Bursele germane au înregistrat, luni, scăderi semnificative, în contextul tendinței generale de pe piețele financiare mondiale, pe fondul temerilor privind situația economică a Statelor Unite și din cauza riscurilor izbucnirii unui război între Iran și Israel.
Acțiunile germane tranzacționate pe DAX sunt supuse presiunilor. În cursul dimineții, scăderile bursei de la Frankfurt au fost de până la 3%. Este vorba despre reacții la tendințele de scădere ale burselor pe plan global, în special în Asia. Indicele bursei japoneze Nikkei a pierdut astăzi peste 12%. Cauzele sunt legate de o potențială criză economică în Statele Unite, care ar fi condus la vânzări masive de active, notează postul german ZDF.
În Tokyo, problemele sunt asociate creșterii valorii yenului în ultima perioadă, în contextul înăspririi politicii monetare pentru stabilizarea inflației. Însă creșterea valorii yenului afectează exporturile nipone.
În Coreea de Sud și Taiwan, problemele sunt generate de o decizie a companiei tehnologice Nvidia de amânare a lansării unor semiconductori pentru sisteme de inteligență artificială, din cauza unor defecțiuni.
Și în Europa, scăderile valorii acțiunilor sunt asociate extinderii domeniului inteligenței artificiale.
”Extinderea sferei inteligenței artificiale generează costuri enorme, afectând amploarea companiilor și valorile acțiunilor acestora”, explică analistul Jochen Stanzl, de la grupul CMC Markets.
Economia SUA pare a fi afectată de menținerea unei politici monetare stricte în eforturile de contracarare a inflației. Ritmul angajărilor a încetinit în Statele Unite, iar rata șomajului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, sugerând deteriorarea rapidă a situației de pe piața muncii și plasând Rezerva Federală (Fed) pe un parcurs de reducere a dobânzilor începând din septembrie. Numărul locurilor de muncă din afara sectorului agricol a avut o creștere de 114.000 de unități în iulie, a anunțat vineri Biroul pentru Statistici din domeniul Muncii. Pe fondul reducerii ritmului angajărilor, rata șomajului a crescut pentru a patra lună consecutivă, atingând nivelul de 4,3%.
Piețele financiare internaționale sunt profund preocupate de riscurile izbucnirii unui conflict militar major în Orientul Mijlociu. Israelul este implicat deja în conflicte cu grupurile islamiste Hamas și Hezbollah, iar Iranul amenință cu o ripostă la atacul aerian israelian asupra Teheranului, soldat cu moartea lui Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al Hamas.
O decizie a Rezervei Federale (Fed) de reducere în mod urgent a dobânzii de referință, pe fondul scăderilor înregistrate la bursele internaționale, este foarte improbabilă și ar fi contraproductivă, notează grupului media Bloomberg.
”Sunt cazuri în care sunt aplicate reduceri urgente ale dobânzilor, dar sunt relativ rare, fiind decise doar când economia se confruntă cu șocuri. (…) Viitoarea reuniune a Fed este programată pe 18 septembrie, iar piețele financiare se așteaptă deja la o scădere a dobânzilor cu 0,5%. Fed este conștientă că a ținut dobânzile într-o zonă restrictivă prea mult timp. Dar nici nu trebuie să reacționeze exagerat, mai ales într-un an electoral”, subliniază Bloomberg.
Foto: Profimedia
Citește și: