Pe unde trecem Dunărea de Sfânta Maria. Recomandări MAE pentru TRAVERSAREA Bulgariei

Pe unde trecem Dunărea de Sfânta Maria. Recomandări MAE pentru TRAVERSAREA Bulgariei
Publicat: 15/08/2024, 21:06
Actualizat: 15/08/2024, 21:09

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o serie de recomandări pentru cei care călătoresc, în perioada minivacanţei de Sfânta Maria, în Bulgaria sau Grecia. Astfel, se recomandă folosirea tuturor punctelor bulgare de frontieră deschise traficului internaţional.

Potrivit MAE, în perioada 15-18 august este posibil să fie înregistraţi timpi crescuţi de aşteptare la trecerea prin punctele bulgare de frontieră, cu precădere la tranzitarea Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse, unde în 10 iulie au început lucrări de reparaţie majoră a estacadei podului pe partea bulgară.

În acest context, se recomandă folosirea tuturor punctelor bulgare de frontieră deschise traficului internaţional, după cum urmează:

  • la frontiera româno-bulgară: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t), Ostrov-Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcţionare 08:30-19:30; www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea-Svishtov (ferry, cu program de funcţionare 08:30-19:00; www.ferry.bg) şi Bechet–Oryahovo (ferry, cu program de funcţionare 05:00-24:00; www.ferryboat.bg);
  • la frontiera bulgaro-elenă: Kulata-Promachonas; Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t); Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd-Termes şi Ivaylovgrad-Kiprinos (ultimile două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t).

Atenție la Kulata!

”În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, recomandăm turiştilor români să nu folosească trasee secundare sau terţiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în aşteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieşire din Bulgaria către Grecia.

În astfel de situaţii, pe aceste trasee ocolitoare, autorităţile bulgare de poliţie desfăşoară filtre de control care nu permit accesul către punctul de frontieră decât în cazul autovehiculelor în care se află funcţionari sau angajaţi ai firmelor care îşi desfăşoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieşire către Grecia este autostrada A3 – Struma)”, a transmis MAE.

  • la frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli; Malko Târnovo-Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură existentă redusă şi înregistrează în mod constant timpi foarte mari de aşteptare).

Drumul către casă

Totodată, cetăţenilor români care revin în România în 18 august şi aleg să intre în ţară prin punctul de trecere a frontierei de la podul Giurgiu-Ruse li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, în contextul în care autorităţile bulgare desfăşoară lucrări de reparaţie majoră a estacadei podului de peste Dunăre.

Taxa de pod online

Începând din 5 iulie, taxa de pod poate fi plătită  şi în sistem online numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1 – https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=40&isActive=id6. Taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva. În punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulaţie sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice, aplicate pe teritoriul Bulgariei. În astfel de cazuri, cetăţenii români identificaţi de sistem sunt obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

În acest context, este importantă informarea corectă, achiziţionarea din timp a vinietei electronice – se recomandă achiziţionarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării – şi achitarea  conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Bulgarii cer vignetă online!

Potrivit MAE, autorităţile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune şi în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica).

”Luând în considerare şi condiţiile meteorologice înregistrate pe teritoriul bulgar (coduri de atenţionare pentru temperaturi extreme, producere de incendii de vegetaţie, de furtuni sau vijelii convective), se recomandă turiştilor români să se asigure că pe timpul călătoriei deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate. Conducătorii auto sunt îndrumaţi să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de vară şi atenţionare meteorologică specifică, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere şi cursele aeriene să fie perturbate faţă de orarul de zbor.

Infomații aici!

nformaţii suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la sistemul de plată online a taxei de pod la Ruse – https://customs.bg/wps/portal/agency-en/media-center/news-details/05-07-24-toll-danube-bridge-eng; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 0035970013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677  (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – https://customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens/Important%20notice%20for%20travelers; cu privire la vinieta electronică şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg ; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg .

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://sofia.mae.ro  şi www.mae.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Margaret Thatcher, la scufundarea submarinului Kursk: “Mă uit la imaginea domnului Putin și încerc să...
A murit de cancer. Vestea care a devastat-o pe Kate Middleton
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie...
Avertismentul celebrului chef Adi Hădean: „Iubim produsul românesc, dar n-aș lăsa pe nimeni să vândă...
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în...
Trump vizionează obsesiv videoclipul în care este împușcat, iar echipa sa de campanie se teme...
Autopsia preliminară a Ioanei, tânăra din Suceava care s-a sinucis. „Tragedia a fost mușamalizată. A...
Ce conțin plicurile 3 în 1 de cafea? Românii le consumă des, dar nu le...
Jumătate de ţară, sub avertizare de cod roşu de caniculă. Când scăpăm de căldura excesivă
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit...
Caz șocant în Dolj. Un bebeluș de cinci luni a fost găsit mort între saltea...
Doliu la PRO TV! Jurnalistul a murit în ziua sfântă a Adormirii Maicii Domnului
Banca Transilvania vinde SUV-ul ideal pentru familie. Costă cât un Logan și are dotări de...
Zelenski anunţă că trupele ucrainene au capturat cel mai mare oraş rusesc de până acum
Descoperire NĂUCITOARE la Stonehenge! „Ridică semne de întrebare”
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ce au putut să facă patru turiști români într-un restaurant din Grecia. Au ajuns "de...
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
Mesajul de mulțumire pe care l-a postat Denisa Coțolan cu ocazia aniversării ei. Ce i-a...
O nouă lovitură pentru familia Raisei, fetița ucisă de un polițist pe trecerea de pietoni!...
BANCUL ZILEI. Bulișor îl întreabă pe tatăl său: - Tati, într-o intersecție, cine are prioritate?
Ce cred japonezii despre o posibilă președinție a Kamalei Harris?