Profitul net al TRANSGAZ a crescut cu 149%, la peste 176 mil. lei , în semestrul I. Veniturile din R. Moldova au fost de peste 20 de ori mai mari

Profitul net al TRANSGAZ a crescut cu 149%, la peste 176 mil. lei , în semestrul I. Veniturile din R. Moldova au fost de peste 20 de ori mai mari
Publicat: 16/08/2024, 18:03
Actualizat: 16/08/2024, 18:06

Operatorul național de transport al gazelor naturale a avut un profit net în creștere cu peste 105 milioane de lei în primul semestru din 2024, față de același interval al anului precedent, conform rezultatelor financiare consolidate, publicate vineri pe platforma Bursei de Valori București. Unul dintre elementele care au dus la acest avans a fost majorarea veniturilor, de peste 20 de ori, din serviciile de livrare a gazelor naturale de către Vestmoldtransgaz, sucursala Transgaz de peste Prut, care este operatorul național din Republica Moldova.

Transgaz a înregistrat în primul semestru din 2024 un profit brut de 221,9 de milioane de lei, cu 119%, respectiv peste 120 de milioane de lei mai mult față de același interval din 2023, conform situației financiare individuale.

Rezultatele financiare consolidate, care includ și situația sucursalei din Republica Moldova, unde Transgaz deține 75% din pachetul de acțiuni, arată o creștere de 129,3 milioane de lei, de la 93,7 milioane de lei la 223 milioane de lei, respectiv o creștere cu 138% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește profitul net realizat, după plata impozitului pe profit, acesta a avut în semestrul I din 2024 față de profitul net din semestrul I 2023, o creștere de peste 97 de milioane de lei – până la 176 de milioane de lei, adică un avans de 123%, conform situației financiare individuale.

Situația financiară consolidată indică o creștere de 105,5 milioane de lei, până la un total de 176,3 milioane de lei, respectiv o un avans de 149%.

Conform raportului semestrial al Transgaz, la nivelul situației financiare individuale, veniturile din exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții conform cu IFRIC12 au crescut în semestrul I 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent cu 258.990 mii lei în principal pe seama:

  • creșterii tarifelor de transport urmare aprobării venitului reglementat aferent transportului gazelor naturale în perioada 1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024 (în valoare de 1,64 miliarde de lei): tariful mediu de rezervare a capacității mai mare cu 1,77 lei/MWh, cu influență pozitivă de 313 milioane de lei și tariful mediu de transport volumetric mai mare cu 0,52 lei/MWh, cu influență pozitivă de 36 milioane de lei.

Cheltuielile de exploatare înainte de activitatea de echilibrare și de construcții conform cu IFRIC12 au crescut în semestrul I 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent cu 131.078 mii lei în principal din cauza:

  • creșterii cheltuielii cu redevența cu 105 mil. lei ca urmare a modificării cotei de redevență de la 0,4% la 11,5% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiuni de transport și tranzit prin sistemele naționale de transport începând cu 30 septembrie 2023
  • înregistrării unor cheltuieli mai mari în principal la cheltuielile cu personalul (indexările acordate în 2023 și 2024, majorare valoare tichete de masă, adaos de Paști mai mare în anul 2024) și la cheltuielile cu provizioane pentru riscuri și cheltuieli (provizioane pentru beneficiile angajaților).

De remarcat este și că rezultatele financiare individuale realizate sunt mult peste cele bugetate de conducerea companiei, care estimase cheltuieli mai mari pe mai multe segmente, printre care cu personalul, taxe și impozite sau de exploatare.

Astfel, profitul brut realizat în semestrul I 2024, de 221,9 milioane de lei, este cu 150% mai mare față de cel bugetat, de 88,8 milioane de lei. În același timp, rezultatul net realizat, de 176 milioane de lei, este cu 163% mai mare decât cel bugetat, de 66,8 milioane de lei.

Veniturile din Republica Moldova

Raportul Transgaz privind rezultate consolidate include detalii și referitor la încasările mai mari venite din Republica Moldova, dar și cheltuieli peste cele pe care le-a avut de făcut compania în urmă cu un an.

Astfel, Vestmoldtransgaz SRL din Moldova a înregistrat în semestrul I 2024 venituri din servicii de livrare a gazului natural mai mari cu 73,6 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precedent (77,2 milioane de lei în sem. 1 din 2024, față de 3,5 milioane de lei în sem.I 2023.

La capitolul cheltuieli de exploatare, pe lângă cele cu redevența, se văd creșteri la:

  • cheltuielile cu întreținere și transport mai mari cu 33,3 milioane de lei,
  • cheltuielile cu provizioane pentru riscuri și cheltuieli mai mari cu 31,5 milioane de lei
  • cheltuiala cu amortizarea mai mare cu 23,1 milioane de lei
  • cheltuielile cu personalul mai mari cu 23,5 milioane de lei

Transgaz întocmește situații financiare consolidate de grup, în calitate de societate-mamă, ca urmare a achiziționării VESTMOLDTRANSGAZ SRL din Republica Moldova de către EUROTRANSGAZ SRL, în anul 2018

Companii consolidate din grupul Transgaz:

  • SNTGN Transgaz SA (Companie mamă)
  • Eurotransgaz SRL (Societate deținută de SNTGN Transgaz SA în proporție de 100%)
  • Vestmoldtransgaz SRL, Societate deținută de Eurotransgaz SRL (75%)

Începând cu data de 25.08.2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit asociat cu o participație de 25% din capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz SRL, subsidiară Transgaz din Republica Moldova, ce deține și operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău.

Din 19 septembrie 2023, operatorul național român de transport al gazelor naturale, Transgaz, a preluat oficial, prin compania Vestmoldtransgaz, operarea, exploatarea, dispecerizarea și transportul gazelor naturale din Republica Moldova de la gigantul rus Gazprom.

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale a raportat un profit net de 159,9 milioane de lei la finalul anului trecut, cu 56% mai mic decât cel realizat în anul precedent, de 365,7 milioane de lei, arată datele preliminare ale Transgaz pe 2023. Confom datelor Transgaz, unele venituri au crescut, precum veniturile din activitatea de transport internațional și asimilate, dar s-au majorat și multe cheltuieli ale companiei, precum cele cu redevențele.

Transgaz este deținută de stat, prin Secretariatul general al Guvernului, în proporție de 58,5%.

Citiți și:

RETROSPECTIVĂ | An istoric în energie: Hidroelectrica la BVB, start la Neptun Deep și preluarea operațiunilor de la Gazprom de Transgaz în R. Moldova

Patronatele din petrol și gaze vor un DIALOG corect cu statul, după ce le-a impus cea mai ridicată rată efectivă de impozitare specifică din Europa

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Legiștii susțin că pacientul de la Sf. Pantelimon a murit, cu o probabilitate de 99%,...
A murit de cancer. Vestea care a devastat-o pe Kate Middleton
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie...
Avertismentul celebrului chef Adi Hădean: „Iubim produsul românesc, dar n-aș lăsa pe nimeni să vândă...
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat...
Matthew Perry, victima perfectă pentru doctorul, asistentul și dealerul său. „Mă întreb cât de mult...
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Mega-caniculă în România. Așa ceva nu s-a mai văzut!
Doliu în lumea teatrului! Cauza decesului regizorului Bogdan Budes. Fratele lui a scos la iveală...
Cât valorează maşinile oferite de Ion Ţiriac medaliaţilor de la Jocurile Olimpice
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a...
DOLIU IMENS! A MURIT cea mai iubită actriță din Generația de Aur
Atenție, RAR blochează mașinile pentru reverificare la ITP! Motive pentru care o mașină este respinsă...
Apel pentru reorganizarea alegerilor în Venezuela. Joe Biden susţine ideea unui nou scrutin
Un ANIMAL cu SUTE de picioare a fost descoperit în...
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
David Popovici și Taisia, iubita lui, ipostază tandră în vacanță. Cum s-au pozat, dând un...
Chinurile Ioanei din Broșteni: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
Anamaria Prodan, despre accidentul cumplit al mamei sale, Ionela Prodan, în dimineața când ea trebuia...
Bătaie generală la concertul lui Babasha din Cernavodă! O polițistă a fost rănită și transportată...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea îl întreabă pe Bulă: -Bulă, ce ne dă porcul?
Ultima vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu la capre negre: „Numai un om bolnav psihic putea...