Hamas și presa de stat iraniană au anunțat miercuri că liderul politic al grupării, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, în urma unui atac al forțelor israeliene.
Între timp, Armata Israeliană a refuzat să comenteze momentan informațiile.
Dar cine a fost Ismail Haniyeh? În vârstă de 62 de ani, acesta era membru de zeci de ani ai grupării Hamas, devenind, din exil, unul dintre cei mai vizibili lideri ai organizației.
Moartea lui Haniyeh reprezintă o lovitură semnificativă pentru Hamas într-un moment în care tensiunile din Orientul Mijlociu sunt în creștere, ca urmare a războiului din Gaza. Totodată, moartea sa ridică din cauza războiului devastator din Gaza și ridică întrebări serioase în ceea ce privește viitorul negocierilor dintre Israel și Hamas.
În calitate de lider politic al Hamas, Haniyeh a fost un interlocutor-cheie pentru mediatorii internaționali în timpul discuțiilor privind eliberarea ostaticilor israelieni și încetarea focului dintre Israel și Hamas, după atacul din 7 octombrie asupra Israelului, lansat de gruparea palestiniană, arată CNN.
Haniyeh s-a născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza și s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timpul primei Intifada.
Părinții săi au fost refugiați expulzați din Askalan, care mai târziu a devenit cunoscut drept Ashkelon.
A fost încarcerat de mai multe ori în Israel pentru participarea sa la revolte, înainte de a fi deportat în Gaza. Ulterior, el a început să urce constant în ierarhia Hamas.
Haniyeh a fost numit membru al unui organism secret de „conducere colectivă”, în 2004, după moartea celor doi lideri anteriori ai Hamas, Ahmed Yassin și Abdel Aziz Rantisi, care au fost uciși tot de forțele israeliene.
Până în 2017, el a devenit șeful politic al grupului și a fost numit înscris pe lista teroriștilor de către Statele Unite.
Această decizie a venit într-o perioadă de tensiune între Washington și palestinieni din cauza deciziei de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, decizie luată de președintele american de atunci, Donald Trump, notează sursa citată.
În ciuda acestei desemnări, și spre deosebire de conducerea militară a Hamas, Haniyeh a călătorit la nivel global, întâlnindu-se cu personalități mondiale în calitate de șef politic al organizației. El a fost fotografiat, marți, alături de președintele iranian, Masoud Pezeshkian, la Teheran.
La începutul lunii iulie, Haniyeh a luat legătura cu mediatorii din Qatar și Egipt pentru a discuta privind încheierea războiului cu Israelul. Acest lucru a creat o oarecare speranță că cele două părți ar putea fi în pragul unui acord-cadru.
Având în vedere rolul său în negocieri, moartea lui Haniyeh „va avea o influență semnificativă asupra acestor negocieri”, a declarat miercuri Barak Ravid, analistul de politică externă al CNN.
Pe tot parcursul războiului, el a continuat să se întâlnească cu alți lideri și oficiali, inclusiv cu diplomatul chinez Wang Kejian, care s-a întâlnit cu Haniyeh în Qatar în martie pentru a discuta despre războiul din Gaza.
Haniyeh a simțit, de asemenea personal, impactul războiului din Gaza. În aprilie, poliția israeliană a arestat-o pe una dintre surorile sale sub acuzația că a comunicat cu membrii mișcării. Nouă zile mai târziu, trei dintre fiii săi și patru nepoți au murit în urma unor atacuri ale forțelor israeliene.
Ulterior, Haniyeh a insistat că moartea lor nu va afecta discuțiile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor.
„Oricine crede că, țintindu-mi copiii în timpul negocierilor și înainte de a se ajunge la un acord, va forța Hamas să renunțe la cererile sale, delirează”, a spus el la acea vreme.
În ultima perioadă, Haniyeh locuia în Qatar.
Sursă imagini: Profimedia