Topul ţărilor din Europa cu cele mai IEFTINE locuinţe noi / Pe ce loc se află România

Publicat: 09/08/2024, 08:41

România își menține poziția a treia în topul țărilor europene cu cele mai accesibile prețuri pentru locuințele noi, conform ediției a 13-a a studiului Deloitte Property Index 2024.

Prețul mediu pentru un metru pătrat de locuință nouă a ajuns la 1.504 euro în 2023, în creștere ușoară față de 2022, când acesta era de 1.461 euro/mp. Doar Bosnia și Herțegovina și Grecia au prețuri mai mici, ceea ce face din România una dintre cele mai accesibile piețe imobiliare din Europa.

În contrast, Austria se află în fruntea listei țărilor cu cele mai scumpe locuințe din Europa, cu un preț mediu de 4.920 euro/mp în 2023, urmată de Germania (4.700 euro/mp) și Franța (4.538 euro/mp). Cu toate acestea, aceste țări au înregistrat scăderi ale prețurilor față de anul anterior.

Studiul Deloitte arată că 15 dintre cele 24 de țări analizate au înregistrat creșteri ale prețurilor locuințelor noi, cele mai semnificative fiind în Ungaria (13,3%) și Polonia (12,2%). În schimb, scăderi notabile au fost observate în Italia (minus 10,7%), Danemarca (minus 3,8%), Norvegia (minus 3,5%) și Marea Britanie (minus 3,3%).

Un român are nevoie de 5,9 salarii medii anuale brute pentru a achiziționa o locuință nouă

Din punct de vedere al accesibilității, un român avea nevoie, în 2023, de 5,9 salarii medii anuale brute pentru a achiziționa o locuință nouă de 70 mp, o îmbunătățire față de 2022, când erau necesare 6,3 salarii. Acest lucru plasează România pe locul al patrulea în topul accesibilității, după Danemarca (4,7 salarii), Norvegia (4,8) și Italia (5,3). Pe de altă parte, Cehia se confruntă cu cel mai scăzut grad de accesibilitate, unde sunt necesare 13,3 salarii anuale brute pentru achiziționarea unei locuințe noi.

În ceea ce privește prețurile locuințelor din România, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș, cu un preț de 2.434 euro/mp, în creștere cu 3% față de anul anterior. Bucureștiul se situează pe locul doi, cu un preț mediu de 1.726 euro/mp, urmat de Brașov, unde prețul este de 1.618 euro/mp. Este de remarcat faptul că România este printre puținele țări europene în care cel mai scump oraș nu este capitala, alături de Belgia (unde Anvers este cel mai scump), Italia (Milano), Germania (Munchen) și Spania (Barcelona).

Pe piața chiriilor, Londra a devenit cel mai scump oraș european

Potrivit Irinei Dimitriu, Partener la Reff & Asociații | Deloitte Legal, piața imobiliară rezidențială din România a fost influențată în 2023 de ratele ridicate ale dobânzilor, care au afectat atât dezvoltatorii, cât și cumpărătorii. Totuși, semnalele de reducere a dobânzilor, transmise de Banca Centrală Europeană și Banca Națională a României, ar putea revitaliza investițiile și stimula creditarea ipotecară. De asemenea, creșterea veniturilor populației și perspectivele economice pozitive sunt de așteptat să dinamizeze activitatea în domeniul imobiliar în viitorul apropiat.

Pe piața chiriilor, Londra a devenit cel mai scump oraș european, cu o chirie medie lunară de 33,8 euro/mp, urmată de Dublin (31,5 euro/mp) și Paris (31,3 euro/mp). La polul opus, cele mai mici chirii medii se înregistrează în Patra, Grecia (6,3 euro/mp) și Burgas, Bulgaria (6,9 euro/mp). În România, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș, cu o chirie medie de 9,7 euro/mp, urmat de București, cu 9,2 euro/mp, ambele în creștere față de anul anterior.

Marius Vasilescu, Partener Consultanță Financiară la Deloitte România, subliniază că scăderea numărului de tranzacții imobiliare și încetinirea activității de construcție au influențat prețurile și chiriile în 2023. Este necesară stimularea activității pe această piață pentru a crește oferta și a răspunde cererii în creștere pe termen mediu și lung, spune el.

Ediția a 13-a a studiului Deloitte Property Index a analizat evoluția pieței imobiliare rezidențiale în 24 de țări și 69 de orașe europene, oferind o imagine detaliată a dinamicii prețurilor și chiriilor din întreaga regiune.

Sursa video: Antena 3

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Doamna cu coasa” - porecla uneia dintre doctorițele arestate în dosarul de la Sf. Pantelimon
Vestea BOMBĂ primită de Gică Hagi, după nunta lui Ianis! Kira se MĂRITĂ! Cum arată...
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a...
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la...
VIDEO Bătaie la o sală de fitness din Timișoara din cauza unor glume pe TikTok....
Data exactă când vin ninsorile în București. Anunțul oficial făcut de meteorologii Accuweather: Când vine...
O tânără mămică a fost găsită fără viață, la câteva luni după ce a născut
Afacerea adusă la viață de o amintire din copilărie, succesul unei românce din Belgia. Zamfira...
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care...
Cunoscutul rapper Guess Who, prins cu un plic ce conținea o substanță albă, la festivalul...
Arde, uite cum arde! Top vedete din România în costume de baie minuscule: Antonia, Daniela...
Care e limita de viteză pe poduri? Șoferii riscă amenzi usturătoare
Blocaj pe spatele bolnavilor la Spitalul „Pantelimon”: 8 medici au ameninţat că îşi dau demisia...
Un submarin a găsit ceva CIUDAT sub apă, apoi a DISPĂRUT de pe fața pământului
Telefoanele mobile sunt interzise! Regula se aplică de la 1 septembrie 2024
Pont pentru șoferii români. Unde e mai bine să alimentezi
Alina Ceușan a născut! Prima imagine cu fetița ei. Ce a povestit influencerul despre naștere
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit:...
Carmen de la Sălciua vorbește despre divorțul părinților: „Mama ne-a luat și am plecat. Plecarea...
Caz aproape ireal în Iași! O femeie de 94 de ani „a înviat” în timpul...
BANCUL ZILEI. BECALI aude de un jucător super bun, undeva prin Afghanistan, și îl aduce...
Un submarin a descoperit structuri ciudate sub gheața din Antarctica, iar apoi a dispărut