Fluctuațiile produse recent pe bursele internaționale, generate de vânzările masive de active pe fondul preocupărilor privind starea economiei SUA și în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, semnalează o anumită ”fragilitate” a sistemului economic internațional, afirmă Sergio Ermotti, directorul companiei multinaționale de investiții UBS Group.
”Pentru piețele financiare și pentru investitori, ceea ce s-a întâmplat la începutul acestei luni a fost un semnal de alarmă. Dacă observăm magnitudinea mișcărilor de pe burse, acest lucru ar trebui să îi facă pe oameni să se gândească atent la diversificare și la domeniile în care investesc banii”, a declarat Sergio Ermotti într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.
”În acest sens, ideea că am refăcut totul într-o săptămână sau două nu poate fi un indiciu că sunt probleme temporare, din punctul meu de vedere, trebuie să ne gândim că probabil este un semn referitor la anumite elemente de fragilitate în sistem”, a subliniat el.
Referindu-se la situația economică a Statelor Unite, unde piața muncii pare să fi devenit vulnerabilă în contextul încetinirii activităților economice, Sergio Ermotti a atras atenția că Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală, ar putea fi nevoită să relaxeze artificial politica monetară.
”Când băncile centrale reduc dobânzile, va depinde cât de mult reduc și de ce. Sigur, acum există posibilitatea unor reduceri datorită inflației scăzute, dar trebuie să analizăm și care sunt factorii economici subzistenți, iar în situația în care Rezerva Federală ar fi forțată să reducă dobânzile mai agresiv din cauza încetinirii activităților economice, acest lucru nu ar fi bun pentru piețe”, a subliniat Sergio Ermotti.
În ultimele zile, bursele internaționale au reintrat pe creștere după turbulențele recente, dar starea economiei Statelor Unite continuă să genereze temeri, pe fondul cifrelor de pe piața muncii, care indică încetinirea activităților companiilor.
”Există preocupări în legătură cu starea economiei SUA, erau de mult timp, iar în ultima săptămână rata șomajului a crescut la 4,3%, ceea ce arată că starea economiei americane s-a înrăutățit, noi am observat și alți indicatori în ultimele săptămâni, care arată că economia SUA încetinește, iar, în mod adecvat, sunt îndreptățite temerile pe piețe”, a declarat analistul Reza Darius Montassér, specializat în strategii de investiții.
Citește și: