PROTESTE în Venezuela după alegeri. Autoritățile de la Caracas, tot mai izolate din punct de vedere diplomatic

PROTESTE în Venezuela după alegeri. Autoritățile de la Caracas, tot mai izolate din punct de vedere diplomatic
Publicat: 30/07/2024, 09:50
Actualizat: 30/07/2024, 10:09

Comisia Electorală din Venezuela a anunțat că președintele Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat, obținând 51% din voturile exprimate în scrutinul de duminică.

Cu toate acestea, opoziția din țara sud-americană susține că rezultatele alegerilor au fost falsificate de autoritățile socialiste din țară și face apel la cetățeni să iasă în stradă.

Opoziția susține că 73% din numărul de voturi la care are acces au fost pentru contracandidatul lui Maduro, Edmundo Gonzalez, acesta obținând de două ori mai multe voturi decât actualul președinte.

„Dragii mei venezueleni, mâine ne întâlnim, ca o familie, organizați, demonstrând determinarea noastră de a face ca fiecare vot să conteze și de a apăra adevărul”, a spus liderul opoziției, Maria Corina Machado, într-o postare pe X, luni seara.

Ciocniri între protestatari și forțele de securitate au fost semnalate luni în toată țara, autoritățile folosind gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile. Din primele informații se pare că două persoane ar fi murit ca urmare a acestor violențe.

În Coro, capitala statului Falcon, protestatarii au dărâmat o statuie a fostului președinte, Hugo Chavez, mentorul lui Nicolas Maduro.

Într-o postare pe platforma X, un ONG a anunțat că a înregistrat peste 180 de proteste în 20 din cele 23 de state ale țării.

„Au fost raportate numeroase acte de represiune și violență comise de grupări paramilitare și de forțele de securitate”, se arată în mesaj.

Sunt așteptate, însă, și contramanifestații. Jorge Rodriguez, un parlamentar al partidului de guvernământ și directorul de campanie al lui Maduro, i-a îndemnat pe adepți să ia parte la un marș către Palatul Miraflores (palatul prezidențial, n. red.) pentru a sprijini actuala administrație, arată Reuters.

Sunt așteptate violențe

În timp ce Edmundo Gonzalez le-a cerut susținătorilor săi să nu recurgă la violență, Rodriguez a acuzat opoziția că încurajează violența.

Luni seara, Nicolas Maduro a transmis că Administrația de la Caracas „știe cum să se confrunte cu această situație și să-i învingă pe cei violenți”. Cu toate acestea, actualul președinte a declarat că sprijină pacea.

Maduro, în vârstă de 61 de ani, a preluat mandatul de șef de stat la moartea fostului președinte, Hugo Chavez, în 2013, iar realegerea sa din 2018 este considerată frauduloasă de către Statele Unite și alte state, care îl descriu pe Maduro ca fiind un dictator.

Mai multe țări anunță că nu recunosc rezultatele votului din Venezuela

Mai multe state din America Latină au anunțat deja că nu vor recunoaște rezultatele scrutinului de duminică, după cum GÂNDUL a arătat AICI.

Secretarul american de Stat, Anthony Blinken, a declarat că există suspiciuni serioase cu privire la corectitudinea procesului electoral de duminică.

„Am văzut cu puțin timp în urmă anunțul Comisiei Electorale din Venezuela. Avem serioase îngrijorări că rezultatul anunțat nu reflectă voința sau voturile poporului venezuelean”, a spus acesta.

Mulți cetățeni venezueleni s-au declarat disperați atunci când au aflat că Maduro a câștigat un nou mandat de șase ani, în contextul în care, în perioada mandatelor sale anterioare, Venezuela s-a confruntat cu un adevărat colaps economic, care a făcut ca aproape o treime din populație să părăsească țara și a dus la o deteriorare bruscă a relațiilor diplomatice, încununată de sancțiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte state, sancțiuni care au paralizat o industrie petrolieră aflată deja în dificultate.

Guvernele occidentale și din majoritatea țărilor latino-americane au cerut o renumărare transparentă a voturilor, în timp ce 12 națiuni membre ale Organizației Statelor Americane urmează să se întâlnească miercuri pentru a discuta despre aceste alegeri.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care mulți dintre norvegieni se simt vinovați pentru că locuiesc într-una din cele...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi impozite luate în calcul de Guvern. Ciolacu, enervat pe miniștri
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Noi imagini filmate înainte de accidentul din Pantelimon. Tinerii din Logan ar fi făcut schimb...
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
Câți bani oferă celelalte țări sportivilor care se întorc acasă cu medalia de aur de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Ungurii au luat fața României. Ungaria e deja la ani lumină: Știu că voi deranja...
Iohannis i-a scos din minți, din nou, pe români. Postarea care a aprins netul
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Nelu Cortea o atacă dur pe Livia Eftimie, după declarațiile controversate despre despărțirea de Cătălin...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
Hayao Miyazaki, primul și singurul regizor japonez de filme anime care a câștigat un Oscar....