ANUNȚ crucial pentru fermieri! Data până la care se prelungește termenul de depunere a cererilor pentru despăgubirile de secetă

ANUNȚ crucial pentru fermieri! Data până la care se prelungește termenul de depunere a cererilor pentru despăgubirile de secetă
Publicat: 15/08/2024, 15:42
Actualizat: 15/08/2024, 15:45

Ministerul Agriculturii anunţă că termenul pentru depunerea de către fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică în vederea obţinerii despăgubirilor se prelungeşte până pe 19 august 2024, ora 24:00.

România a obţinut anul trecut o producţie de grâu de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,208 milioane hectare, în timp ce producţia de porumb boabe a fost de 8,522 milioane de tone de pe 2,373 milioane hectare.

Decizia a fost comunicată tuturor Direcţiilor Agricole Judeţene, precizează Ministerul Agriculturii

Reamintim că este o situație disperată în agricultură, acolo unde seceta și canicula au topit, la propriu, multe culturi din țara noastră.

Măsura anunțată de Ministerul Agriculturii a fost luată având în vedere că joi, 15 august 2024, este zi de sărbătoare legală (zi nelucrătoare). Decizia a fost comunicată tuturor Direcţiilor Agricole Judeţene, precizează Ministerul Agriculturii.

”Termenul pentru depunerea de către fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică în vederea obţinerii despăgubirilor se prelungeşte până pe 19 august 2024, ora 24:00”, informează Ministerul Agriculturii.

Din pricina secetei, din piața globală vor lipsi 1,1 milioane de tone de porumb, față de anul trecut
Din cauza factorilor meteorologici nefavorabili, exporturile globale de cereale în anul comercial 2024/25 vor scădea în comparație cu 2023/24, deoarece se anticipează o scădere a producției în principalele state membre ale UE orientate către exportul de cereale, precum Franța, România, Polonia și Germania, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).

„Calamitatea, la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui”

Fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 şi 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, suprafaţa calamitată până în prezent fiind de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100.000 de hectare la grâu şi rapiţă.

„Avem constituite Comisiile de situaţii de urgenţă la nivelul direcţiilor agricole, prefectură, primărie. Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, şi la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu şi rapiţă. Aici procesele verbale sunt finalizate, pentru că nu mai avem decât foarte puţin de recoltat”,a afirmat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.ro.

Ministrul Agriculturii a subliniat că producţia totală de grâu din acest an va depăşi 7 milioane de tone, iar pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari, însă nu acelaşi lucru se va întâmpla la porumb şi floarea-soarelui, unde se vor înregistra pierderi semnificative din cauza secetei.

Şeful MADR a menţionat că fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt situate între 500 şi 600 de milioane de euro.

„La porumb şi la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru că avem deja aproape două milioane de hectare afectate. Vrem să finalizăm până pe 15 septembrie evaluarea şi, din discuţiile pe care le-am avut, intenţionăm să dăm despăgubiri între 200 şi 250 euro pe hectar.

Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, în primul rând pentru pomicultură, vii şi legume în câmp, dar şi pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeană. Aşteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru secetă. Dacă nu, vom aloca din bugetul naţional. Suma totală estimată este între 500 şi 600 de milioane de euro”, a subliniat Florin Barbu.

Agricultura, o prioritate pentru Guvernul condus de Marcel Ciolacu

La momentul preluării portofoliului de premier, Marcel Ciolacu a anunțat că prioritățile Executivului pe care îl conduce vor fi investițiile, inclusiv cele în agricultură.

„Am suplimentat bugetul destinat acestei măsuri de sprijin astfel încât toți fermierii eligibil să primească subvenția în cuantum de 100 euro. (…) Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenții este acordat și persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice, exact cum am acordat acei 2 lei/litru de motorină. Acest guvern demonstrează că este alături de toți fermierii și înțelege pe deplin dificultățile prin care trec”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la finalul ședinței de guvern din 17 mai 2024.

CITIȚI ȘI:

Ministrul PSD al Agriculturii cere C.E. compensații pentru fermierii ROMÂNI/Florin BARBU: Trebuie să intervenim rapid ca să-i ajutăm…..

DEZASTRU în agricultură! Seceta și canicula au făcut ravagii pe câmpurile din România. Ce despăgubiri vor primi fermierii români

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Margaret Thatcher, la scufundarea submarinului Kursk: “Mă uit la imaginea domnului Putin și încerc să...
A murit de cancer. Vestea care a devastat-o pe Kate Middleton
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie...
Avertismentul celebrului chef Adi Hădean: „Iubim produsul românesc, dar n-aș lăsa pe nimeni să vândă...
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în...
Trump vizionează obsesiv videoclipul în care este împușcat, iar echipa sa de campanie se teme...
Autopsia preliminară a Ioanei, tânăra din Suceava care s-a sinucis. „Tragedia a fost mușamalizată. A...
Ce conțin plicurile 3 în 1 de cafea? Românii le consumă des, dar nu le...
Jumătate de ţară, sub avertizare de cod roşu de caniculă. Când scăpăm de căldura excesivă
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit...
Caz șocant în Dolj. Un bebeluș de cinci luni a fost găsit mort între saltea...
Doliu la PRO TV! Jurnalistul a murit în ziua sfântă a Adormirii Maicii Domnului
Banca Transilvania vinde SUV-ul ideal pentru familie. Costă cât un Logan și are dotări de...
Zelenski anunţă că trupele ucrainene au capturat cel mai mare oraş rusesc de până acum
Descoperire NĂUCITOARE la Stonehenge! „Ridică semne de întrebare”
Simona Halep a fost exclusă! Decizia luată acum de americani
Cutremur după cutremur în România. A treia mișcare seismică de joi
Ce au putut să facă patru turiști români într-un restaurant din Grecia. Au ajuns "de...
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
Mesajul de mulțumire pe care l-a postat Denisa Coțolan cu ocazia aniversării ei. Ce i-a...
O nouă lovitură pentru familia Raisei, fetița ucisă de un polițist pe trecerea de pietoni!...
BANCUL ZILEI. Bulișor îl întreabă pe tatăl său: - Tati, într-o intersecție, cine are prioritate?
Descoperire neașteptată la Stonehenge! „Răstoarnă ce s-a crezut în ultimul secol”