DNA a scos din funcțiune „spălătoria de bani” a lui Iulian Dumitrescu. Cât ar fi primit primarul din Lehliu Gară pentru un PUZ

DNA a scos din funcțiune „spălătoria de bani” a lui Iulian Dumitrescu. Cât ar fi primit primarul din Lehliu Gară pentru un PUZ
Publicat: 31/07/2024, 11:30
Actualizat: 31/07/2024, 11:42

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au extins urmărirea penală într-un dosar în care apare numele lui Iulian Dumitrescu, etichetat drept „Baronul Lamborghini” – ex-președinte al Consiliului Județean Prahova -, însă acesta este „secondat”, acum, de Iulian Iacomi, primarul localității Lehliu Gară.

Marți, 30 iulie 2024, „baronul” Iulian Dumitrescu a intrat în sediul DNA pentru audieri, iar Gândul prezintă extrase din referatul întocmit de procurorii anticorupție în acest dosar.

  • După audierea lui Iulian Dumitrescu, DNA – Secția de combatere a corupției a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față acesta.
  • Iulian Dumitrescu va fi urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de „dare de mită în formă continuată” (50 acte materiale), „trafic de influență în formă continuată” (3 acte materiale), „luare de mită în formă continuată” (8 acte materiale), „efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată” (6 acte materiale).
  • Alți trei complici ai „baronului” Iulian Dumitrescu sunt acuzați de luare de mită și complicitate la luare de mită. (mai multe detalii AICI)

„Spălătoria de bani” a lui Iulian Dumitrescu, etapa „Lehliu Gară”

Procurorii anticorupție susțin că au toate dovezile pentru a demonstra cum fuincționa „spălătoria de bani” a lui Iulian Dumitrescu. Ancheta desfășurată a dus la și o percheziție informatică a telefoanelor și calculatoarelor lui Iulian Dumitrescu – dar și ale apropiaților acestuia -, iar surprizele s-au ținut lanț.

Au fost descoperite, în timpul acestor percheziții informatice, discuţii purtate în aplicația Whatsapp, însoțite și de fotografii, documente olografe sau tabele în Excel în care era ținută evidenţa sumelor de bani încasate încasaţi dintr-o afacere de corupţie cu terenuri sau din comisioane pentru contracte.

„Scena” afacerii a fost localitatea Lehliu Gară, acolo unde este primar Iulian Iacomi. Edilul este acuzat, acum, de luare de mită, iar în referatul întocmit de procurorii DNA se precizează că Iulian Dumitrescu i-ar fi dat edilului – pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) – peste 935.000 de lei şi 74.000 de euro.

  • Întreaga afacere ar fi debutat în 2011, atunci când compania Delta Antrepriză de Construcţii şi Montaj 93 – la vremea respectivă era coordonată de viitorul denunțător din acest mega-dosar – a cumpărat la o licitaţie cu strigare de la Primăria Lehliu un teren de 11 hectare.
  • La vremea respectivă, terenul valora aproximativ 200.000 euro.
  • Ulterior, în 2013, terenul a ajuns la o firmă controlată de părinţii lui Dumitrescu – au stabilit procurorii DNA – şi, apoi la compania Bucegi Invest.
  • Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, la Bucegi Invest sunt acţionari sora lui Iulian Dumitrescu şi un partener de afaceri, Vasile Viorel Grigore.

De facto, potrivit informațiilor din referatul DNA, Bucegi Invest ar fi fost „controlată” de Iulian Dumitrescu.

Primarul din Lehliu Gară, supranumit „Șpăguță”

Scenariul a continuat și, în anul 2021, compania Bucegi Invest a vândut 7 hectare din teren cu peste 1,1 milioane de euro. Firma cumpărătoare intenționa să dezvolte pe el o hală de producţie a panourilor termoizolante. Terenul s-a vândut la un preț atât de bun pentru că a existat și o condiție, totuși, anume aceea ca  terenul să aibă aprobările necesare de la Primăria Lehliu Gară.

În urma percheziției informatice s-a stabilit că „Baronul” Iulian Dumitrescu ar fi „plusat” la primarul din Lehliu Gară, Iulian Iacomi, dându-i acestuia 30% din bani. Era un gest de „recunoaștere” a ajutorului pe care edilul l-ar fi dat prin atât de mult doritul Plan Urbanistic Zonal.

Împrejurarea că VASILE GEORGIANA-RALUCA (n.red. – era manager în firma „controlată” de Iulian Dumitrescu) se referă în mod elocvent la primarul IACOMI IULIAN  cu apelativul de ,,Șpăguță” – în contextul în care acestuia i se remit constant sume de bani în legătură cu tranzacționarea unor suprafețe de teren de pe raza localității în care primarul IACOMI IULIAN  deține funcția de primar – vine să întărească concluzia că sumele în cauză, menționate în evidențele excel drept ,,comision”, sunt în fapt remise primarului IACOMI IULIAN cu titlu de mită în legătură cu îndeplinirea unor formalități ce cad în atribuțiile sale de serviciu, necesare vânzării lotului de 70.000 mp în condiții cât mai avantajoase de către DUMITRESCU IULIAN”, se arată în referatul întocmit de procurorii DNA..

una dintre condițiile prevăzute în cadrul promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare din data de 19.10.2021 în sarcina promitentului vânzător SC BUCEGI INVEST SRL (societate controlată în fapt de DUMITRESCU IULIAN)  a fost obligația de rezultat a obținerii Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru “Construire Hale de Producție Panouri Termoizolante” oraș Lehliu-Gară, jud. Călărași

Extras din referatul DNA

Iulian Dumitrescu confirmă eticheta de „Baronul Lamborghini”

Cum terenul s-a vândut foarte bine – peste 1 milion de euro -, Iulian Dumitrescu s-ar fi decis să își satisfacă și o plăcere „auto” care nu face altceva decât să confirme eticheta de „Baronul Lamborghini”. E drept, bolidul urma să fie condus de soția sa, se precizează în referatul DNA.

În referatul procurorilor DNA se menționează că Iulian Dumitrescu a plătit, cu o parte din bani, un avans pentru un… Lamborghini Urus.

În data de 21.02.2023, între DUMITRESCU ALEXANDRA (n.red. – soția „Baronului Lamborghini”) și cumnata sa,  LAMBREA ANGELICA MARILENA (n.red. – este vorba despre sora lui Iulian Dumitrescu), are loc o succesiune de mesaje WhatsApp.

rezultă în mod neechivoc faptul că SC BUCEGI INVEST SRL a achiziționat în sistem leasing de la OTP LEASING ROMANIA IFN SA un autoturism marca Lamborghini, model Urus, în baza unui contractului de leasing nr. 20203N, destinat utilizării în interes personal de către soția inculpatului DUMITRESCU IULIAN”, se arată în referatul procurorilor DNA.

Iulian Dumitrescu, acuzat și de „trafic de influenţă şi luare de mită”

Toată „schema financiară” a fost demontată de procurorii DNA după ce unul dintre personaje s-a transformat în martor-colaborator al DNA, iar acesta a dezvăluit, punctual, etapele unei „colabărări infracționale”.

Controversatul Iulian Dumitrescu este acuzat de procurorii anticorupție și de trafic de influență, dar și de luare de mită de la doi oameni de afaceri (Gimi-Costin Paladă de la firma Roni Civil Interoute și Traian Daniel Bunea de la firma Terra Gaz).

Potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, în urma perchezițiilor informatice au fost descoperite discuții în aplicația WhatsApp „purtate de Dumitrescu Iulian cu Lambrea Angelica Marilena (n.red. – sora sa), Vasile Georgiana Raluca, Dunăreanu Daniel, între ei sau cu alte persoane, dar și fișiere electronice tip situații/tabele, din conținutul cărora rezultă, în esență, faptul că, la diferite intervale de timp din perioada 2021-2023, Iulian Dumitrescu ar fi primit sume de bani necuvenite direct/indirect de la:

  • Firmele care încheiaseră acorduri cadru pentru cele 3 loturi de lucrări reparații drumuri județene în Prahova, unde Iulian Dumitrescu era președinte al consiliului județean
  • (n.red. – martorul-denunțător), în legătură cu lucrările de reparații străzi pe care DRUM CONCEPT SRL le-a executat pentru beneficiar Administrația Străzilor București, unde Iulian Dumitrescu nu deținea o funcție oficială.

Dumitrescu Iulian ar fi fost ajutat de Vasile Georgiana Raluca și Dunăreanu Daniel la săvârșirea faptelor.(…)”, se mai arată în referatul procurorilor anticorupție.


CITEȘTE ȘI:

,,Baronul Lamborghini”, din nou la DNA. Iulian Dumitrescu: ,,Florian Coldea NU se află în spatele dosarului meu”

ACUZAȚII grave după surparea din Slănic Prahova. „Iulian Dumitrescu (PNL), «Baronul Lamborghini», a distrus un oraș întreg pentru o pungă cu bani”

Baronul Iulian Dumitrescu a încălcat controlul judiciar! IMAGINI-BOMBĂ de la ”ședința” din cafenea cu vicele Consiliului Județean Prahova

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Aș vrea să te vizualizez epidermic”, un alt sociolog de la SNSPA, acuzat de Ana...
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele...
Tucă, despre discuția dintre Ciolacu și Geoană: Nu a fost o întâlnire capcană. Nu îmi...
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la...
Dieta STRICTĂ a lui David Popovici! Alimentele pe care nu le mănâncă niciodată: Este un...
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro a publicat notele finale ale profesorilor, după contestaţii
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
Când vor primi românii pensiile recalculate! Mariu Budăi a făcut anunțul: „Începând cu data de..”
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Preț ITP 2024: Cât timp poți circula cu ITP-ul expirat? Ce acte sunt necesare și...
USR o acuză pe Ligia Deca de tolerarea abuzurilor sexuale din curtea SNSPA
Au AMUȚIT toți! Inteligența Artificială A ȘOCAT la Olimpiada de Matematică
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Ce a putut să spună Victor Ponta. A bătut-o pe Șoșoacă
Insula Iubirii Plus, sezonul 8. Diandra nu știe dacă își dorește să continue idila cu...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Istoria primelor transmisiuni sportive la radio
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Orașul Pompeii, nimicit și de un cutremur