Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a anunțat că luni a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind proiectul de construire a interconectorului de gaze România-Serbia. Guvernul României, reprezentat de Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, și Guvernul Republicii Serbia, reprezentat de Ministrul Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, au semnat Memorandumul de Înțelegere privind proiectul de construire a interconectorului de gaze.
Ministrul Energiei a fost însoțit de Directorul General Transgaz Ion Sterian și de Președintele Directoratului Hidroelectrica Károly Borbély, care au purtat discuții tehnice cu omologii lor din Serbia. A fost prezentă și o echipă tehnică din partea Transelectrica.
Ion Sterian, directorul general al Transgaz a avut astăzi o întrevedere cu managementul companiei de stat „Srbiyagaz”, reprezentat de directorul Dusan Bajatovic, cu ocazia semnării Memorandumului de Înțelegere privind proiectul de construire a interconectorului de gaze între România şi Serbia.
Proiectul „Interconectarea Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia” presupune construirea unei conducte noi de transport gaze naturale ce va asigura conexiunea dintre conducta magistrală de transport gaze naturale „BRUA” şi Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia.
Serbia vrea diversificarea surselor de gaze, iar Transgaz poate asigura tranzitul de gaze din Marea Caspică, LNG de la terminalele din Grecia şi Turcia, gazele care vor fi exploatate din Marea Neagră. Sunt sigur că piaţa va regla toate volumele de gaze, afirmă Sterian.
Gazoductul va traversa, pe teritoriul României, următoarele UAT-uri: Recaș, Lenauheim, Remetea Mare, Giarmata, Pișchia, Sânandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Șandra, Gottlob, Comloșu Mare. Conducta va fi proiectată astfel încât să asigure curgerea bidirecțională a unui debit de gaze de minim 1,6 mld Smc/an (183 000 Smc/h).