Wall Street Journal: Zelenski ar fi aprobat operațiunea de SABOTAJ a conductei Nord Stream. Cât ar fi costat atacul

Wall Street Journal: Zelenski ar fi aprobat operațiunea de SABOTAJ a conductei Nord Stream. Cât ar fi costat atacul
Publicat: 15/08/2024, 15:56
Actualizat: 15/08/2024, 15:57

Wall Street Journal publică un articol în care se afirmă că Zelenski ar fi aprobat operațiunea de SABOTAJ a conductei Nord Stream în 2022. Decizia ar fi fost luată la beție, conform surselor militare ucrainene citate, ar fi costat doar 300 de mii de dolari și ar fi fost comandată unor firme private specializate în domeniu. În toamna anului 2022, trei din cele patru conducte Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost avariate. Nu există nici o concluzie oficială asupra acestei povești, deși au fost speculate teorii care mai de care, de la implicarea SUA, Rusia, UK sau Ucraina.

Conform WSJ, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi aprobat în primă fază o operațiune de aruncare în aer a gazoductului Nord Stream din Marea Baltică, în 2022, după care a încercat să o anuleze, rpreia European Pravda.

Articolul menționează că, în mai 2022, mai mulți ofițeri de rang înalt din armata ucraineană și oameni de afaceri s-au reunit la o întâlnire, în cadrul căreia unul dintre participanți a propus o măsură radicală: distrugerea gazoductului Nord Stream. Se presupune că s-a ajuns la un acord conform căruia oamenii de afaceri vor finanța și vor ajuta la punerea în aplicare a proiectului, întrucât armata nu dispunea de fondurile necesare în acest sens.

Persoane implicate în operațiune au declarat că ar fi fost necesari 300.000 de dolari pentru îndeplinirea planului.

O decizie la beție

Operațiunea implica închirierea unui mic iaht mic, Andromeda, cu un echipaj de șase persoane, inclusiv scafandri civili instruiți și o femeie a cărei prezență ar fi contribuit la crearea iluziei că scafandrii erau prieteni ce plecaseră într-o croazieră.

Mă amuză să citesc speculații în presă despre o operațiune uriașă presupunând servicii secrete, submarine, drone și sateliți. Totul a prins contur dintr-o noapte de beție și din determinarea de fier a câtorva oameni care au avut curajul să își riște viața pentru țara lor, a dezvăluit un ofițer implicat în complot.

CIA a cerut anularea operațiunii

Zelenski a aprobat în primă fază planul, verbal, după cum au declarat mai multe surse și un ofițer care a participat. Însă ulterior, după ce a aflat CIA și i-a cerut să anuleze operațiunea, liderul ucrainean a dispus să fie oprită.

Totuși Valerii Zalujni, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene la acea vreme, care ar fi coordonat operațiunea, a decis să meargă mai departe. Acesta ar fi angajat cei mai buni ofițeri ucraineni de operațiuni speciale, cu experiență în orchestrarea de misiuni secrete riscante împotriva Rusiei, pentru a efectua sabotajul. Unul dintre aceștia a fost Roman Cervinski, un colonel care servise anterior în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Trei persoane au menționat că Zalujni l-a informat pe Zelenski că echipa de sabotaj, odată trimisă, devenea inaccesibilă și nu mai putea fi oprită deoarece orice contact cu aceasta risca să compromită operațiunea.

Cervinski și echipa de sabotaj au explorat inițial un plan mai vechi și mai elaborat de a arunca în aer conducta. După ce au respins această idee din cauza costurilor și a complexității sale, s-au hotărât să folosească o mică barcă cu vele și un echipaj de șase persoane.

Operațiunea clandestină

Un membru al echipajului, un ofițer activ, era un căpitan cu multă experiență, iar patru erau scafandri experimentați. Comandantul își luase o permisie scurtă de la unitatea sa, care lupta pe linia frontului în sud-estul Ucrainei, iar comandantul său nu a fost informat despre operațiune.

Echipajul a pornit la drum doar cu echipament de scufundare, navigație prin satelit, sonar portabil și hărți ce indicau poziția conductelor. Persoane familiarizate cu ancheta germană au declarat că cei patru scafandri au lucrat în perechi, folosind explozibili de mare putere HMX, care erau conectați la detonatoare temporizate.

Condițiile meteorologice nefavorabile au silit echipajul să facă o oprire neprogramată în portul suedez Sandhamn. Unul dintre scafandri a scăpat din greșeală un dispozitiv exploziv pe fundul mării. Echipajul a dezbătut dacă să anuleze operațiunea din cauza vremii nefavorabile, dar furtuna s-a potolit curând. Martorii de pe alte iahturi care erau ancorate în Sandhamn au observat că Andromeda era singura navă cu un mic steag ucrainean pe catarg.

WSJ a vorbit cu patru oficiali ucraineni de rang înalt din domeniul apărării și securității care fie au fost implicați în planificare, fie au avut cunoștință directă despre aceasta. Aceștia au subliniat că conductele erau o țintă legitimă în războiul defensiv al Ucrainei împotriva Rusiei.

Ancheta germană nu a stabilit o legătură directă între președintele ucrainean și operațiunea secretă.

Fostul comandant al armatei ucrainene Valeri Zalujni, în prezent ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, a declarat într-o declarație prin mesaj text că nu avea cunoștință de o astfel de operațiune și că orice sugestie în acest sens este „o simplă provocare”. El a adăugat că forțele armate ucrainene nu sunt autorizate să desfășoare misiuni externe și, prin urmare, nu a luat parte la acestea.

Mandat de arestare pentru Volodimir

La 14 august, mai multe publicații germane, printre care ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) și Die Zeit, au raportat că la începutul lunii iunie, procurorul general al Germaniei Jens Rommel a emis primul mandat de arestare pentru principalul suspect al operațiunii, instructorul de scufundări ucrainean Volodimir .

Parchetul Federal German nu a comentat informațiile din presă conform cărora ar fi emis un mandat de arestare pentru un cetățean ucrainean în legătură cu aruncarea în aer a conductelor Nord Stream.

Der Spiegel a raportat că Volodimir, pe care Germania ar fi urmat să-l aresteze în Polonia pentru participarea sa la sabotajul gazoductului Nord Stream, a părăsit teritoriul polonez, deoarece probabil a fost avertizat cu privire la arestare.

Batista pe țambal

În toamna anului 2022, trei din cele patru conducte Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost avariate. Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană au vorbit de un un act deliberat de sabotaj. Autoritățile ruse au susținut că SUA și aliații săi au un interes personal în incident. SUA au negat aceste acuzații.

Citiți și: Exploziile de la gazoductul Nord Stream | ACUZAȚII grave lansate de un jurnalist câștigător al Premiului Pulitzer: ”Era clar că ar putea arunca în aer conductele” / Casa Albă: ”Un raport complet fals”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”