Țara care devine destinația preferată a investitorilor străini. Marile companii au început să o aleagă, în detrimentul Chinei

Țara care devine destinația preferată a investitorilor străini. Marile companii au început să o aleagă, în detrimentul Chinei
Publicat: 09/08/2024, 10:06

China a reușit un adevărat miracol economic în ultimele decenii, ajungând astăzi să fie a doua economie a lumii, iar o mare parte din această creștere a fost adusă de investitorii străini.

Prețurile mai mici, dar și o forță de muncă foarte numeroasă și relativ ieftină au atras investitori din toate colțurile lumii. Mari producători din toate industriile și-au mutat producția în China, iar țara a cunoscut o creștere economică fără precedent.

Însă în ultimii ani, China a început să se confrunte și ea cu o serie de probleme economice, iar pandemia de COVID-19, care a pornit din țara asiatică, a lovit serios țara. Impactul economic al pandemiei, sau, mai exact, al măsurilor luate de autoritățile de la Beijing pentru a limita răspândirea virusului, a afectat puternic toate sectoarele economiei chineze. Unii specialiști spun că nici acum China nu și-a revenit la nivelul de dinainte de pandemie.

Toate aceste probleme, coroborate și cu o scădere a populației și o creștere a costurilor, îi determină acum pe investitorii străini să se orienteze către alte piețe.

Iar aici intră în scenă India. Gigantul din Asia de Sud a depășit recent ca populație China, devenind țara cu cei mai mulți locuitori din lume (peste 1,4 miliarde), însă decalajul economic încă persistă între cele două țări. Cu un PIB nominal pe cap de locuitor de puțin peste 2.700 de dolari (10.123 de dolari raportat la paritatea puterii de cumpărare, n. red.), India este cu mult sub China, care înregistrează un PIB nominal per capita de 13.136 de dolari (25.015 dolari raportat la paritatea puterii de cumpărare).

India are planuri mari

În pofida acestei diferențe, India este, în 2024, a cincea economie a lumii, fiind depășită doar de Statele Unite, China, Germania și Japonia. De altfel, pe acestea două din urmă, Guvernul de la New Delhi, condus de Narendra Modi, își propune să le întreacă în următorul deceniu.

Iar pentru asta, India își dorește să devină cât mai atractivă cu putință pentru marile companii.

Și funcționează. Țara a devenit următorul mare pariu pentru PepsiCo, Unilever și alți giganți care doresc să compenseze lipsa de creștere a Chinei.

În condițiile în care economia Indiei se extinde în cel mai rapid ritm dintre piețele emergente majore, companiile încearcă să-și diversifice ofertele, prin lansarea de noi arome și variante, menite să atragă populația uriașă a țării, dar și să intre pe vasta piață rurală, încă neexploatată, notează Reuters.

„Deși în ultimul deceniu companiile s-au concentrat pe vânzările din China, următorul deceniu este despre vânzările din India”, a declarat Brian Jacobsen, economist-șef la Annex Wealth Management.

Marile companii pregătesc noi investiții în țară

Principalele companii de bunuri de larg consum cu sediul în India se așteaptă la cheltuieli guvernamentale mai mari, la un sezon musonic mai bun și la o creștere a consumului în următoarele trimestre.

„China a trecut printr-o perioadă lungă și extinsă de COVID… a trecut chiar și printr-o perioadă scurtă de creștere negativă, iar după aceasta, creșterea a fost foarte lentă. În comparație cu China, rata de creștere în India, care se situează în jurul valorii de 4%, pare a fi o creștere sănătoasă pentru piața bunurilor de larg consum”, a declarat K Ramakrishnan, Managing Director pentru Asia de Sud la Kantar.

Companiile de bunuri de larg consum investesc tot mai mult în India. Spre exemplu, PepsiCo a lansat recent Kurkure Chaat Fills, în timp ce Coca-Cola a făcut un upgrade al ambalajelor sale pentru a crește durata de valabilitate a produselor. Totodată, Nestle plănuiește să aducă pe piața indiană brandul său premium, Nespresso, până la sfârșitul anului.

Mondelez International colaborează cu marca locală Lotus Biscoff pentru a-și vinde produsele pe piața din India și intenționează să lanseze noi variante de mărime pentru pachetele de biscuiți Oreo luna aceasta.

Compania a raportat o creștere a vânzărilor în al doilea trimestru, chiar dacă aceasta este o creștere de o singură cifră. Și Coca-Cola, PepsiCo și Unilever au înregistrat creșteri importante, ceea ce va determina aceste companii să investească tot mai mult pe piața din India.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Doamna cu coasa” - porecla uneia dintre doctorițele arestate în dosarul de la Sf. Pantelimon
Vestea BOMBĂ primită de Gică Hagi, după nunta lui Ianis! Kira se MĂRITĂ! Cum arată...
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a...
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la...
VIDEO Bătaie la o sală de fitness din Timișoara din cauza unor glume pe TikTok....
Data exactă când vin ninsorile în București. Anunțul oficial făcut de meteorologii Accuweather: Când vine...
O tânără mămică a fost găsită fără viață, la câteva luni după ce a născut
Afacerea adusă la viață de o amintire din copilărie, succesul unei românce din Belgia. Zamfira...
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care...
Cunoscutul rapper Guess Who, prins cu un plic ce conținea o substanță albă, la festivalul...
Arde, uite cum arde! Top vedete din România în costume de baie minuscule: Antonia, Daniela...
Care e limita de viteză pe poduri? Șoferii riscă amenzi usturătoare
Blocaj pe spatele bolnavilor la Spitalul „Pantelimon”: 8 medici au ameninţat că îşi dau demisia...
Un submarin a găsit ceva CIUDAT sub apă, apoi a DISPĂRUT de pe fața pământului
Telefoanele mobile sunt interzise! Regula se aplică de la 1 septembrie 2024
Pont pentru șoferii români. Unde e mai bine să alimentezi
Alina Ceușan a născut! Prima imagine cu fetița ei. Ce a povestit influencerul despre naștere
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit:...
Carmen de la Sălciua vorbește despre divorțul părinților: „Mama ne-a luat și am plecat. Plecarea...
Caz aproape ireal în Iași! O femeie de 94 de ani „a înviat” în timpul...
BANCUL ZILEI. BECALI aude de un jucător super bun, undeva prin Afghanistan, și îl aduce...
Un submarin a descoperit structuri ciudate sub gheața din Antarctica, iar apoi a dispărut