Pușcașul marin Paul Whelan a petrecut 2.043 de zile în închisorile rusești. „Au crezut că l-au prins pe JAMES BOND, dar…”

Publicat: 04/08/2024, 10:56
Actualizat: 04/08/2024, 11:06

Cu siguranță, pușcașul marin Paul Whelan nu a crezut că va fi eliberat vreodată în închisorile Rusiei lui Vladimir Putin. Au trecut 2.043 de zile de când agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB), cu capetele acoperite de cagule, au pătruns în forțăit în camera lui de hotel din Moscova.

L-au țintuit la pământ și au anunțat că este arestat pentru spionaj. Când Paul Whelan a sosit, pentru prima dată, în instanță arăta mai mult ca un bibliotecar năucit, decât ca un agent de informații ticălos, notează BBC.

Avea mâinile încătușate și ținea o cutie de carton în care se afla prânzul primit în închisoare. În ziua aceea, Paul Whelan era prea nervos pentru a spune multe, iar mai târziu s-a aflat că fusese interogat și amenințat.

„Rusia l-a prins pe Mr. Bean în vacanță!”

Reporterul BBC Sarah Rainsford spune că, pe măsură ce timpul a trecut, Whelan „a început să denunțe cu voce tare încarcerarea sa”.

„Pe măsură ce trecea timpul, Whelan și-a găsit vocea și a început să denunțe, virulent, încarcerarea sa. Rusia credea că l-a prins pe James Bond, așa a spus el într-o zi, dar de fapt l-a prins pe Mr. Bean în vacanță.

După ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare, am vorbit îndelung la telefon, iar Whelan – din penitenciar – a insistat întotdeauna asupra nevinovăției sale.

Născut în Canada din părinți britanici, cu rădăcini irlandeze, el este cetățean a patru țări – ceea ce a făcut ca arestarea sa să fie o mare problemă diplomatică”, a notat Sarah Rainsford.

Paul Whelan

Paul Whelan Whelan, un fost pușcaș marin american, era un fan al Rusiei

Fostul pușcaș marin Paul Whelan, mai scrie reporterul BBC, era un fan al Rusiei și o vizitase de mai multe ori.

Când a fost arestat, se afla la Moscova pentru nunta unui prieten american cu o rusoaică și își petrecuse dimineața conducându-i pe invitați în jurul Kremlinului, inclusiv pe localnici.

După arestarea sa, i-am cercetat conturile de pe rețelele de socializare în căutarea unor contacte sau indicii. Unele persoane erau prea nervoase pentru a vorbi, având în vedere gravitatea acuzației.

Dar toți cei care au acceptat să vorbească au râs la ideea că prietenul lor ar putea fi implicat în spionaj. «Dacă el este spion», mi-a scris unul dintre ei, cu mai multe semne de exclamare, «atunci eu sunt Michael Jackson»”, povestește Sarah Rainsford.

Restul timpului și-l petrecea cusând haine într-un atelier al închisorii”

Paul Whelan era absolut convins că guvernul SUA îl va scoate din închisoare, chiar dacă relațiile dintre Rusia și Occident alunecau de la groaznic la mult mai rău.

Condițiile din penitenciar – IK 17 – erau deosebit de grele, iar Paul Whelan a fost închis alături de „violatori și ucigași de copii”, după cum a povestit chiar el.

A studiat rusa – chiar și tadjica – a scris scrisori, a citit romane de spionaj. Restul timpului și-l petrecea cusând haine într-un atelier al închisorii, iar nopțile erau întrerupte, în mod regulat, de gardieni. Aceștia îi puneau lumina unei lanterne în față, pentru a se asigura că nu a evadat.

În ciuda tuturor acestor lucruri, Whelan mi-a spus că și-a făcut un obicei din a cânta cu voce tare cele patru imnuri naționale în fiecare dimineață – pentru a-i enerva pe gardieni și pentru a-și menține moralul ridicat.

S-a autointitulat prizonier politic și mi-a spus în repetate rânduri că agenții FSB care l-au luat – chiar și judecătorul care l-a condamnat – l-au asigurat că va fi schimbat (n.red. – se referea la un schimb de priozonieri, ceea ce s-a și întâmplat până la urmă). Acesta este motivul pentru care nu a făcut apel la sentința sa”, mai scrie reporterul BBC.

„A fost un semnal- cheie că avea loc un schimb, probabil unul major”

La începutul acestei săptămâni, mai scrie reporterul BBC, atunci  când au început să circule zvonuri despre un schimb de prizonieri între Rusia lui Vladimir Putin și Occident, „am sunat-o pe fosta avocată a lui Whelan, Olga Karlova.

Văzuse rapoartele și mi-a spus că a scris la IK 17 întrebând dacă dl Whelan se afla acolo. Nu a primit niciun răspuns.

A fost un semnal- cheie că avea loc un schimb, probabil unul major, deși nimic nu a fost confirmat până când componenții grupurilor nu au fost în siguranță. După două zile, am urmărit imagini cu dl Whelan urcând la bordul unui avion – fără cătușe, fără uniformă de închisoare.

Paul Whelan părea puțin amețit, probabil epuizat. La cinci ani după ce a aterizat la Moscova pentru o petrecere de nuntă, se îndreapta în sfârșit spre casă”, încheie reporterul BBC Sarah Rainsford.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Proiectul „Kylo”. Serviciul de Informații Externe al Rusiei lui Putin și campania de DEZINFORMARE dusă în Occident: „Morala și etica nu-și au locul”

Putin nu uită și nu iartă. Publicația THE MOSCOW TIMES, scoasă în afara legii de Procuratura Generală a Rusiei. „Refuzăm să fim reduși la tăcere”

Culisele vizitei lui Viktor Orbán la Moscova. Putin „șlefuiește” VERIGA SLABĂ a Occidentului, liderul Ungariei vrea să tragă o carte câștigătoare

O BLOCADĂ NAVALĂ împotriva exporturilor de petrol ale Rusiei lui Putin riscă o confruntare militară? „Casus belli, de multe ori în istorie”

Noi temeri după summitul SCO din Kazahstan și ecuația Rusia – China. „Ar putea deveni fundamentul unei noi ordini mondiale ANTIDEMOCRATICE?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu-ți spun să porți hijab și nu-mi spui să port bikini”. Voleibalistele egiptene au purtat...
Marele regret cu care a murit Nicu Covaci. Liderul formației Phoenix s-a stins din viață...
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem...
VIDEO Avertismentul unui general american: Răzbunarea Iranului asupra Israelului este iminentă și ar putea veni...
Acest român a comandat o salată, într-o tavernă din Thasos. A rămas cu gura căscată...
Dureros: cât de mult s-a CHINUIT Nicu Covaci în ultimele luni! Doctorul care l-a tratat,...
Biciclist spulberat de o şoferiţă şi aruncat la câţiva metri distanţă, pe o şosea din...
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în...
Alertă de călătorie în Liban. MAE le recomandă cetățenilor români să evite orice călătorie
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cât costă să faci un test de droguri rapid? Medicamente și alimente care ies pozitiv...
Armata ucraineană afirmă că a scufundat un submarin rusesc, a lovit un aerodrom şi depozite...
„PĂDUREA de HIDROGEN” dezvăluie o CIUDĂȚENIE despre materia ÎNTUNECATĂ!
Decizie pentru cei care au carte de identitate și permis de conducere. Anunț pentru conducătorii...
Proprietarii de animale, vizați de autorități. Au apărut noi reguli, se dau amenzi
Ce studii are ispita Marcel de la Insula Iubirii sezonul 8, de fapt. Ce s-a...
Acum sunt colegi în ceruri! Rareș și Bogdan, agenți de poliție, au murit împreună. Alexandra,...
Oana Ioniță, despre experiența din Ibiza. Ce vedete a întâlnit dansatoarea? „Au fost cei mai...
Emilia Ghinescu a răbufnit după ce a primit mesaje de la admiratori: ”Sunt rea și...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
O larvă de milioane de ani s-a fosilizat cu măruntaiele intacte