O mică INSULĂ tropicală renumită pentru peisajele sale spectaculoase are un „atu” aparte. E singura țară din lume care poartă numele unei femei

O mică INSULĂ tropicală renumită pentru peisajele sale spectaculoase are un „atu” aparte. E singura țară din lume care poartă numele unei femei
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 09/08/2024, 10:32

Saint Lucia (Sfânta Lucia n.red), o mică insulă tropicală situată în Marea Caraibilor, este renumită nu doar pentru peisajele sale spectaculoase și plajele cu nisip fin, ci și pentru că este singura țară din lume care poartă numele unei femei.

Insula a fost numită după Sfânta Lucia, o martiră creștină din secolul al IV-lea, venerată ca protectoare a vederii și simbol al luminii.

Sfânta Lucia s-a născut în Siracuza, Sicilia, în jurul anului 283 d.Hr. și este una dintre cele mai respectate sfinte din tradiția creștină. Potrivit legendei, Lucia a ales să-și dedice viața lui Dumnezeu, refuzând căsătoria și împărțindu-și averea săracilor. În cele din urmă, Lucia a fost martirizată în anul 304 d.Hr. din cauza credinței sale.

Numele insulei a fost dat de coloniștii francezi care au descoperit-o pe 13 decembrie, ziua Sfintei Lucia. Astfel, insula a fost botezată Saint Lucia în cinstea sfintei care simboliza lumina și claritatea spirituală, reflectând speranța locuitorilor coloniști.

De-a lungul istoriei sale, Saint Lucia a fost mult disputată, schimbând de 14 ori stăpânirea între Franța și Marea Britanie.

Coloniștii francezi s-au stabilit pe insulă în anii 1650, dar britanicii au văzut potențialul strategic al insulei și au încercat să preia controlul. În 1814, în urma Tratatului de la Paris, insula a fost cedată definitiv britanicilor și a rămas sub controlul lor până la obținerea independenței în 1979.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Astăzi, amestecul de influențe culturale franceze și britanice este vizibil în limbă, cultură și tradiții. Deși limba oficială este engleza, creola franceză (Patwah) este vorbită pe scară largă de localnici.

Saint Lucia este cunoscută pentru peisajele sale naturale spectaculoase, cu munți vulcanici, păduri tropicale și plaje idilice. Simbolul insulei este reprezentat de cei doi munți gemeni, Gros Piton și Petit Piton, vârfuri vulcanice incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acești munți oferă oportunități excelente pentru drumeții și escaladă, fiind o atracție turistică majoră.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Insula găzduiește o biodiversitate impresionantă, cu numeroase specii de plante și animale endemice. Pădurile tropicale sunt pline de orhidee, ferigi uriașe și arbori tropicali, iar apele din jur sunt perfecte pentru scufundări și snorkeling, datorită recifurilor de corali și faunei marine bogate.

Cultura Saint Luciei este un amestec vibrant de influențe africane, franceze și britanice. Muzica și dansul sunt centrale în viața localnicilor, cu genuri precum calypso, soca și zouk fiind populare. Festivalul anual de la Saint Lucia, organizat în luna iulie, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale, atrăgând atât localnici, cât și turiști.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Gastronomia insulei reflectă diversitatea sa culturală, cu influențe africane, franceze și indiene. Preparatele delicioase, cum ar fi „green fig and saltfish” (banane verzi cu pește sărat), mâncarea națională, sunt apreciate de vizitatori.

Astăzi, Saint Lucia este una dintre cele mai populare destinații turistice din Caraibe, oferind o combinație ideală de relaxare și aventură, cu plaje de vis, stațiuni de lux și diverse activități în aer liber, de la sporturi nautice la drumeții în pădurea tropicală, potrivit Playtech.

Turismul este vital pentru economia insulei, însă Saint Lucia rămâne și un loc unde tradițiile și cultura locală sunt prețuite și celebrate.

Cu o istorie bogată, o natură impresionantă și o cultură vibrantă, Saint Lucia este nu doar o destinație de vacanță, ci și un simbol al frumuseții și speranței, purtând cu mândrie numele unei sfinte care a inspirat generații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Doamna cu coasa” - porecla uneia dintre doctorițele arestate în dosarul de la Sf. Pantelimon
Vine prăpăd peste România! Avertisment ANM: grindina va fi cât oul de porumbel, furtuni periculoase...
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a...
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la...
VIDEO Bătaie la o sală de fitness din Timișoara din cauza unor glume pe TikTok....
Cea mai râvnită divă de pe ”Dorobanți” și-a găsit iubirea la Monaco! E un oligarh...
O tânără mămică a fost găsită fără viață, la câteva luni după ce a născut
Un avion cu 62 de oameni la bord s-a prăbușit în Brazilia, nimeni nu a...
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care...
Ei sunt pensionarii care vor beneficia de un bonus lunar în valoare de 15.000 de...
Arde, uite cum arde! Top vedete din România în costume de baie minuscule: Antonia, Daniela...
Care e limita de viteză pe poduri? Șoferii riscă amenzi usturătoare
Blocaj pe spatele bolnavilor la Spitalul „Pantelimon”: 8 medici au ameninţat că îşi dau demisia...
Un submarin a găsit ceva CIUDAT sub apă, apoi a DISPĂRUT de pe fața pământului
Mașini interzise din 10 august. Șoferii români, avertizați. Intră în vigoare la ora 09:00
Dispare un îndrăgit post TV. Mulți copii se uitau la el
Alina Ceușan a născut! Prima imagine cu fetița ei. Ce a povestit influencerul despre naștere
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit:...
Carmen de la Sălciua vorbește despre divorțul părinților: „Mama ne-a luat și am plecat. Plecarea...
Caz aproape ireal în Iași! O femeie de 94 de ani „a înviat” în timpul...
BANCUL ZILEI. BECALI aude de un jucător super bun, undeva prin Afghanistan, și îl aduce...
Un renumit expert în crocodili a fost condamnat la închisoare pentru abuz sexual asupra câinilor