Fost ambasador israelian în Turcia: „Dacă am fi într-o poziție diplomatică adecvată, ar trebui SĂ RUPEM RELAȚIILE cu Erdoğan”

Fost ambasador israelian în Turcia: „Dacă am fi într-o poziție diplomatică adecvată, ar trebui SĂ RUPEM RELAȚIILE cu Erdoğan”
Publicat: 30/07/2024, 13:43
Actualizat: 30/07/2024, 13:47

Președintele Turciei – Recep Tayyip Erdoğan – a dat de înțeles că armata turcă ar putea intra în Israel, așa cum a făcut-o în Libia și Nagorno Karabah, iar această declarație controversată a inflamat relațiile dintre Ankara și Tel Aviv.

Totuși, mai mulți specialiști consideră că amenințarea lui Erdoğan nu trebuie citită, neapărat, într-o „cheie războinică”, în sensul că Israelul ar putea fi invadat de Turcia.

Printre aceștia se numără și dr. Alon Liel, fost ambasador al Israelului în Turcia. Acesta susține că ar putea fi vorba despre o „intervenție” indirectă a Turciei în conflictul dintre Israel și gruparea Hamas, în Fâșia Gaza.

Sprijinul Turciei pentru palestinieni este de notorietate, iar dr. Alon Liel este de părere că se poate miza pe cartea unei „asistențe militare” oferite de Ankara.

„El (n.red. – președintele Turciei) sugerează că ar putea încerca să sporească asistența militară pentru a-i ajuta pe palestinieni în lupta lor, atât pe islamiștii Hamas, cât și pe cei care luptă în Cisiordania. A încercat anterior acest lucru, când a stabilit un cartier general în Turcia pentru ei, intenționând posibil să conducă operațiuni militare, să introducă arme de contrabandă și să transfere bani pentru a cumpăra arme. Este puțin probabil ca Erdoğan, despre care se știe că nu acționează irațional, ar trimite soldați turci să invadeze Israelul”, a spus dr. Alon Liel, citat de The Jerusalem Post.

„Cred că ar trebui să-l luăm foarte în serios, a îndeplinit multe dintre celelalte amenințări ale sale”

Totuși, fostul ambasador al Israelului în Turcia avertizează că o astfel de declarație făcută de președintele Turciei nu trebuie minimalizată sau tratată cu indiferență.

„Cred că ar trebui să-l luăm foarte în serios, deoarece a îndeplinit multe dintre celelalte amenințări ale sale, cum ar fi oprirea comerțului cu Israelul. El încearcă deja să-i ajute pe palestinieni, trimițând victime la spitalele din Turcia și, cu siguranță, găsește modalități de transferă bani către ei”, a mai precizat dr. Alon Liel.

„După părerea mea”, continuă fostul ambasador, „ceea ce va încerca să facă este să întărească forțele care luptă împotriva noastră fie prin trimiterea de bani, fie prin contrabandă peste granița egipteană”.

 „Apropo, dacă am fi într-o poziție diplomatică adecvată, ar trebui să rupem relațiile cu el. Cu toate acestea, există o slăbiciune semnificativă în diplomația noastră; nu-l putem face să plătească un preț numai pentru declarații, așa că el exploatează efectiv situația”

Dr. Alon Liel

(n.red. – Erdoğan) A făcut îmbunătățiri semnificative în relațiile cu Egiptul, inclusiv contrabandă în Cisiordania. Dacă se întâmplă ceva semnificativ în Liban, Erdoğan consideră că orice intrare israeliană în Liban este la jumătatea drumului către el. El ar putea trimite forțe în Liban; a făcut acest lucru în trecut, inclusiv trimiterea de distrugătoare și nave de luptă, în apele teritoriale ale Libanului”, a încheiat dr. Alon Liel.


Citește și:

Noul președinte al Iranului poate îndepărta Teheranul de Moscova? „Nu are spațiu de manevră, alegătorii vor schimbarea, ELITA conducătoare se opune”

Operațiunea „Outstretched Arm” | Israelul a lovit „pe furiș” în Yemen, cu temutele F-35 Adir: „Tehnologie STEALTH de ultimă generație”

Noi informații-șoc despre atacurile HAMAS din 7 octombrie 2023: „Armata israeliană a fost ORBITĂ de succesul din 2021 împotriva grupării islamiste”

Un „Plan Marshall” pentru Gaza: „Israelul trebuie să ofere o alternativă, nu doar să învingă HAMAS”

Putin, despre situația din ORIENTUL MIJLOCIU, în timpul întâlnirii-fulger cu Bashar al-Assad, președintele Siriei: „Tinde să se înrăutățească”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei,...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi imagini cu mașina care a produs accidentul din Pantelimon. Bunicul copiilor loviți: „Inconştienţi care...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Noi imagini filmate înainte de accidentul din Pantelimon. Tinerii din Logan ar fi făcut schimb...
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
Cine este iubita lui David Popovici. Tânăra a izbucnit în lacrimi după ce înotătorul a...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Care e diferența, de fapt, între VEHICUL și AUTOVEHICUL? Mulți cred că știu răspunsul, dar...
Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Amendă de 1.650 de lei. Rămâi fără permisul de conducere și fără certificatul de înmatriculare
Schimbare fără precedent la WhatsApp. Ce utilizatori vor fi afectați
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Ce posta pe rețelele sociale adolescentul de 17 ani care a provocat accidentul mortal din...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
O descoperire surprinzătoare sugerează că un ocean misterios se ascunde în Sistemul Solar