MĂRTURII dureroase ale unei românce din Israel. Viața trăită între masacrul Hamas și atacul ucigaș al Hezbollah. „Un chin de neimaginat”

MĂRTURII dureroase ale unei românce din Israel. Viața trăită între masacrul Hamas și atacul ucigaș al Hezbollah. Un chin de neimaginat
Publicat: 31/07/2024, 09:00

Dr. Sorana Oskar Vereanu, o româncă stabilită de peste 16 ani în Israel, a povestit – într-un interviu pentru Gândul – cum decurge viața israelienilor, dar și întreaga situație din Orientul Mijlociu, de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023 până la cel de sâmbătă noapte, al Hezbollah. Românca recunoaște că atacul Hezbollah – care a culminat cu moartea celor 12 tineri druzi și rănirea altora – nu este nicidecum un început, ci o continuare a atacurilor trimise din Liban, în toată această perioadă.

„Sunt zeci de sate, de chibuțuri și orașe, evacuate”

Dr. Sorana Vereanu povestește că nordul Israelului este evacuat, iar peste 80.000 de oameni care trăiau acolo, au devenit refugiați în propria lor țară, pentru ei situația fiind una disperată.

„Momentul de sâmbătă noapte este o continuare a atacurilor continue care sunt trimise din Liban, din sudul Ibanului de către  Hezbollah, începând din 9 octombrie. Nu este chiar așa că Libanul sau Hezbollahul au stat pe margine și nu au făcut nimic. Ei poate n-au început un atac foarte puternic, așa cum ne era teamă că va fi. Da, puteau să trimită rachete mult mai puternice și cu o rază de acțiune mult mai lungă care să ajungă aproape peste tot în Israel. Asta n-au făcut, într-adevăr, însă ei trimit rachete și drone militare în nordul Israelului, deja de peste nouă luni.

Nordul Israelului este evacuat. Peste 80.000 de oameni care trăiau acolo au devenit refugiați în propria lor țară. Sunt zeci de sate, de chibuțuri și orașe, evacuate. Oamenii aceia au stat câteva luni în hoteluri, în diverse apartamente. Și, poate că se spune, bine, ok, stai în hotel, ce te doare? Păi ce te doare? Stau familii întregi într-o cameră de hotel, poate să fie plăcut pentru o săptămână, două, să zicem o lună, dar nu 6-7 luni. Toată această populație este foarte afectată.

Cumnatul meu este evacuat din 8 octombrie. El, împreună cu familia lui stăteau într-un chibuț, foarte aproape de granița cu Libanul. Și au stat peste jumătate de an într-un hotel, acum i-au mutat într-un alt loc. Au stat  o familie întreagă cu copii într-o cameră de hotel. Nu e ușor, poate suna bine, dar nu e ușor. În timpul ăsta, chiar dacă ar fi vrut ca să se întoarcă, nu aveau cum, pentru că Hezbollahul trimitea tot timpul, în fiecare zi, drone și rachete.”

„Mi se strânge inima, doar să mă uit la imaginile în care toată natura arde și totul este distrus acolo”

Dr. Sorana Oskar Vereanu susține, cu tristețe și cu resemnare, că zona de nord a Israelului – altădată, un loc de vis, în care se mergea în vacanță, fiind o zonă montană – a ajuns să fie distrusă de rachetele trimise de Hezbollah.

„Sunt atât de mulți oameni, care chiar dacă acuma se termină războiul, n-au unde să se întoarcă, nu mai au casele lor. Trebuie reconstruit totul. Ca să nu mai zic de de zona naturală. Nordul Israelului este zona verde. Este o zonă atât de frumoasă, mergem în vacanță acolo, să ne mai răcorim puțin, mai ales vara. Este zona montană.

Ca să fac așa o comparație, este ca și cum toată zona Bușteni, Predeal, Sinaia, Brașov, este arsă. Cam așa este aici. Adică, nordul Israelului este atât de afectat, mi se strânge inima doar să mă uit la imaginile în care toată natura arde și totul este distrus acolo. De aceea zic că atacul de sâmbătă noapte nu este primul, nu este niciun început, ci este o continuare, o creștere în gravitate foarte mare. Este un atac înfiorător de de trist.

Să știi că atât de mulți copii – nici nu pot să le zic tineri, cel mai mare are 16 ani – care s-au dus să joace fotbal pe terenul de fotbal din sat nu s-au întors și nu se vor mai întoarce niciodată acasă. Pur și simplu, nu aveau ce să facă. A sunat sirena și în secunda următoare a căzut racheta. N-au avut timp să fugă, să se adăpostească în adăpostul care era acolo, lângă terenul de fotbal. Este un sat druz, are, foarte aproape de de graniță, așa că atunci când Hezbollahul trimite o rachetă din asta care merge repede și ajunge în câteva secunde, este tare greu să te ferești de ea.”

„Simt o frustrare neînchipuit de mare! Ne vrem oamenii noștri înapoi”

Românca stabilită în Israel recunoaște însă că, deși au nevoie de sprijin mai mult decât oricând, Israelul este din ce în ce mai singur împotriva tuturor.

Dr. Sorana Oskar Vereanu a mărturisit că, de nouă luni de zile, simte o mare frustrare, văzând că cei 115 israelieni sunt încă ostatici în tunelurile HAMAS, fără ca acest lucru să mai fie o „urgență” pentru marile puteri ale lumii.

„Unul din sentimentele cele mai puternice pe care eu le simt și sunt convinsă că nu numai eu, este acela că suntem singuri, că suntem singuri în acest război care nu se mai termină. Și nu numai că suntem singuri, sunt împotriva noastră atât de mulți, din  locurile. Mă refer, atât în plan politic și militar sau  pur și simplu ca simpatie între oameni. Acum mă simt foarte, foarte singură. Există atât de mult minciună și de multă ură în lume.

Noi ne vrem oamenii noștri înapoi, ne vrem fetele noastre înapoi, ne vrem bărbații și bunicii care mai sunt încă acolo, prizonieri la Hamas. Cine știe dacă cei doi copii mai sunt în viață sau nu, dar îi vrem înapoi. Simt o frustrare neînchipuit de mare. Nu mai am încredere nici în Curtea Internațională de Justiție, nici în cea de la Haga, nu mai zic de președintele sau secretarul general al ONU, care este atât de anti-israelian.

Ce putem să facem? E vreo altă țară în lume care și-ar lăsa oamenii să fie maltratați ostaticii în tuneluri, peste nouă luni jumătate? Este un chin de neimaginat. Nu pot să mă gândesc ce este în inima mamelor, tinerilor, fetelor și băieților, care sunt ținuți încă prizonieri. Avem 115 ostatici acolo, unii din ei în viață, nu știm nici măcar câți. Știm că sunt maltratați, știm că fetele au fost violate, știm și n-avem ce să facem. Este atât de frustrant să vezi că întreaga lume nu zice nimic Hamasului”

„Îmi doresc din toată inima să putem să avem o pace cu palestinienii, să le fie și lor bine, să ne fie și nouă bine”

Românca recunoaște că cel mai mult își dorește ca ostaticii să se întoarcă la familiile lor, iar războiul să se termină și să fie pace cu palestinienii.

Sunt dorințele unui om care, de nouă luni de zile, trăiește cu frica de a trece încă o dată prin calvarul produs pentru populația Israelului de masacrul teroriștilor HAMAS, din 7 octombrie 2023.

Mărturisește aceste dorințe, ușor timid, la nivel declarativ și cu jumătate de gură, punctâmd că este conștientă de faptul că, la cum se desfășoară lucrurile în actualul context, este un ideal prea îndepărtat de realitate.

„Nu zice nimic referitor la faptul că trebuie să ne fie înapoiați ostaticii. Se spune doar că de ce Israelul trimite bombe? Păi aveți o altă altă soluție mai bună? Nu există nicio soluție mai bună. Într-adevăr, palestinienii, mai ales cei din Gaza, sunt foarte amărâți. Sunt de acord cu asta. Dar sunt amărâți și pentru că susțin pe cine nu trebuie. 

Îmi doresc ca ostaticii să se întoarcă, ca războiul să se termine și îmi doresc să fie în zonă o pace stabilă, în care să nu mai trăiesc cu grijă că, oricând, poate să se mai întâmple un atac, precum a fost cel de pe 7 octombrie. Îmi doresc din toată inima să putem să avem o pace cu palestinienii, în care să le fie și lor bine, să ne fie și nouă bine. Dar, din păcate, cred că este un ideal mult prea depărtat de realitate”, a mărturisit Dr. Sorana Oskar Vereanu, o româncă stabilită de peste 16 ani în Israel.

RĂZBOI Israel-Hamas-Hezbollah. Netanyahu asigură că Hezbollah va plăti un preț greu

O rachetă trasă de Hezbollah a lovit sâmbătă un teren de fotbal din zona Înălțimilor Golan, aflate sub ocupația israeliană. Guvernul israelian a anunțat că atacul cu rachetă asupra terenului de fotbal a ucis 12 copii și adolescenți druzi.

