Alimente responsabile pentru creșterea numărului cazurilor de CANCER la tineri. Medic oncolog: „A fost destul de alarmant pentru noi toți”

Alimente responsabile pentru creșterea numărului cazurilor de CANCER la tineri. Medic oncolog: „A fost destul de alarmant pentru noi toți”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 16/08/2024, 21:50
Actualizat: 16/08/2024, 21:52

Medicii oncologi trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer în rândul tinerilor. Ei spun că fast-food-ul și carnea procesată ar avea o mare parte din vină.

„Îi sfătuim pe oameni să mănânce mai puține alimente procesate, bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare. Aceasta include alimente precum prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, (chipsuri), băuturi îndulcite cu zahăr și fast-food, precum pizza și burgeri”, a declarat Matthew Lambert, nutriționist și manager de informare și promovare a sănătății la World Cancer Research Fund, potrivit New York Post.

Cancerul a afectat puternic tinerii, în special femeile și adulții în vârstă de 30 de ani.

„A fost destul de alarmant pentru noi toți. În trecut, ai crede că cancerul a fost o boală a populației în vârstă. Dar acum observăm că în ultimii ani oamenii au fost diagnosticați cu cancer din ce în ce mai devreme”, declara, în luna aprilie, pentru The Post Dr. Coral Olazagasti, profesor asistent de oncologie medicală clinică la Universitatea din Miami Sylvester Comprehensive Cancer Center.

Dar nu există un singur vinovat pentru cazurile de cancer, însă alimentele ultraprocesate au atras cel mai mult atenția.

Pofesorul Charles Swanton, oncolog și clinician șef la Cancer Research UK, a declarat, în cadrul unui congres, că cercetările au arătat că, uneori, cancerul de intestin cu debut precoce poate fi „inițiat” de bacteriile intestinale care sunt mai răspândite la persoanele a căror dietă este săracă în fibre și bogată în zahăr.

„Ceea ce observăm în unele studii este că unele tumori ale pacienților cu cancer colorectal cu debut precoce adăpostesc mutații care ar putea fi inițiate de aceste specii microbiene”, a declarat el.

Se crede că aceste mutații diminuează capacitatea organismului de a combate celulele precanceroase. Alimentele ultraprocesate includ produse ambalate, băuturi, cereale și produse gata de consum care conțin coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. Acestea sunt de obicei bogate în zahăr, grăsimi saturate și sare și lipsite de vitamine și fibre.

„Aceste tipuri de alimente nu au fibre și nu conțin practic niciun nutrient esențial. Ele ar trebui consumate doar ocazional și în cantități mici”, a spus profesorul Swanton.

Care sunt cele mai grave forme de cancer

Cercetări recente au raportat că persoanele care mănâncă cu 10% mai multe alimentele ultraprocesate  decât ceilalți au un risc cu 23% mai mare de cancer la cap și gât.

De asemenea, o dietă bazată pe junk food a fost legată de un risc cu 24% mai mare de cancer al esofagului, tubul care leagă gâtul de stomac, care este a șasea cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Cleveland Clinic Journal of Medicine, citată de Știrile Pro TV.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat carnea procesată drept „cancerigenă pentru oameni”, menționând că există „suficiente dovezi din studiile epidemiologice că consumul de carne procesată cauzează cancer colorectal”.

Experții consideră că riscul crescut de cancer poate fi cauzat de nitrații din carne, care se combină cu compuși din organism pentru a deteriora celulele.

Conform unei cercetări din 2015, persoanele care consumă zilnic carne roșie și carne procesată sunt cu 40% mai predispuse la cancer de intestin, comparativ cu cele care consumă această carne o dată pe săptămână sau mai rar.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar