O nouă candidatură oficială la PREZIDENȚIALE. Cristian Diaconescu vrea să transforme politica externă într-o temă de siguranță națională

Publicat: 08/08/2024, 17:17
Actualizat: 08/08/2024, 21:15

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a anunțat joi, candidatura sa la alegerile prezidențiale din anul 2024. Diaconescu este susținut de Platforma Independentă. Potrivit fostului lider al PMP, proiectul coagulat în jurul Platformei Independente se bazează pe „respect”, dar și pe o echipă de experți, oameni de afaceri și personalități academice. 

 Cristian Diaconescu a ținut să mărturisească deschis că proiectul său „se adresează tuturor celor care credem că se poate”, având în jurul său cuvântul cheie „respect”.

Asta pentru că „în ultimii ani am uitat să ne respectăm, să cerem să fim respectați și să ne facem respectați”, a precizat fostul ministru de externe la începutul evenimentului restrâns de joi, unde au participat circa 50 de persoane.

După evenimentul de lansare, Cristian Diaconescu a vorbit în exclusivitate cu reporterul Gândul despre planurile sale de viitor, dar și despre posibilele direcții în cazul în care va obține funcția de la Palatul Cotroceni.

Acesta și-ar dori, indiferent de numele sau persoana care ar urma să fie viitorul președinte al României în următorii 5 ani, să pună în centrul preocupării sale „profesionalismul”.

Mi-aș dori ca oricine va ajunge în această poziție să pună în prim-plan profesionalismul pentru că este nevoie în a cunoaște în detaliu responsabilitățile și atribuțiunile legale și constituționale pe care le are președintele și, în egală măsură, de a ști să le aplici în sistemul instituțional, unde, iarăși, din punct de vedere constituțional, ai obligația de a intermedia și de a rezolva temele care apar la un moment dat, a explicat Diaconescu.

„Potențialul partenerilor noștri trebuie folosit la maximum”

În ce privește planurile sale pentru funcția supremă în stat, Cristian Diaconescu a spus că mizează pe „maximizarea contactelor și a proiectelor de politică externă”, având în vedere conexiunile și cariera sa diplomatică.

În primul rând, maximizarea tuturor contactelor și a proiectelor de politică externă. Pentru că, în acest moment, politica externă a devenit, temă de siguranța națională. Deci, din acest punct de vedere, întregul potențial al partenerilor noștri trebuie folosit la maximum și găsite soluții în așa fel încât garanțiile de securitate ale României să fie reconfirmate și întărite, a adăugat acesta.

Cât despre posibilii contracandidați ai săi la alegerile din 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, Diaconescu a transmis că până în acest moment niciunul dintre aceștia nu are un profil de anvergura unui președinte.

Din păcate, niciunul dintre acești candidați nu reușește sau nu dorește să sublinieze care sunt atribuțiunile pozitive care îl fac eligibil pentru funcția de președinte. Ideea de a discuta chestiuni personalizate, pozitive sau negative. Repet, față de riscurile enorme cu care ne confruntăm în acest moment, de la cele economice până la cele de securitate, după părerea mea, aceste argumente practic nu există. Deci nu putem avea o evaluare profesionistă în legătură cu persoana pe care ar urma să o votăm, a conchis fostul ministru de externe.

Cristian Diaconescu a fost ministrul justiției în guvernul Năstase și ministru de externe în guvernele Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a mai ocupat funcția de vicepreședinte al Senatului României, dar și de consilier al fostului președinte Traian Băsescu.

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu, despre cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon: Nu voi ezita să cer DEMISII de sus până jos la minister, la spital și Colegiul Medicilor

Florin Roman: Ciolacu are obligația să-l demită de urgență pe Rafila

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Amenințările apocaliptice ale lui Putin dacă Trump ajunge din nou la Casa Albă. Ce poate...
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de...
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la...
Care este obiectivul ofensivei fulgerătoare a Ucrainei în Rusia. Armata Kievului a avansat cel puțin...
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum...
Trucul simplu și ieftin cu care poți desfunda chiuveta. Se prepară acasă și nu este...
EXCLUSIV. Primele decizii cu pensiile recalculate. Măriri de 2.000 de lei la unii români
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care...
El este Dominic, copilul care s-a stins din viață la 1 an și 7 luni,...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
ARO 246 în stare perfectă, de vânzare în România. Cât costă SUV-ul românesc, într-o culoare...
Veşti bune pentru salariaţi: angajaţii care vor avea parte de o nouă minivacanţă / Câte...
Ce se întâmplă IMEDIAT în corp dacă mănânci MIERE cu IAURT
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Mihaela Rădulescu îi umilește pe toți bărbații. Ce a putut să spună „diva” de la...
Mesajul emoționant pe care Vlad Gherman i l-a transmis soției sale, Oana, de ziua ei...
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit:...
Ce face Carmen de la Sălciua atunci când se întoarce dimineața de la evenimente: „Am...
Manevră scandaloasă în Thassos. Cum a fost înjosit un român pentru un turist american: "Suntem...
BANCUL ZILEI. Un pacient se trezește după operație cu dureri puternice în zona renală: Ți-am...
(P) Samsung s23 vs s23 Ultra