Aproximativ 5.000 de militari Aliați dislocați în România/Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Mulțumesc forțelor aeriene din Finlanda și Marea Britanie

Publicat: 15/08/2024, 11:21
Actualizat: 15/08/2024, 11:29

De ziua ocrotitoarei marinarilor de pretutindeni, președintele Klaus Iohannis s-a aflat la Constanța. În cadrul ceremoniei organizate pe 15 august de Ziua Marinei Române, șeful Statului Român a dorit să precizeze, încă o dată,  faptul că „țara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate, iar cetățenii români sunt apărați și protejați în fața oricăror potențiale amenințări.”

Președintele Klaus Iohannis a decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari. În discursul său, președintele s-a declarat mai emoționat, decât de obicei, având în vedere că este evenimentul la care participă în calitate de șef al statului,  în ultimul an de mandat.

În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoționant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai așteptate sărbători. Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulți români veniți special aici pentru a participa la festivitățile dedicate navigatorilor noștri, militari și civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume.

Klaus Iohannis a mai spus că Marina Română posedă multe dintre calitățile Sfintei Fecioare Maria și nu întâmplător  este patroana spirituală a acestei arme.

Nu întâmplător protectoarea Marinei Române este Sfânta Fecioară Maria, ale cărei atribute – hotărârea, tenacitatea și forța – îi inspiră pe marinarii noștri, astfel încât să facă față provocărilor acestei vocații speciale. Profesia de marinar se potrivește temerarilor veritabili, caracterelor puternice și celor capabili de sacrificiu și în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură.

În textul discursului său, primul om în stat a reiterat ideea că România este o țară sigură și stabilă, în contextul multiplelor provocări de securitate cu care se confruntă vremurile actuale.

Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii și de Aliații din Uniunea Europeană și din NATO. Aici, pe țărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic și militar al României din ultimii ani. Țara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate, iar cetățenii români sunt apărați și protejați în fața oricăror potențiale amenințări.

Importanța strategică de care se bucură Regiunea Mării Negre, în contextul securității euroatlantice, a făcut din România o țară recunoscută și apreciată în cadrul NATO.

România este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională și un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Este și firesc să fie așa, pentru că România are o serie de inițiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înființarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria și Turcia.

Klaus Iohannis a mulțumit militarilor din alianță pentru sprijinul pe care-l acordă Statului Român, care au ajuns la aproape de 5000.

Începând cu anul 2015, am înființat și operaționalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezența camarazilor noștri Aliați, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul național, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari Aliați dislocați în România. Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea și recunoștința pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord și Luxemburg. Totodată, le mulțumesc forțelor aeriene din Finlanda și Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliție aeriană în România.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Margaret Thatcher, la scufundarea submarinului Kursk: “Mă uit la imaginea domnului Putin și încerc să...
Cum au reacţionat părinţii Mădălinei când au văzut ce i-a făcut Dany Boy sub plapumă:...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie...
Avertismentul celebrului chef Adi Hădean: „Iubim produsul românesc, dar n-aș lăsa pe nimeni să vândă...
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în...
Trump vizionează obsesiv videoclipul în care este împușcat, iar echipa sa de campanie se teme...
BREAKING | OMS declară epidemie de variola maimuței. Adrian Marinescu ne spune dacă trebuie să...
Ce conțin plicurile 3 în 1 de cafea? Românii le consumă des, dar nu le...
Închisoare pentru cei care se urcă la volan fără permis, chiar dacă nu produc accidente....
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit...
Caz șocant în Dolj. Un bebeluș de cinci luni a fost găsit mort între saltea...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Banca Transilvania vinde SUV-ul ideal pentru familie. Costă cât un Logan și are dotări de...
Ruşii fac tranşee în Kursk. Ruşii se tem că ucrainenii ar putea înainta spre nord
COMOARA pierdută pentru totdeauna după scufundarea Titanicului
Elena Udrea e terminată. Nu mai are nicio șansă. Suferă cumplit
Gina Pistol a slăbit 15 kg în cinci săptămâni. Cele două reguli de aur
Reacția savuroasă a lui David Popovici la meme-ul cu Marcel de la Insula Iubirii în...
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
Cât a dat Gabriela Cristea pe un prânz pentru patru persoane în portul din Corfu....
Cum arată Ana Baniciu la doar două luni după naștere? Fanii artistei, șocați de transformare
BANCUL ZILEI. Bulișor îl întreabă pe tatăl său: - Tati, într-o intersecție, cine are prioritate?
De ce au subestimat germanii stațiile radar britanice în Bătălia Angliei?