Medicii oncologi trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer în rândul tinerilor. Ei spun că fast-food-ul și carnea procesată ar avea o mare parte din vină.
„Îi sfătuim pe oameni să mănânce mai puține alimente procesate, bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare. Aceasta include alimente precum prăjituri, biscuiți, produse de patiserie, (chipsuri), băuturi îndulcite cu zahăr și fast-food, precum pizza și burgeri”, a declarat Matthew Lambert, nutriționist și manager de informare și promovare a sănătății la World Cancer Research Fund, potrivit New York Post.
Cancerul a afectat puternic tinerii, în special femeile și adulții în vârstă de 30 de ani.
„A fost destul de alarmant pentru noi toți. În trecut, ai crede că cancerul a fost o boală a populației în vârstă. Dar acum observăm că în ultimii ani oamenii au fost diagnosticați cu cancer din ce în ce mai devreme”, declara, în luna aprilie, pentru The Post Dr. Coral Olazagasti, profesor asistent de oncologie medicală clinică la Universitatea din Miami Sylvester Comprehensive Cancer Center.
Dar nu există un singur vinovat pentru cazurile de cancer, însă alimentele ultraprocesate au atras cel mai mult atenția.
Pofesorul Charles Swanton, oncolog și clinician șef la Cancer Research UK, a declarat, în cadrul unui congres, că cercetările au arătat că, uneori, cancerul de intestin cu debut precoce poate fi „inițiat” de bacteriile intestinale care sunt mai răspândite la persoanele a căror dietă este săracă în fibre și bogată în zahăr.
„Ceea ce observăm în unele studii este că unele tumori ale pacienților cu cancer colorectal cu debut precoce adăpostesc mutații care ar putea fi inițiate de aceste specii microbiene”, a declarat el.
Se crede că aceste mutații diminuează capacitatea organismului de a combate celulele precanceroase. Alimentele ultraprocesate includ produse ambalate, băuturi, cereale și produse gata de consum care conțin coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. Acestea sunt de obicei bogate în zahăr, grăsimi saturate și sare și lipsite de vitamine și fibre.
„Aceste tipuri de alimente nu au fibre și nu conțin practic niciun nutrient esențial. Ele ar trebui consumate doar ocazional și în cantități mici”, a spus profesorul Swanton.
Cercetări recente au raportat că persoanele care mănâncă cu 10% mai multe alimentele ultraprocesate decât ceilalți au un risc cu 23% mai mare de cancer la cap și gât.
De asemenea, o dietă bazată pe junk food a fost legată de un risc cu 24% mai mare de cancer al esofagului, tubul care leagă gâtul de stomac, care este a șasea cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Cleveland Clinic Journal of Medicine, citată de Știrile Pro TV.
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat carnea procesată drept „cancerigenă pentru oameni”, menționând că există „suficiente dovezi din studiile epidemiologice că consumul de carne procesată cauzează cancer colorectal”.
Experții consideră că riscul crescut de cancer poate fi cauzat de nitrații din carne, care se combină cu compuși din organism pentru a deteriora celulele.
Conform unei cercetări din 2015, persoanele care consumă zilnic carne roșie și carne procesată sunt cu 40% mai predispuse la cancer de intestin, comparativ cu cele care consumă această carne o dată pe săptămână sau mai rar.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia