DSU:”Afirmațiile conform cărora neachiziționarea de ambluanțe a slăbit capacitatea de intervenție reprezintă acuze nefondate”

DSU:Afirmațiile conform cărora neachiziționarea de ambluanțe a slăbit capacitatea de intervenție reprezintă acuze nefondate
Publicat: 01/08/2024, 12:40

Afirmațiile conform cărora „neachiziționarea de ambulanțe este o politică care a dus la slăbirea capacităţii de intervenţie a ambulanţei”, reprezintă acuze nefondate, contrazise de cifre și care pot fi oricând probate, afirmă reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență.

DSU precizează că în ultimii patru ani, Serviciile de Ambulanță au beneficiat de 821 de ambulanțe.

„821 de ambulanțe, din care 375 ambulanțe de urgență 4×2, 225 ambulanțe de urgență de tip B 4×4, 81 de ambulanțe de tip C și 20 de ambulante de tip A, care au fost livrate Serviciului de Ambulanță București. Pe lângă cele 821 de ambulanțe, Primăria Municipiului București a mai achiziționat pentru Ambulanța București 106 ambulanțe. Deci asta ar însemna că vorbim deja de peste 900 de ambulanțe livrate Serviciilor de Ambulanță, mai exact 927 de ambulanțe livrate Serviciilor de Ambulanță livrate numai în ultimii 4 ani.

Procesul de achiziție de ambulanțe inițiat în anul 2022 nu a mai putut fi realizat, dat fiind faptul că ofertanții nu și-au mai susținut ofertele care fuseseră agreate prin acordul cadru și nu au acceptat nici majorările de prețuri care au devenit posibile prin OUG nr. 64/2022, considerând că este mai convenabil pentru ei să se prezinte cu noi oferte la o nouă procedură de achiziție, motivele invocate fiind legate de creșteri substanțiale de prețuri ale materialelor folosite sau crize regăsite pe piața auto (criza semiconductorilor), generate de pandemia de COVID-19 și situația geopolitică delicată reprezentată de agresiunea militară rusă în Ucraina.

Astfel, afirmațiile conform cărora „Neachiziționarea de ambulanțe – o politică care a dus la slăbirea capacităţii de intervenţie a ambulanţei”, reprezintă acuze nefondate, contrazise de cifre și care pot fi oricând probate”, se arată în comunicatul DSU.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, în aceeași perioadă, SMURD a primit un număr de 386 de ambulanțe, peste o treime din ce a primit Serviciul de Ambulanță.

„De asemenea, la acest moment, procesul de achiziție de noi ambulanțe destinate Serviciilor de Ambulanță și SMURD se regăsește în ultima fază de evaluare, valoarea constând în 120 milioane Euro, fonduri europene nerambursabile.

Totodată, referitor la afirmația ministrului sănătății, vehiculată recent în spațiul public și de către un secretar de stat din cadrul MS, conform căreia, “Ordonanța (OUG1/2014) trebuie să ajungă în Parlament”, precizăm conducerii Ministerului Sănătății că actul normativ despre care face referire și care a fost aprobat de Guvern, a fost APROBAT ȘI ÎN PARLAMENT, în același an, 2014, prin LEGEA 104/8 iulie 2014.

Departamentul pentru Situații de Urgență își dorește o cooperare loială și transparentă cu toate instituțiile, sens în care are o totală deschidere pentru progres și evoluție în ciuda dificultăților întâmpinate, având un angajament profund asumat în fața tuturor românilor și anume protejarea și salvarea vieții și a bunurilor acestora”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit la Antena 3 despre relația sa actuală cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Acesta a spus că îl apreciază pentru calitățile sale profesioanle, dar nu acceptă incapacitatea sa de a colabora, oferind și detalii în acest sens.

„Îl respect pe domnul doctor Arafat, pentru capacitatea lui organizatorică și capacitatea de muncă, însă nu apreciez în niciun fel această incapacitate, dacă vreți, de a colabora. Dânsul colaborează într-un singur fel, în care redevine comandantul acțiunii, așa cum a fost și în pandemie. Mie nu-mi plac chestiunile care pun, totuși, sub semnul întrebării competențele și capacitatea operativă a Ministerului Sănătății, pentru că despre asta discutăm”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre relațiile sale cu Raed Arafat: „Nu apreciez în niciun fel această INCAPACITATE de a colabora”

Alexandru Rafila propune testare UNITARĂ pentru depistarea șoferilor care au consumat substanțe interzise

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”