cumpărare a salariilor medii nete aproape s-a dublat în aceeaşi perioadă de 10 ani (mai exact creşterea în termeni reali a fost de +189%). Cu toate acestea, în economie sunt prezente inegalităţi teritoriale semnificative, avertizează cercetătorii.

Dintre cele 41 de judeţe ale României, salariile medii nete depăşesc media naţională în doar 5 judeţe respectiv în Bucureşti, în timp ce în cele 36 de judeţe rămase salariile medii se află sub media naţională.

În acest moment, sunt 25 de judeţe în care salariile medii se află sub media naţională, dar ritmul de creştere al salariilor în ultimii 10 ani a fost peste media naţională, astfel încât aceste judeţe, deşi încet, recuperează decalajul.

„Acest raport arată, de asemenea, că inegalităţile regionale sunt semnificative, iar deviaţia salariilor medii este mare la nivel regional. Este important însă să analizăm şi dinamica creşterii acestor salarii, deoarece din acest punct de vedere situaţia nu este atât de gravă”, arată economiştii de la Romanian Economic Monitor.

Cele 11 judeţe din zona cea mai defavorizată a salariilor

În cea mai defavorizată situaţie se află 11 judeţe în care salariile sunt mai mici decât media naţională, iar ritmul lor de creştere a rămas, de asemenea, sub media naţională. Aceste judeţe sunt cele care se confruntă cu un risc crescut de a rămâne în urmă din punct de vedere economic.

Judeţele care riscă să rămână în urmă din punct de vedere economic sunt: Vâlcea, Teleorman, Tulcea, Hunedoara, Gorj, Prahova, Olt, Dâmboviţa, Giurgiu, Suceava şi Brăila.

Cercetătorii subliniază că, în ciuda disparităţilor semnificative, se observă totuşi o tendinţă, lentă, de convergenţă în distribuţia teritorială a salariilor. În 2014 diferenţa dintre judeţele cu cel mai mic (Harghita) respectiv cel mai mare salariu mediu net (Bucureşti) a fost de 195% (1.251 lei în Harghita şi 2.441 lei în Bucureşti), dar această diferenţă în aprilie 2024 s-a micşorat la 180% (3.739 lei în Teleorman şi 6.713 lei în Bucureşti).

Cele mai multe judeţele sunt în cadranul cu salarii relativ mai mici, dar cu un ritm de creştere peste medie. Inegalitățile teritoriale sunt în continuare semnificative, iar convergenţa trebuie dinamizată prin încurajarea şi realizarea investiţiilor în zonele defavorizate.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Aur pentru David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”