„Caracatița financiară” a lui Iulian Dumitrescu. 40 de FIRME ar fi fost conduse de „Baron” prin apropiații săi, mega-afaceri cu parcuri fotovoltaice

Publicat: 02/08/2024, 07:00
Actualizat: 02/08/2024, 08:38

S-au adunat nori negri din ce în ce mai denși peste Iulian Dumitrescu, fostul șef al Consiliului Județean Prahova, cel etichetat drept „Baronul Lamborghini”. Plasat pentru încă 60 de zile sub control judiciar de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Iulian Dumitrescu a fost din nou audiat la DNA, după ce a fost extinsă urmărirea penală în mega-dosarul de corupție.

„Spălătoria de bani” a lui Iulian Dumitrescu a fost, practic, scoasă din funcțiune de procurorii anticorupție, dar ramificațiile sunt atât de mari și alarmante încât întregul tablou este halucinant.

  • După audierea lui Iulian Dumitrescu, DNA – Secția de combatere a corupției a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de acesta.
  • Un alt personaj central din acest scenariu este primarul din localitatea Lehliu Gară, Iulian Iacomi, cel care, potrivit procurorilor DNA, ar fi primit de la Iulian Dumitrescu peste 935.000 de lei şi 74.000 de euro pentru aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
  • Un teren din zonă – care valora 200.000 de euro – a fost, ulterior, vândut cu 1,1 milioane de euro.

În anul 2013, terenul ar fi ajuns la o firmă controlată de părinţii lui Dumitrescu şi apoi la compania Bucegi Invest SRL, au stabilit procurorii DNA. Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, la Bucegi Invest SRL sunt acţionari sora lui Iulian Dumitrescu şi un partener de afaceri, Vasile Viorel Grigore. (informații detaliate AICI)

Iulian Dumitrescu va fi urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată (50 de acte materiale), trafic de influență în formă continuată (trei acte materiale), luare de mită în formă continuată (opt acte materiale), efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (șase acte materiale).

Vânător de terenuri, dezvoltator de parcuri de energie verde

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, „baronul” Iulian Dumitrescu – prin rudele sale, Angelica Marilena Lambrea și Daniel Adrian Lambrea – ar fi coordonat un amplu grup de firme. În acte, majoritatea acestor firme sunt trecute pe numele unor persoane apropiate lui Iulian Dumitrescu, rude, afini, angajați.

Cu ocazia percheziției făcute în incinta Hotelului Marriott, în birourile unde funcționa firma Bucegi Invest SRL, au fost identificate de procurorii DNA „înscrisuri de înființare și funcționare, precum și ștampile a unui număr de peste 40 de persoane juridice distincte de Bucegi Invest SRL”.

De asemenea, a fost identificat și „un înscris de tip separator cartonat, pe care se aflau mențiuni olografe privind un număr de 28 de societăți comerciale, numerotate de la 1 la 28”.

În același timp, procurorii anticorupție ar fi găsit și „un înscris de tip tabel privind denumiri de societăți comerciale, persoanele care dețin calitatea de asociați/administratori precum și denumiri de localități și valori exprimate în hectare a unor suprafețe de teren”.

Gândul prezintă, în exclusivitate, lista lungă a societăților menționate în respectivul tabel, iar dimensiunea „caracatiței financiare” pe care ar fi construit-o, în timp, Iulian Dumitrescu, este impresionantă:

  • IMOBILIARE TOP DESIGN SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „cerere Bălțești, 50 ha”;
  • LIFE ENERGY HOUSES SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Bălțești, 10 ha, asociere Berceni, Cătunu, 25 ha”;
  • BLUE WATER ENERGY, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Berceni, 31 ha”;
  • GREEN ENERGY PLUS SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Boldești-Scăeni, 36 ha”;
  • TOTAL GREEN TOP ENERGY SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Bălțești, 10 ha”;
  • REAL IMOB INTERMED SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Ciuperceni 31 ha, Dobrotești, 40 ha”;
  • EUROLIGHT TOP ENERGY SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Piatra, 21 ha, Seaca 49 ha”;
  • ENERGY BUSINESS CONSTRUCT SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Dobrotești 49 ha”;
  • GOOD ENERGY TOP SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Piatra, 24 ha, Seaca 30 ha”;
  • ENERGY PEOPLE HOUSES SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Bălțești, 10 ha, Berceni, Cătunu 6,9 ha”;
  • EUROLID MANDARIN SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „asociere Bălțești, 50 ha”;
  • VOLT POWER INSIDE SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Berceni, Cătunu, 5 ha”;
  • MASS ENERGY LAND SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Berceni, Dâmbu, 27 ha”;
  • SILVER GLOBAL ENERGY SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Berceni, Corlătești, 32 ha”;
  • TOTAL CONCRETE SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „Bălțești, 10 ha”.

