Numeroase bănci europene au transmis Guvernului britanic că au ”preocupări grave” în legătură cu planul Londrei de a plafona taxele pe tranzacțiile interbancare internaționale, o manevră care ar afecta veniturile băncilor și intermediarilor din Uniunea Europeană, notează cotidianul Financial Times.
Două organizații de profil – Asociația Bancară Europeană (EBA) și grupul Plăți Europa (PE) – au avertizat că planul Londrei este ”potențial discriminatoriu” și riscă să afecteze ”integritatea plăților naționale și a piețelor bancare de retail din Uniunea Europeană”.
Riscurile vizează în principal firmele specializate în tranzacții digitale, avertizează cele două asociații în scrisori adresate secretarului de stat britanic Tulip Siddiq, responsabil de districtul financiar al Londrei, și președintelui Autorității britanice pentru Reglementarea Plăților, Aidene Walsh.
Inițiativa britanicilor de plafonare a comisioanelor bancare este considerată de Uniunea Europeană ca fiind ”protecționistă” și intervine în contextul în care noul Guvern laburist a exprimat dorința avansării armonizării reglementărilor cu Bruxellesul.
Scrisorile, vizualizate de cotidianul Financial Times, se referă la planul Londrei de a plafona taxele pe schimburile valutare internaționale, colectate de Visa și Mastercard în numele băncilor.
Autoritatea britanică pentru Reglementarea Plăților argumentează că acțiunea este necesară ”pentru protejarea companiilor de taxe exagerate”. Limitele se vor aplica doar tranzacțiilor efectuate de clienți UE în Marea Britanie, nu și clienților băncilor britanice care efectuează plăți în Spațiul Economic European.
Reprezentanții industriei de profil din Uniunea Europeană atrag atenția că tarifele de procesare au crescut după Brexit, mai ales în contextul apariției aplicațiilor Apple Pay și Google Pay.
”Băncile europene riscă să piardă bani la orice tranzacție”, ținând cont de faptul că taxele sunt deja mari, au avertizat asociațiile de profil.
În contextul disputelor, Autoritatea britanică pentru Reglementarea Plăților a anunțat că ”va analiza atent reacțiile” și va acționa în sensul ”remedierii” sesizărilor.
Manevra Marii Britanii este ”protecționistă”, a avertizat un oficial european, în timp ce un mare grup bancar britanic este preocupat că eventuala ripostă a UE riscă să genereze efecte negative pentru băncile din Marea Britanie.
Foto: Profimedia
Citește și: