Duminică, 28 iulie, în fața Ambasadei Franței de la București, Andrew Tate și Tristan Tate au protestat împotriva unui număr de spectacol de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.
Boicotul vizează parodia LGBTQ+ a tabloului „Cina cea de Taină” pictat în 1498 de artistul italian Leonardo da Vinci. Andrew Tate, fost boxer și influencer cunoscut pe mapamond pentru masculinitatea sa toxică, este convertit la Islam și se declară susținător al conservatorismului.
La ceremonia organizată de regizorul de teatru Thomas Jolly, și-au făcut apariția un cântăreț costumat în zeul grec al vinului, Dionysos, și mai mulți travestiți și transsexuali care au reprodus scena biblică a Cinei cea de Taină. În locul lui Iisus a fost activistă lesbiană franceză Barbara Batch, care vrea acceptarea persoanelor supraponderale și LGBTQ+ în societate.
Cei doi frați, judecați pentru viol, trafic de persoane și căutați la nivel internațional pentru evaziune fiscală, au venit alături de câțiva susținători de-ai lor pentru a protesta împotriva parodierii creștinismului.
Potrivit Libertatea, manifestanții, după ce au fost legitimați de jandarmi, au purtat timp de zeci de minute pancarte pe care scriau următoarele mesaje:
Creștini și naționaliști din întreaga lume i-au criticat pe organizatorii ceremoniei pentru defăimarea religiei creștine, printre care și personalitățile politice republicane din SUA. Organizatorii, printre care și Thomas Jolly, se apără. Ei neagă că s-au inspirat după tabloul renascentist cu tematică religioasă și că nu au avut nicio intenție să batjocorească creștinismul. Ei și-au cerut scuze duminică catolicilor, protestanților și altor grupuri creștine indignate.
„În mod clar, nu a existat niciodată o intenție de a arăta lipsă de respect față de orice grup religios. (Ceremonia de deschidere) a încercat să celebreze toleranța comunității”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Olimpiadei de Vară de la Paris, Anne Descamp.
Thomas Jolly spune că nu a avut nicio dorință să denigreze creștinismul, ci a vrut să organizeze o ceremonie care să repare o lume devastată de conflicte, divizare și ură.
„Nu veți găsi niciodată la mine vreo dorință de a batjocori sau de a denigra ceva. Am vrut să organizez o ceremonie care să repare și să reconcilieze. Și să reafirme valorile Republicii noastre”, a declarat Thomas Jolly.
Citește și: