Marea Britanie, Franţa şi Germania cer Iranului într-o declaraţie comună să se abţină de la atacuri împotriva Israelului: Va pune în pericol un ACORD

Marea Britanie, Franţa şi Germania cer Iranului într-o declaraţie comună să se abţină de la atacuri împotriva Israelului: Va pune în pericol un ACORD
Publicat: 12/08/2024, 13:16
Actualizat: 12/08/2024, 14:03

Iranul „va fi responsabil” pentru orice atac împotriva Israelului care „ar escalada și mai mult tensiunile din regiune” și ar pune în pericol posibilitatea unui acord de încetare a focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor, au atenționat luni liderii Regatului Unit, Franței și Germaniei.

Într-o declarație comună, premierul britanic Keir Starmer, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au cerut Iranului și aliaților săi să se abțină de la orice acțiuni agresive, susținând că astfel de acțiuni ar putea submina eforturile internaționale de a restabili pacea în regiune.

Cei trei lideri au precizat că susțin munca depusă de mediatorii SUA, Egipt și Qatar pentru a facilita încetarea focului și eliberarea ostaticilor, subliniind că „nu mai poate exista nicio întârziere” în reluarea negocierilor dintre Israel și Hamas.

Luptele trebuie să înceteze imediat şi toţi ostaticii încă deţinuţi de Hamas trebuie să fie eliberaţi, au afirmat cei trei lideri.

Declarația comună mai menționează că liderii europeni sunt „profund îngrijorați” de creșterea tensiunilor din Orientul Mijlociu și că sunt uniți în angajamentul lor de a reduce tensiunile și de a sprijini stabilitatea regională. Ei au avertizat că orice escaladare suplimentară ar fi contraproductivă și ar pune în pericol oportunitățile actuale de a ajunge la un acord de pace durabil.

Liderii au reiterat că responsabilitatea pentru orice acțiune care va submina eforturile de pace va aparține în totalitate Iranului și aliaților săi.

Nicio țară sau națiune nu are de câștigat dintr-o escaladare ulterioară în Orientul Mijlociu, mai scrie în declarație.

Hamas afirmă că negocierile pentru armistiţiu în Gaza trebuie să se bazeze pe planul Biden

Hamas a declarat că orice reluare a discuțiilor de încetare a focului referitoare la conflictul din Gaza ar trebui să se bazeze pe planurile anterioare, mai degrabă decât pe organizarea de noi runde de negocieri.

Săptămâna trecută, mediatorii internaționali din Qatar, Egipt și SUA au îndemnat Israelul și Hamas să participe la negocieri privind o încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor, prevăzută pentru data de 15 august.

Într-un comunicat, Hamas a subliniat că discuțiile ar trebui să se bazeze pe „viziunea” prezentată de președintele american Joe Biden în luna mai, insistând să reia negocierile din punctul în care s-au oprit, fără a accepta noi inițiative. Israelul a confirmat că va trimite o echipă de negociatori pentru a lua parte la aceste discuții, scrie BBC.

Anterior, negocierile au eșuat din cauza introducerii unor noi condiții din partea Israelului, inclusiv controlul coridorului Philadelphi de la granița cu Egiptul și verificarea palestinienilor strămutați în nordul Gazei, ceea ce a dus la blocarea discuțiilor.

Tensiunile în regiune au crescut recent, după luptele din Gaza și uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, alături de un comandant de rang înalt al Hezbollah. Israelul a intensificat atacurile, inclusiv un raid asupra unei școli din Gaza, în urma căruia au murit peste 70 de persoane, potrivit surselor locale. Israelul susține că Hamas folosește infrastructura civilă pentru operațiuni militare, acuzații pe care Hamas le neagă constant.

CITEȘTE ȘI:

TENSIUNI între SUA și Israel /Casa Albă nu le va permite ”extremiștilor” să blocheze negocierile pentru armistițiu în Gaza

Macron se alătură eforturilor lui Biden și cere OPRIREA imediată a războiului din Fâșia Gaza /Hamas vrea eliberarea lui Marwan Barghouti

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi mărturii șocante din dosarul Sf. Pantelimon: Una dintre doctorițe „venea să controleze starea pacientului,...
Doliu la Antena 1! A murit Adrian Cherciu, antrenorul vedetelor de la Splash 😢
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi...
Partidul moldovean care a părăsit Blocul Împreună după desemnarea candidaturii la prezidențiale anunță propriul candidat
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
General: Ucrainenii au dat o lovitură groaznică Rusiei și lui Putin. „Au fost prinși nepregătiți”
Cum arată acum Mariana Bitang? Cu greu o mai recunoști! Timpul nu iartă pe nimeni...
Pensie majorată cu 2000 de lei după marea recalculare pentru un bărbat din București
EXCLUSIV. Mărturia soţiei lui Marian, victima "doamnei cu coasa" de la Pantelimon. "Atât mi-a zis:...
De ce s-a sinucis jandarmul de 24 de ani din Timișoara! Acum s-a aflat adevăratul...
Modificări importante la BAC și Evaluare Națională. Elevii vor putea susține iarna probele orale şi...
Arde, uite cum arde! Top vedete din România în costume de baie minuscule: Antonia, Daniela...
Doar proprietarul are dreptul să parcheze pe trotuarul din fața casei? Ce stabilește legea rutieră
Efectele ofensivei ucrainene. China cere detensionarea situaţiei din Rusia
Conspirația Lunii, rezolvată! Ce au găsit astronauții Apollo?
Îți blochează masina la ITP! Sunt reverificate de inspectorii RAR
E marele coșmar al șoferilor. Greșeala care aduce mari sancțiuni
Moment dureros la ziua de naștere a Selenei Olariu, sora tânărului ucis în accidentul de...
Breaking news! Cine e, de fapt, bărbatul de 24 de ani care s-a împușcat în...
Ce spune Carmen de la Sălciua despre norocul ei în viață: “Nu consider că am...
Cine sunt victimele catastrofei aeriene din Brazilia: 62 de oameni și-au pierdut viața
BANCUL ZILEI. Ion și Măria se decid să facă dragoste: - Vai, ce e asta?
O nouă pictură murală semnată de Banksy a apărut în Londra