Hezbollah a negat că ar fi tras racheta care i-a ucis pe tinerii din satul de pe Înălţimile Golan, dar Netanyahu a afirmat că „Hezbollah va plăti un preț greu, cum n-a mai plătit până acum.”

Israelul şi Statele Unite au precizat că Hezbollah este responsabilă pentru atac, deşi mişcarea libaneză susţinută de Iran, a negat orice responsabilitate.

Duminică târziu, cabinetul de securitate al Israelului i-a autorizat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi pe ministrul apărării Yoav Gallant să decidă „modul şi momentul” unui răspuns la atacul cu rachete.

Israelul doreşte să lovească Hezbollah, dar fără a antrena Orientul Mijlociu într-un război total, au declarat luni doi oficiali israelieni, în timp ce Libanul se pregătea de represalii după atacul cu rachetă care a ucis 12 copii şi adolescenţi în Înălţimile Golan ocupate de Israel, scrie luni Reuters.

SUA și Germania, apeluri pentru prevenirea escaladării

Antony Blinken, secretarul de stat american, a subliniat – într-o convorbire telefonică avută luni cu preşedintele israelian Isaac Herzog – importanţa prevenirii escaladării conflictului, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Germania a făcut apel la toate părțile implicate în conflictul din Orientul Mijlociu, în special la Iran, să prevină o escaladare.

Doi luptători Hezbollah au fost uciși luni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a deplasat luni la Majdal Shams, micul oraş druz din Platoul Golan (n.r. – anexat, în mare parte, de Israel după Războiul de Şase Zile din 1967), unde un atac cu rachetă a ucis sâmbătă 12 copii şi adolescenţi, potrivit France Presse.

Majdal Shams este un orăşel situat în Platoul Golan, la intersecţia a patru ţări (Siria, Israel, Liban, Iordania).

În jur de 25.000 de israelieni locuiesc aici, alături de aproximativ 23.000 de druzi, o comunitate a cărei religie derivă din islam, dintre care majoritatea se revendică în mare parte ca sirieni, dar au statut de rezidenţi în Israel.

Un atac israelian cu dronă a ucis luni două persoane şi a rănit alte trei în sudul Libanului, a anunţat apărarea civilă libaneză. Acestea au fost primele victime în Liban după incidentul de sâmbătă.

La rândul său, armata israeliană a declarat că apărarea sa aeriană a doborât luni o dronă care trecuse din Liban în zona Galileea de Vest. Zborurile de pe aeroportul internaţional din Beirut au fost anulate sau amânate, companiile aeriene reacţionând la posibilitatea unui răspuns israelian.

Atacul Hamas de la 7 octombrie constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Mărturia dureroasă a unei românce, medic de 16 ani în Israel: „Am mai trăit conflicte cu bombe și alarme, însă acum impactul este diferit”

EXCLUSIV | Cele două mari temeri ale unei românce din Israel, după 27 de zile de infern. „Este înfiorător, asta mă sperie cel mai tare!”

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Aș vrea să te vizualizez epidermic”, un alt sociolog de la SNSPA, acuzat de Ana...
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele...
Politico: Pariul de 10 trilioane de euro al Europei – ultima șansă ca UE să...
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la...
Dieta STRICTĂ a lui David Popovici! Alimentele pe care nu le mănâncă niciodată: Este un...
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro a publicat notele finale ale profesorilor, după contestaţii
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
Cum l-au ajutat părinții lui David Popovici să ajungă campion: „Îmi place să fiu disciplinat...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Cum va arăta noua siglă Mazda? Japonezii schimbă emblema.... dar e o îmbunătățire???
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în Iran / Ce spune Israelul / Primele...
Au AMUȚIT toți! Inteligența Artificială A ȘOCAT la Olimpiada de Matematică
Adio, maestre! Legendarul cântăreţ s-a stins din viaţă: Vei intra în istorie
Cum faci pereții lună în câteva minute. Soluția o faci în casă, costă cât o...
Insula Iubirii Plus, sezonul 8. Diandra nu știe dacă își dorește să continue idila cu...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Fosta nașă a Liviei Eftimie și a lui Cătălin Bordea rupe tăcerea! Adevărul despre mariajul...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
Oamenii de știință au descoperit razele gamma cu cea mai mare energie din Univers