USR vrea ca legea să protejeze identitatea victimelor hărțuirii sexuale/Inițiatorii cer sprijinul și votul tuturor partidelor pentru proiectul depus

USR vrea ca legea să protejeze identitatea victimelor hărțuirii sexuale/Inițiatorii cer sprijinul și votul tuturor partidelor pentru proiectul depus
Publicat: 05/08/2024, 14:13

Trei parlamentari USR au depus un proiect de lege prin care cer modificări concrete de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spațiul universitar. Pe lângă acestea, Simona Spătaru, Filip Hăvârneanu și Andrei Miftode, mai solicită impunerea obligației Guvernului și a instituțiilor de învățământ superior pentru inserarea în codurile de etică a faptului că sesizările pot fi trimise și anonim.

Din comunicatul transmis de USR reiese că, formațiunea politică vrea schimbarea legislației referitoare la hărțuirea sexuală din universități. Trei parlamentari ai Uniunii Salvați România au creat un proiect de lege prin care este definit clar sistemul de raportare şi de sancţionare a abuzurilor din mediul universitar şi dă victimelor posibilitatea de a transmite sesizări anonime. Apoi, rămâne în sarcina Guvernului, a Ministerului Educaţiei şi a fiecărei universităţi să pună în aplicare prevederile legii şi să permită sesizări anonime, precum şi să protejeze victimele abuzurilor sexuale.

»Fără profesori universitari abuzatori sexuali!» reprezintă un mecanism de apărare just şi trebuie tratat cu seriozitate şi responsabilitate, pentru ca mediul educaţional să nu mai fie sinonim cu noţiunile de abuz şi violenţă. Ligia Deca a uitat că în primăvara acestui an instituţia pe care o conduce a scos din lege sesizările anonime care protejau bietele fete distruse emoţional. Le-a descurajat. Trauma lor nu a contat pentru Ligia Deca sau nu era reală dacă studentele nu se semnau cu tot numele din buletin. Este lamentabil că ministra Educaţiei realizează ce instrumente are ca ministru abia când bubuie presa şi societatea civilă, susține deputatul USR Filip Havârneanu, secretar în Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor şi unul dintre iniţiatorii proiectului.
Cel de-al doilea inițiator al proiectului, Simona Spătaru, spune că inițiativa legislativă își propune să rupă tăcerea și să înlăture frica și rușinea victimelor.
Prin aceste modificări legislative, vorbim despre ruperea tăcerii. Înlăturarea fricii şi ruşinii de a reclama abuzuri. Femeile trebuie încurajate să vorbească despre acest fenomen al abuzurilor de tot felul, fiindcă tăcerea încurajează abuzatorii să îşi găsească mereu victime. Iar noile generaţii de fete trebuie să primească educaţie şi suport pentru a nu cădea victime ale unor suferinţe ce le pot marca negativ întreaga viaţă”, a susţinut, la rândul său, senatorul Simona Spătaru.
Legislația actuală nu face altceva decât să protejeze abuzatorul, în timp ce victimele rămân cu traume pe viață.
E nevoie să intervenim şi să fim mai specifici în lege pentru că, în aplicarea legii pe care tot ea propus-o, Ligia Deca a ales să excludă practic raportările anonime cu privire la abateri de la etică de orice fel, chiar şi abuzurile sexuale cum sunt cele de la SNSPA. E un nărav al partidelor din arcul de guvernare să promoveze turnătorii până la funcţii din fruntea statului român, dar să ignore victimele sau să persecute avertizorii de integritate”, susține deputatul USR Andrei Miftode, cel de-al treilea inițiator al Proiectului.
În toamnă, documentul va intra în circuitul parlamentar, iar USR cere tuturor partidelor să-l susțină și să-l voteze. Modificările propuse sunt făcute și la solicitarea societății civile, prin vocile DECLIC și Centrul FILIA.
CITEȘTE ȘI:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Scandaluri în armata Ucrainei. General acuzat că a omorât „mai mulţi soldaţi ucraineni decât Rusia”
Amantlâc pe față în showbiz-ul românesc! E iz de scandal! Soția sportivului cu amantă a...
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem...
Noua Miss SUA este ofițer în armată și fiica unui muncitor migrant: „Trăiesc visul american”
Cum a apărut Gabriela Cristea pe plajă, la Mamaia. Criticată de fani după o postare...
Cum arată Ileana Lazariuc acum, la 42 de ani, și ce aliment mănâncă în fiecare...
Ana Maria Bărbosu, în lacrimi după ce Jordan Chiles i-a luat medalia de bronz, la...
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6...
Beny avea doar 29 de ani când a fost lovit din plin de o mașină...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
De ce se moare, de fapt, pe E85? Accident provocat de o banală baltă pe...
Tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu. SUA: Atac iminent al Iranului şi al Hezbollah asupra Israelului
Totul se va schimba! A fost găsită TEHNOLOGIE din Epoca Bronzului
Se confiscă toți banii. Rămâi pe loc fără cont bancar: Statul a demarat procedura
Viața la bloc. Doar Ceaușescu mai făcea așa ceva. Măsură intră în vigoare azi, 5...
Carmen Bruma a pozat topless la vârsta de 47 ani. Cât de bine arată soția...
Rareș și Bogdan au murit împreună. Alexandra, colega lor, se zbate între viață și moarte
Monica Tatoiu, mare jucătoare de cărți în tinerețe! „Poker jucam pe dezbrăcate. Am jucat și...
Cardi B o să devină mamă pentru a treia oară! Mesajul emoționant transmis de artistă:...
BANCUL ZILEI: O tânără blondă se teme că soțul ei are o aventură. Nervoasă, merge...
Un asteroid de 10.000 de cvadrilioane de dolari poate fi văzut de pe Pământ