Cum argumentează șeful BNR reducerea dobânzii-cheie. „Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară ca să nu rămânem cocoțați în perioada de toamnă”

Cum argumentează șeful BNR reducerea dobânzii-cheie. „Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară ca să nu rămânem cocoțați în perioada de toamnă”
Publicat: 09/08/2024, 16:45

Banca Naţională a României a luat decizia de reduce rata de politică monetară pentru a nu rămâne „cocoţaţi” cu ea în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să blocheze o astfel de decizie, a explicat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în prezentarea Raportului trimestrial asupra inflației.

Mugur Isărescu a detaliat, vineri, în cadrul conferinței de presă în care a prezentat Raportu trimestrial asupra inflației, principalele motive care au dus la decizia Consiliul de Administrație al BNR, de miercuri, de reducere a dobânzii cheie.

În ședința de miercuri, având în vedere ameliorarea semnificativă a perspectivei apropiate a inflației în raport cu prognoza precedentă, dar și în condițiile incertitudinilor încă ridicate asociate previziunilor pe orizontul mai îndepărtat de timp, Consiliul de administrație al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, de la 6,75% pe an, începând cu data de 8 august 2024.

Totodată, s-a decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an, de la 7,75% pe an, și reducerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, de la 5,75%ă pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

„Principala contribuţie dezinflaţionistă este anticipată a proveni din partea evoluţiei ratei inflaţiei CORE 2 ajustat, cea pe care o urmărim noi şi asupra căreia politica monetară are efect direct. Ce înseamnă asta? Înseamnă că politica monetară este suficient de fermă, de restrictivă. Nu s-a relaxat exagerat. Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară în funcţie de cum a evoluat şi inflaţia, ca să nu rămânem (…) cocoţaţi cu rata de politică monetară sus în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să ne blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară”, a explicat Mugur Isărescu, citat de Agrepres.

„Gândiţi-vă că mai oricând poate să apară o inversare de mişcări de capital, ieşiri de capital. Avem cu ce să acţionăm în acest sens, avem rezervă valutară, avem metode de a steriliza, nefolosite, de a steriliza excedentul de lichiditate. Deci putem să reacţionăm. Nu cred că vom putea să mergem pe o reducere a ratei de politică monetară pe un asemenea scenariu negativ”, a declarat șeful BNR.

Mugur Isărescu a făcut o comparaţie privind deciziile de politică monetară din regiune, respectiv Ungaria, Polonia şi Cehia. Guvernatorul BNR a spus că banca centrală nu s-a grăbit cu dobânda de politică monetară în sus pentru că nici inflaţia nu „a explodat” tare, şi nu a coborât extrem de repede, cum au făcut banca Ungariei, a Poloniei şi apoi a Cehiei, pentru că inflaţia a mers mai uşor în jos.

„Facem un reglaj fin”

Astfel, România a aplicat în acest caz principiul „higher for longer” – mai sus pentru mai mult timp, iar aceasta a generat discuţii, inclusiv de ce nu a fost scăzută dobânda începând din luna mai. BNR a redus dobânda de politică monetară pe măsură de a coborât rata inflaţiei, a explicat guvernatorul.

„Ce vreau să vă spun este, atenţie, nu folosim ideea că am început un ciclu de relaxare a politicii montare. Nu folosim cuvântul de relaxare a politicii monetare pentru că avem dobânzi real pozitive faţă de trecut, da, şi nu suntem prociclici. Având o politică fiscală expansionistă, deficite mari, regula noastră este să păstrăm o anumită restrictivitate, o anumită… Cum o calculăm, e o temă de dezbatere. Vă invit în septembrie să facem aici o dezbatere despre restrictivitatea politicii monetare. Dar nu este politica monetară prociclică. Nu stimulăm prea multă economia. O stimulează suficient politica fiscală. Suntem foarte atenţi. Facem, ca să am o exprimare aşa, mai sugestivă, dar în contextul în care e folosită noţiunea pe plan internaţional, facem un reglaj fin. Suntem foarte atenţi cu cât reducem rata de politică monetară. Da. Deci cu cât reducem mai degrabă fermitatea. Politica monetară rămâne, comparativ, fermă”, a afirmat Mugur Isărescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar