FBI investighează acuzațiile potrivit cărora documente sensibile din campania prezidențială a lui Donald Trump au fost furate în cadrul unei intruziuni cibernetice, precum și încercările de a obține acces la campania vicepreședintelui Kamala Harris, la câteva zile după ce campania lui Trump a declarat că a fost piratată de Iran.
FBI a emis o declarație cu privire la „chestiunea Trump”, în care se arată: „Putem confirma că FBI investighează aceast lucru”.
Campania Trump nu a furnizat nicio dovadă specifică a implicării Iranului, dar afirmația a venit la scurt timp după ce Microsoft a publicat un raport care detaliază încercările agenților străini de a interveni în alegerile din SUA din 2024.
Raportul a citat un caz în care o unitate de informații militare iraniene a trimis în iunie „un e-mail de tip spear-phishing unui oficial de rang înalt al unei campanii prezidențiale de pe un cont de e-mail compromis al unui fost consilier superior”.
Două persoane familiarizate cu această chestiune au declarat că și campania Biden-Harris a fost vizată de presupusa intruziune cibernetică iraniană care face obiectul unei investigații a FBI. Persoanele au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu au fost autorizate să discute detaliile investigației.
Politico a raportat sâmbătă că a început să primească e-mailuri pe 22 iulie de la un cont anonim. Sursa – un cont de e-mail AOL identificat doar ca „Robert” – a transmis ceea ce părea a fi un dosar de cercetare pe care campania se pare că l-a realizat cu privire la candidatul republican la vicepreședinție, senatorul JD Vance din Ohio. Documentul era datat 23 februarie, cu aproape cinci luni înainte ca Trump să îl aleagă pe Vance drept contracandidat.
„Aceste documente au fost obținute ilegal” și „au avut drept scop să interfereze cu alegerile din 2024 și să semene haos în întregul nostru proces democrat”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung.
Cel puțin trei angajați ai campaniei Biden-Harris au fost vizați cu e-mailuri de phishing, însă anchetatorii nu au descoperit nicio dovadă că tentativa a avut succes, a declarat una dintre persoane. Încercările au avut loc înainte ca președintele Joe Biden să se retragă din cursă.
FBI a început să investigheze acest incident cibernetic în luna iunie, iar ofițerii de informații cred că Iranul se află în spatele acestor tentative, a declarat persoana respectivă. De asemenea, în ultimele luni, oficialii au fost în contact cu companii de tehnologie cu privire la posibilitatea ca persoane legate de campaniile Trump și Biden-Harris să fi fost vizate prin e-mail.
„Campania noastră monitorizează și protejează vigilent împotriva amenințărilor cibernetice și nu avem cunoștință de nicio încălcare a securității sistemelor noastre”, a transmis campania lui Harri. Aceasta a refuzat să precizeze dacă a identificat vreo tentativă de intruziune din partea unui stat, potivit WashingtonPost.
Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite, atunci când a fost întrebată despre afirmația campaniei Trump, a negat că ar fi fost implicată.
Cu toate acestea, Iranul este suspectat de mult timp că desfășoară campanii de hacking care vizează inamicii săi din Orientul Mijlociu și nu numai. De asemenea, Teheranul a amenințat de mult timp că se va răzbuna pe Trump în legătură cu atacul cu dronă din 2020 pe care l-a ordonat și care l-a ucis pe Qassem Soleimani, un important general al Gardienilor Revoluției.
În raportul său, Microsoft a afirmat că „influența străină malignă privind alegerile americane din 2024 a început lent, dar a accelerat constant ritmul în ultimele șase luni, inițial din cauza operațiunilor rusești, dar mai recent din cauza activității iraniene”.
Analiza a continuat: „Operațiunile iraniene de influență cibernetică au fost o caracteristică constantă a cel puțin ultimelor trei cicluri electorale din SUA. Operațiunile Iranului s-au remarcat și s-au diferențiat de campaniile rusești prin faptul că au apărut mai târziu în sezonul electoral și au folosit atacuri cibernetice orientate mai mult spre desfășurarea alegerilor decât spre influențarea alegătorilor.”
„Activitatea recentă sugerează că regimul iranian – împreună cu Kremlinul – ar putea fi la fel de implicat în alegerile din 2024”, a precizat Microsoft.