Tabelul conținea, potrivit procurorilor anticorupție, și numele altor societăți comerciale:

  • RIXON REAL ESTATE SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, „birou”;
  • IDEAL HOMEMAKE TEAM SRL, în dreptul căreia se menționează, în prima coloană, olograf „BATERII”;
  • REAL LOCATOR RESIDENCE SRL, în dreptul căreia se menționează, la ultima coloană, olograf „stadion PH”;
  • LEDCORE GROUP INVEST SRL, fără nicio mențiune la ultima coloană;
  • TRANSILVANIA PORTUAR BUSINESS SRL, în dreptul căruia se menționează „port Oltenita”;
  • FROM SUN TO US SRL, fără nicio mențiune la ultima coloană;
  • GOOD ENERGY FROM US, fără nicio mențiune la ultima coloană;
  • COMO MEGA CONSTRUCT, fără nicio mențiune la ultima coloană;
  • ENERGIA SOLARA IN CASA SRL, fără nicio mențiune la ultima coloană.

Spre marea surpriză a procurorilor DNA, denumirile tuturor acestor societăți comerciale din înscrisul tip „tabel” se regăsesc printre denumirile firmelor care erau scrise olograf pe separatorul cartonat ridicat în urma perchezițiilor efectuate la sediul firmei Bucegi Invest SRL.

„Toate aceste societăți comerciale ar fi fost coordonate, în fapt, de soții Lambrea, oamenii de casă ai baronului Dumitrescu”

Pentru ca totul să fie cât mai halucinant și pentru ca această „caracatiță financiară” de proporții să apară în adevărata sa lumină infracțională, anchetatorii au descoperit că în tabel sunt menționate și persoanele care îndeplinesc funcția de administrator, asociații firmei, precum și adresele sediilor sociale.

Informațiile obținute de Gândul dezvăluie că toate aceste societăți comerciale îi au drept asociați pe Daniel Adrian Lambrea, persoane apropiate acestuia, Andrei Cătălin Stoica, Dan Drăgan, Mihai Gheorghe, Andreea Gheorghe sau alți asociați, persoane juridice, din acest grup.

Cu excepția societății Real Locator Residence SRL, toate firmele figurează în tabel cu sediul la două adrese din București.

Din aceste motive, procurorii anticorupție tind să creadă că „toate aceste societăți comerciale ar fi fost coordonate, în fapt, de soții Lambrea, oamenii de casă ai baronului Dumitrescu”.

Licitațiile publice, țintele lui Iulian Dumitrescu

Cu ocazia percheziției efectuate în birourile SC Bucegi Invest SRL din incinta Hotelului Marriott, procurorii DNA au descoperit și înscrisuri privind organizarea de licitații de către primăriile Berceni, Boldești-Scăeni și Bălțești din județul Prahova, precum și de Primăria Dobrotești, județul Teleorman, „având drept obiect cedarea dreptului de superficie (n.red. – dreptul unei persoane, numită superficiar, privitor la construcțiile, plantațiile sau alte lucrări ce se află pe un teren proprietatea altuia, teren asupra căruia superficiarul are un drept de folosință) sau, după caz, concesionarea unor suprafețe de teren de pe raza teritorială a respectivei unități administrativ-teritoriale, pe care să se construiască parcuri fotovoltaice”.

  • Au fost identificate procese verbale de deschidere a ofertelor, aferente unor dintre aceste proceduri, iar din conținutul acestora rezultă că, la aceeași procedură, au depus ofertă distinctă patru sau chiar cinci dintre societățile comerciale care ar fi fost controlate de Iulian Dumitrescu.
  • În referatul procurorilor DNA se mai menționează, potrivit informațiilor obținute de Gândul, că au fost identificate „înscrisuri cu mențiuni olografe privind denumiri ale localităților unde se aflau terenurile scoase la licitație, denumirile societăților comerciale participante la licitație, mențiuni reprezentând valori ale prețurilor ofertate în dreptul fiecăreia dintre aceste societăți” sau mențiuni de tip societatea „X” câștigă și societatea „Y” pierde.

Procurorii anticorupție au examinat, în timpul cercetărilor, procesele verbale de deschidere a ofertelor, aferente licitațiilor organizate de Primăria Comunei Berceni, spre exemplu, iar DNA a constatat că „societățile comerciale care au depus oferte și care nu făceau parte din grupul de firme al soților Lambrea au fost descalificate cu ușurință încă de la momentul deschiderii ofertelor”.

S-a motivat că descalificarea a avut loc pentru „lipsă documente”, iar companiile respective nu au mai fost luate în calcul la evaluarea ofertelor financiare. În plus, conform caietelor de sarcini, criteriul de atribuire determinant era cel mai mare preț ofertat.

„Din examinarea prețurilor minime de pornire ale licitațiilor, conform documentelor de atribuire și prețurile la care s-a încheiat contractul respectiv, se constată faptul că între acestea este o diferență foarte mică, de doar câteva sute de lei”, se precizează în referatul întocmit de procurorii DNA, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

La procedura din luna decembrie 2023, de exemplu, pentru dreptul de superficie asupra suprafeței de teren de 277.197 mp din satul Dâmbu, prețul de pornire al licitației a fost de 40.974 lei/an. Contractul de superficie a fost semnat în ianuarie 2024, cu firma Mass Energy Land SRL, reprezentată de Gheorghe Mihai, pentru suma de 41.292 lei/an.

Deturnarea licitațiilor publice: „Se intenționa practicarea unor prețuri orientate către minimul posibil, ceea ce a creat suspiciuni cu privire la echitabilitatea procedurilor”

Perchezițiile efectuate la sediul firmei Bucegi Invest SRL au mai oferit și o altă mare surpriză. Pe una dintre agendele identificate sunt menționate „suprafețele de teren, prețurile de pornire conform anunțurilor după care sunt trecute denumirile de firme și prețurile la care să se oferteze, diferențele dintre prețuri fiind infime”.

Din examinarea anunțului postat în luna mai a anului 2023 de Primăria Comunei Berceni, județul Prahova, a rezultat că valoarea suprafețelor de teren și prețurile de pornire aferente acestora sunt identice cu cele trecute pe agenda identificată la percheziția domiciliară efectuată la Bucegi Invest SRL. S-a stabilit, astfel, că „notițele se referă în mod evident la acele proceduri de licitație”.

  • Procurorii anticorupție au mai observat că se intenționa practicarea unor prețuri orientate către minimul posibil, ceea ce a creat suspiciuni cu privire la echitabilitatea procedurilor, precum și cu privire la existența unui sprijin ilicit din partea funcționarilor autorității organizatoare a procedurii.
  • Procurorii DNA s-au axat, la acest moment, pe evidențierea elementelor constitutive ale infracțiunii de deturnare a licitațiilor publice.

În astfel de condiții, având în vedere că principalul criteriu de atribuire al acestor proceduri se rezuma la „cel mai mare preț ofertat”, DNA suspicionează că funcționarii publici din cadrul autorităților contractante care au organizat licitațiile privind superficierea sau concesionarea suprafețelor de teren ar fi „pus umărul” la dezvoltarea „caracatiței financiare” a lui Iulian Dumitrescu, „prin divulgarea de date nedestinate publicității”.

Procurorii anticorupție, conform informațiilor obținute de Gândul, cred acum că „aceste licitații au fost atribuite firmelor coordonate de soții Lambrea cu folosirea influenței și a autorității pe care Iulian Dumitrescu o avea la acel moment asupra edililor unităților administrativ teritoriale respective”.

Totul se desfășura „în condițiile în care Dumitrescu Iulian a deținut până în anul 2024 calitatea de președinte al PNL Prahova și prim-vicepreședinte PNL la nivel național, iar primarii fac parte din același partid politic, cum este cazul comunelor Bălțești și Berceni”, se arată în referatul întocmit de procurorii DNA, din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.


CITEȘTE ȘI:

,,Baronul Lamborghini”, din nou la DNA. Iulian Dumitrescu: ,,Florian Coldea NU se află în spatele dosarului meu”

ACUZAȚII grave după surparea din Slănic Prahova. „Iulian Dumitrescu (PNL), «Baronul Lamborghini», a distrus un oraș întreg pentru o pungă cu bani”

Baronul Iulian Dumitrescu a încălcat controlul judiciar! IMAGINI-BOMBĂ de la ”ședința” din cafenea cu vicele Consiliului Județean Prahova

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kadîrov, în război cu cea mai bogată femeie din Rusia: O acuză că s-a aliat...
Din subalternul ei a ajuns… director! Dinu Maxer a dezvăluit și ultimele secrete din relația...
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un...
VIDEO Putin i-a așteptat la aeroport, pe covorul roșu, pe spionii și hackerii eliberați în...
Iustina a fost înşelată pe faţă la Insula iubirii, dar s-a răzbunat Şi-a arătat părţile...
“Mi se ia os din coastă și să mi se pună în frunte”! Dana Roba,...
Vremea 5 august - 2 septembrie 2024. ANM anunţă temperaturi tropicale în România, în ultima...
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care...
Cum a reacționat un englez după ce a comandat 4 mici la piața Obor: „Toată...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noua Dacia Bigster surprinsă în teste în România - FOTO
Pentagonul anunţă că trei bărbaţi acuzaţi de complot în atacurile de la 11 septembrie au...
Doi GIGANȚI americani au fost îngenuncheați! Eșec RĂSUNĂTOR pentru...
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Conflict aberant la „Casa Iubirii”. Scandalul i-a înfuriat pe internauți
Insula Iubirii sezonul 8. Mama Cristinei, nouă replică dură pentru Andrei. Ce a scris pe...
„Am vrut să mă arunc în fața mașinii” Mama Luizei Melencu își strigă durerea, la...
Gheorghe Turda, confesiuni în lacrimi despre soția sa. Ce a învățat de la partenera de...
Mesajul membrilor Phoenix: "Realitatea este că lucrurile nu se îndreaptā deloc spre bine". Ce se...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Test de cultură generală. Care țară are cele mai multe medalii olimpice?