Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, preia funcția de prim-ministru în Bangladesh, după ce Sheikh Hasina, fosta conducătoare a Guvernului, a demisionat și a părăsit țara, în contextul unor proteste ample ale studenților.
Joi, Yunus, venit în țară special pentru a prelua funcția de premier intermiar, a declarat că în Bangladesh „sunt multe de făcut”.
El urmează să depună jurământul în cursul zilei de astăzi.
Hasina a demisionat din funcția de prim-ministru după săptămâni de proteste conduse de studenți, proteste care au dus la moartea a sute de persoane, arată BBC.
Decizia de a-l numi pe profesorul Yunus drept lider al Guvernului interimar a venit după o întâlnire între președintele Mohammed Shahabuddin, lideri militari și lideri ai studenților.
Studenții transmiseseră anterior că nu vor accepta un Guvern militar, și că își doresc ca Yunus să fie premier interimar.
Speranța este că profesorul Yunus, cunoscut drept „bancherul săracilor”, va aduce democrația înapoi în Bangladesh după ani de guvernare autocratică.
Joi, acesta a declarat că țara are nevoie de disciplină pentru a-și putea reveni din criză.
„(E nevoie de) muncă. Au sosit noi oportunități. Astăzi este o zi glorioasă pentru noi”, a spus el în fața reporterilor prezenți la aeroport, adăugând că este ca și cum „Bangladeshul sărbătorește o a doua independență”.
Peste 400 de persoane au murit în urma protestelor provocate de decizia Guvernului anterior de a aloca anumite cote pentru unele categorii sociale în ceea ce privește posturile din sistemul public.
Yunus a adus un omagiu celor care au murit în timpul protestelor, spunând că aceștia au „protejat națiunea” și i-au dat „o viață nouă” după plecarea lui Sheikh Hasina din țară.
Prim-ministrul Bangladeshului, Sheikh Hasina, a demisionat și a părăsit țara, în urma celor mai violente proteste din istoria țării. Comandantul șef al armatei din Bangladesh a declarat că țara va avea un guvern interimar. Această decizie a fost luată în urma unei întâlniri a militarilor cu reprezentanții tuturor partidelor politice.
Sursa foto: Shutterstock