A fost nevoie de 3 zile de luptă non-stop și de sute de pompieri pentru a gestiona incendiile de la periferia Atenei. Nu mai există un front activ, dar 500 de pompieri rămân în continuare în zonă în cazul în care se reaprinde vegetația.
Presa scrie că totul ar fi pornit de la un scurtcircuit și, chiar dacă pompierii au ajuns rapid la fața locului, focul apucase să se extindă. Între timp, pericolul a apărut într-o altă regiune din Grecia.
Este risc ridicat de izbucnire a incendiilor în Halkidiki, o zonă turistică preferată de români. Un peisaj carbonizat și case arse. La asta s-au întors unii dintre oameni evacuați din nordul Atenei. Imaginile din dronă arată dezastrul lăsat în urmă de foc.
Mânate de vântul puternic și în ciuda eforturilor sutelor de pompieri, focul s-a transformat într-un front de 30km lungime, care pe alocuri atingea 25m înălțime. A ajuns repede în zonele locuite, stârnind panică.
Unii localnici îi acuză pe pompieri că i-au lăsat la voia întâmplării și că au fost nevoiți să își salveze singuri casele, iar în unele cazuri eforturile lor au dat roade. Autoritățile elene vor ajuta cu aproape 5 milioane de euro comunitățile afectate, mai ales că unii dintre oamenii de aici sunt nevoiți să o ia de la zero.
300 de pompieri au fost trimiși în Grecia din șase țări europene, inclusiv din România, după activarea mecanismului de protecție civilă. În ultimii 8 ani, incendiile au mistuit 37% dintre pădurile din Atica.