„Povestiri din suflet de copil”. Cea mai tânără SCRIITOARE din România a captat admirația publicului român și străin: „Dragi copii, veți reuși!”

Publicat: 18/08/2024, 10:00

Inspirație, delicatețe, perseverență, dar mai ales creativitate. Sunt cuvintele care conturează cel mai bine povestea Ruxandrei Orga-Dumitriu, începută la 12 ani, când a devenit cea mai tânără scriitoare din România, surprinzând și încântând tânăra generație cu două cărți minunate. Astăzi, Ruxandra este o voce puternică în literatura pentru copii, scriind cărți care nu doar că îndrumă, dar și uimesc prin profunzimea și înțelepciunea lor.

Ruxandra este acum elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Octavian Goga din Sibiu. Scriitoarea este un etalon pentru tinerele generații, dar mai ales exemplul concret că, prin muncă, talent și perseverență, orice vis poate deveni realitate. Așa cum orice poveste deschide drumul către o alta, dar mai ales către sufletul oamenilor.

„Îmi doresc să fiu privită ca un copil normal, care muncește, dar se și relaxează”

Fiecare povestioară a Ruxandrei are darul să aprindă imaginația – atât pe cea a copiilor, cât și pe cea a adulților -, dar mai ales să îi îndrume, prin puterea cuvintelor și a scriiturii, pe calea bunătății, iubirii, adevărului, generozității și dreptății.

Cartea  preferată a Ruxandrei este „De veghe în lanul de secară.” Își dorește, pe viitor, o carieră în domeniul juridic. Printre pasiunile ei se numără cititul și vizionarea de filme, cântatul la pian, dar și timpul petrecut cu prietenii. În cadrul numeroaselor campanii desfășurate la nivel de grădinițe, școli, biblioteci, Ruxandra le-a transmis copiilor, de fiecare dată, un puternic mesaj inspirațional.

„Sunt asociată cu expresia «cea mai tânără scriitoare din România.» Da, așa este, cu referire la faptul că, încă de la 12 ani, cele două cărți erau disponibile în prestigioasele librării Cărturești și Humanitas. Mi-aș dori să clarific o anumită imagine ce se poate crea în mintea celor care mă privesc. Să nu credeți că frazele mele curg pline de metafore, rodul a ore nesfârșite de lecturi și scris asiduu.

Nu, mai degrabă îmi doresc să fiu privită ca un copil normal, care muncește, dar se și relaxează, ale cărui calități, în principal creativitatea, au beneficiat și de o conjunctură favorabilă care m-au transformat într-un autor de carte precoce, cu impact inspirațional, educațional și motivațional pentru mulți copii, ceea ce mă bucură enorm.

Peste tot pe unde mă duc, le spun copiilor că eu nu am doar calități, ci și defecte și că, dacă se concentrează pe abilitățile lor, cu ajutorul bunului Dumnezeu, vor reuși. Unii sunt mai buni la matematică, alții la fizică sau istorie, unii la sport, muzică sau șah. Nu contează la ce! Important este să și le dezvolte prin muncă, ambiție și perseverență și să fie conștienți că asta au de făcut. În loc să îi privească pe ceilalți copii cu invidie pentru abilitățile lor, mai bine se preocupă să-și dezvolte propriile calități”, a spus Ruxandra, pentru Gândul.

„Este scrisă de sufletul și mintea unui copil, ceea ce o transformă din start într-o carte extrem de atrăgătoare”

Cu cele două volume deja publicate, „Povestiri din suflet de copil” și „O călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor”, Ruxandra a captat atenția și admirația publicului atât în România, cât și în străinătate.

Este impresionant faptul că cele două volume se regăsesc pe rafturile celor mai prestigioase librării din România, dar și la editura Virgo eBooks din New York.

Aceste lucrări au fost integrate cu entuziasm în programele educaționale din școli, povestioarele ei fiind folosite de către profesori ca instrumente didactice valoroase.

Dan Orga-Dumitriu, tatăl Ruxandrei, medic primar în Medicină Internă, lector universitar la Sibiu, dar și scriitor, a povestit pentru Gândul cum a început călătoria Ruxandrei în lumea poveștilor care îi inspiră și îi atrag pe tinerii din generația ei și nu numai.

„În vara anului 2020, literatura română se îmbogățea cu o carte excepțională – «Povestiri din suflet de copil» -, o colecție minunată de 21 de povestioare ilustrate scrise de Ruxandra între 8 și 11 ani, care surprindeau prin profunzimea gândirii și a simțirii ei, precum și prin valorile promovate. În fiecare povestioară, deopotrivă adulți și copii, întâlneau ceva care le încânta sufletul, le aprindea imaginația sau îi îndruma pe calea bunătății, iubirii, adevărului, generozității și a dreptății.
În mai puțin de un an, aproape 1.000 de copii au fost fascinați de cartea Ruxandrei. Recenziile nu au întârziat să apară – numeroase și copleșitoare. Un atu formidabil, atestat de foarte mulți părinți, îl reprezenta faptul că este scrisă de sufletul și mintea unui copil, ceea ce o transforma din start într-o carte extrem de atrăgătoare pentru copii, mult mai dispuși să asculte realizarea cuiva de vârsta lor. 
Cele mai multe feedback-uri au venit din școli, acolo unde «Povestiri din suflet de copil» a făcut senzație. Ruxandra a primit zeci de recenzii din partea copiilor, entuziasmați și inspirați deopotrivă de povestioarele ei. Retrăim, de fiecare dată  cu mare emoție, ziua în care doamna învățătoare Claudia Cristea, de la Colegiul Octavian Goga din Sibiu, ne-a trimis pe WhatsApp reacțiile elevilor clasei a III-a A, unele sub forma unor desene, altele adresate direct Ruxandrei, după ce au citit cu toții povestirea «Bunătatea și Răutatea»”, a mai spus tatăl Ruxandrei.

„Devine extrem de important ca părinților să li se ofere mijloace prin care copiii să se dezvolte armonios” 

Dan Orga-Dumitriu spune că „Povestiri din suflet de copil” este un instrument educativ de excepție. Cartea ”O călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor” este și ea disponibilă în Librăriile Cărturești, Ruxandra devenind astfel cel mai tânăr autor român a cărui carte este preluată de acest prestigios lanț de librării.

„Cartea «Povestiri din suflet de copil» a apărut într-o perioadă care are mare nevoie de o astfel de creație, în care adesea non-valorile iau locul valorilor, când deficitul de repere morale se adâncește tot mai mult, în care apar diverse personaje dubioase care se erijează în «faruri călăuzitoare» ale copiilor noștri, bombardați din mediul online cu informații pe care adesea noi, părinții, nu le putem filtra în mod adecvat.
Ca atare, devine extrem de important ca părinților să li se ofere mijloace prin care copiii să se dezvolte armonios, prin care să îi motiveze să devină mai buni, mai încrezători, mai empatici. Însă nu ne-am imaginat că, la foarte scurt timp, ea va recidiva cu o nouă creație care, ne permitem să anticipăm, va fi nelipsită din bibliotecile părinților pentru care educarea copiilor reprezintă o prioritate.
«O călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor», scrisă în decurs de trei luni, la vârsta de 12 ani, ne-a uimit și va uimi prin creativitate, prin forța ei educativă și prin valorile promovate, a căror asimilare de către copiii care o vor citi îi va îndrepta cu siguranță pe drumul pe care orice părinte și-l dorește pentru copilul său”, a mai spus tatăl Ruxandrei.

„Către finalul fiecărei povestiri, defectul realizează că atitudinile lui sunt greșite și își dorește să se schimbe”

Încurajată de nerăbdarea cu care mulți copii i-au transmis că așteaptă următoarea carte, Ruxandra a avut o idee extrem de inspirată, și anume să continue aventurile în Lumea Calităților și a Defectelor. Plecând de la «Bunătatea și Răutatea», povestirea în care, în timpul somnului, ajunsese pentru prima dată în acea lume surprinzătoare, i-a schimbat finalul: în loc să se trezească, Ruxandra își dorește să mai stea acolo.
Răutatea îi îndeplinește dorința, astfel încât rămâne încă o lună în acea lume. S-a născut astfel «pretextul» pentru o serie de 20 de povestiri ale acestei capodopere educative, având titluri precum «Adevărul și Minciuna», «Generozitatea și Zgârcenia», «Loialitatea și Trădarea», «Prietenia și Dușmănia», «Recunoștința și Nemulțumirea», «Hărnicia și Lenea» etc.
Ruxandra are parte de numeroase aventuri, ai căror protagoniști sunt diverse calități și defecte, personificate sub forma unor copii – în cele mai multe cazuri -, prezentate în antiteză și caracterizate magistral prin intermediul acțiunilor pe care fiecare dintre ei le inițiază.
Multe întâmplări au loc în școală, inspirate din situații reale cu care Ruxandra s-a confruntat, ceea ce le conferă o notă de autenticitate și realism, astfel încât mesajele vor fi ușor de asimilat de către cititori. Invariabil, către finalul fiecărei povestiri, defectul realizează că atitudinile lui sunt greșite și își dorește să se schimbe”, este descrisă pe scurt cartea Ruxandrei, de Librăriile Cărturești.

Povești pentru minte și suflet

Povestioarele Ruxandrei au început să fie folosite de către învățători și profesori la clase, dar și să fie publicate în diverse reviste din țară. Recent, a fost instalată la intrarea în biblioteca din comuna Sadu, județul Sibiu, o hologramă a Ruxandrei, care îndeamnă cititorii să calce cât mai des pragul bibliotecii.
În plus, în luna iunie a anului trecut, 20.000 de exemplare din povestioarele ei au fost distribuite gratuit în 11 mall-uri din țară, parte a unei campanii de promovare a lecturii în rândul celor mici.
Beneficiind de sprijinul unor cluburi Lions din țară, precum și al Asociației „Oameni Îngeri”, Ruxandra a inițiat numeroase campanii în școli și comunitate, prin care mii de exemplare din cărțile și povestioarele ei, atât tipărite cât și sub formă de audiobook, au ajuns gratuit la elevi din Sibiu, Bacău, Rășinari, Șelimbăr, Piatra Neamț, Suceava, Cisnădie, Ocna Mureș.
Cei care au inspirat călătoria Ruxandrei prin lumea completă și labirintică a literaturii sunt chiar părinții ei, amândoi cadre didactice la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Călătoria ei literară a început odată cu exemplul pe care noi, părinții, i l-am oferit. Ne-a văzut, aproape zilnic, lucrând pe laptop la articole și cărți, amândoi suntem cadre didactice la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în plus eu sunt autorul a două cărți destinate publicului larg: «Fă rai din ce ai! Leacuri pentru suflet » și «Aprinde scânteia! Fă rai din ce ai!» În acest context, Ruxandra a început să scrie și ea, încă de la vârsta de opt ani.

Am început să-i postăm povestioarele pe Facebook, iar reacțiile nu au întîrziat să apară. Îmi amintesc că, în decembrie 2019, am postat «Minunea de Crăciun », scrisă la 10 ani, iar unul din numeroasele comentarii suna cam așa: «Nepoțica mea este foarte încântată de poveștile Ruxandrei! Pe când o carte scrisă de ea?». A fost momentul care a aprins ideea unui volum, i-am verificat folderul unde își scria povestirile și am constatat că avea vreo 14. Am încurajat-o să mai scrie și, după un an, i-am publicat cele 21 de «Povestiri din suflet de copil»”, a spus tatăl Ruxandrei.

Recunoașterea națională și internațională

Nu doar cititorii au fost impresionați de talentul Ruxandrei, ci și personalități marcante ale societății românești. Părintele Constantin Necula a elogiat ambele cărți, afirmând că „O Călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor” este „o veritabilă propunere educațională, o carte care vorbește, efectiv vorbește!”

Mai mult, Ruxandra a fost recunoscută și de prestigioasa revistă Forbes Kids Romania, unde a apărut povestea de succes a acesteia, evidențiind impactul său pozitiv asupra copiilor din întreaga țară.

Cărțile Ruxandrei, disponibile și sub formă de audiobook-uri, narate de ea, pe un fond muzical

Succesul cărților sale nu s-a limitat la paginile tipărite. În 2022, la Teatrul Gong din Sibiu, a avut loc premiera spectacolului „O Călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor,” bazat pe cartea Ruxandrei, aceasta devenind astfel cel mai tânăr autor român după a cărui carte s-a montat o piesă de teatru.

Ruxandra este laureată a concursului național de creație literară „Tinere condeie,” unde a obținut premiul I la secțiunea de gimnaziu. Juriul, format din cinci scriitori de prestigiu, i-a acordat nota 10, recunoscând astfel valoarea și potențialul scrierilor sale.

Cărțile sale, disponibile și sub formă de audiobook-uri narate de ea, pe un fond muzical de pian interpretat de tânăra scriitoare, continuă să inspire și să îmbogățească imaginația copiilor.

„Povestiri din suflet de copil” și „O călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor”, tradusă în limba engleză, având și un audiobook disponibil, oferă o călătorie educativă și emoționantă, propunând lecții valoroase despre calitățile și defectele umane, adresându-se atât elevilor din clasele primare, cât și celor din gimnaziu.

Poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România, în catalogul excelenței

Recent, Ruxandra s-a înscris în campania națională „100 de tineri pentru dezvoltarea României,” organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Această inițiativă își propune să identifice și să promoveze tinerii care, prin creativitatea și talentul lor, pot contribui la un viitor mai bun pentru România. Ruxandra reprezintă un exemplu remarcabil al generației sale, demonstrând că vârsta nu este o barieră atunci când vine vorba de a face o diferență semnificativă în lume.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români și care s-au remarcat prin performanțe deosebite vor fi incluși în primul catalog al excelenței românești, ce va fi lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României la finalul acestui an.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.


POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?