Ratele românilor vor fi mai mici în perioada următoare, deși scăderea nu este una semnificativă. Banca Națională a României (BNR)a scăzut cu un sfert de punct dobânda-cheie. Este un semn bun, spun analiștii, însă BNR încă este prudentă.
Experții Băncii Naționale trag un semnal de alarmă și subliniază că România se confruntă cu riscuri semnificative.
Pentru a 2-a oară, consecutiv, Banca Națională scade dobânda de politică monetară. O reducere mică, de doar 0,25 de procente, care va fi simțită inițial de români, care au credite calculate în funcție de ROBOR.
De exemplu, pentru un credit de 250.000 lei, luat o perioadă de 30 de ani, calculat în funcție de ROBOR, rata ar urma să scadă cu aproximativ 46 lei, după această reducere. Asta în condițiile în care în ultimii ani rata Aproape s-a dublat.
Pentru cei care au credite calculate în funcție de IRCC, veștile nu sunt bune. Această reducere va fi simțită doar din 2025, în luna octombrie, urmând chiar o creștere a indicelui pentru același credit, de 250.000 lei. Rata va crește cu aproximativ 23 lei.
Indiferent de momentul în care ratele încep să fie mai mici, scăderea va fi una lentă. Banca Națională este încă prudentă, spun analiștii.
„Așa cum vedem, Banca Națională reduce foarte treptat dobânda cheie. Să nu uităm că în 2022 a crescut-o brusc într-o jumătate de an, cu cinci puncte procentuale. Această reducere de dobânzi va fi foarte treptată în următorii doi ani”, a precizat pentru Antena 3 Irina Chițu, director comparator bancar.
Cu pași mici, Banca Națională urmărește stimularea activității economice. Creditarea va fi mai ieftină, iar împrumuturile ar putea crește. Însă există multe riscuri cu care România încă se confruntă.
„Sunt foarte multe incertitudini pe care Banca Națională le ia în calcul. De la conduita politicii fiscale, adică această joacă de-a taxele pe care o practică Executivul, la impactul noii Legea pensiilor și mai ales execuția bugetară din primele șase luni”, a precizat analistul economic Adrian Negrescu.
Seceta prelungită, prețul petrolului, dar și conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu sunt, de asemenea, riscuri asupra cărora BNR trage un semnal de alarmă.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock