A început încărcarea cardurilor de alimente cu o nouă tranşă de 250 lei pentru 2,6 milioane de români. Anunțul făcut de ministrul PSD al Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, confirmă alocarea a peste 650 de milioane de lei, parte din angajamentul PSD “Sprijin pentru România” de a veni cu măsuri concrete în sprijinul românilor cu venituri mici.
Acest ajutor financiar este acordat o dată la două luni, sumele putând fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde. Începând cu acest an, de acest program beneficiază persoanele vulnerabile cu venituri nete mai mici de 2.000 lei. Anterior, au beneficiat de acest sprijin persoanele cu venituri nete mai mici de 1.700 lei. Majorarea plafonului a fost propusă de propusă de MIPE, la inițiativa PSD.
Mai mult, pentru anul în curs, Guvernul Ciolacu a extins lista categoriilor de beneficiari ai tichetelor sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde, după cum urmează:
Datele arată că 2,6 milioane de români beneficiază de acest program menit să sprijine persoanele vulnerabile.
De asemenea, la inițiativa PSD, pentru anumite categorii sociale, o dată la 6 luni, se acordă și pachete cu alimente, în cuantum de maxim 125 de lei. De acestea beneficiază familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii și persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă stabilite în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale.
Politicile sociale adoptate de social-democrați au drept scop protejarea acestor categorii vulnerabile, contribuind semnificativ la combaterea sărăciei și îmbunătățirea nivelului de trai, având un impact pozitiv asupra creșterii economice generale a țării.
Măsurile care vizează persoanele vulnerabile sunt parte integrantă din programul ”Sprijin pentru România”, pe care PSD l-a inițiat în momentul în care a intrat la guvernare. Scopul acestuia este acela de a sprijini populația și firmele românești într-un context extrem de dificil, marcat de efectele post pandemice ale COVID-19 și de începerea războiului de la granițele României.
Măsurile care au vizat mediul de afaceri, susținute de un program de investiții fără precedent asumat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, s-au concretizat deja într-un avans al economiei care plasează țara noastră pe primele poziții la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește creșterea economică.
Această evoluție pozitivă, susținută și de măsurile de creștere a salariului minim inițiate de Guvernul Ciolacu, ca și de stabilizare a prețurilor și reducere a inflației, ca urmare a plafonării prețurilor la alimentele de bază, energie și gaze, au avut efecte concrete în nivelul de trai al românilor.
Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că veniturile românilor continuă să crească peste rata inflației, ca efect al măsurilor implementate la inițiativa PSD. Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.176 lei în luna iunie a acestui an, fiind mai mare cu 58 lei faţă de mai 2024, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, salariul mediu net se menţine de patru luni consecutiv, la peste 1.000 de euro lunar, cu creşteri de 10% în prima parte a anului 2024.
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, indicele câştigului salarial real a fost 107,2%, iar câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%. Această valoare este cu mult peste rata inflației, care, în luna iunie, ultima pentru care există date pentru nivelul salarial, a atins valoarea de 4,9%.
CITEȘTE ȘI: