Lunile iulie și august au fost dominate de temperaturi sufocante și cod roșu de caniculă. Mulți dintre români au recurs la aerul condiționat, o metodă ce i-a ars la buzunar, din cauza facturilor.
Factura pe luna iulie este exponențial mai mare decât în luna precedentă, iar în unele cazuri, sumele s-au triplat.
Pentru o garsonieră, consumul de energie electrică, pe luna iunie, a costat 160 de lei. În iulie, însă, suma de e factură a crescut la 234 de lei, adică aproape dublu. La o casă cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, situația este și mai dramatică. Dacă în iunie consumul a fost 148 kWh şi s-a facturat la 80 de bani pe kWh, în iulie, a ajuns până la 427 de kWh. Practic, factura s-a triplat.
„Era de aşteptat ca facturile să explodeze, in conditiile in care tariful pentru un consum civilizat este de până la 1,3 lei pe kilowat aproape dublu decat la consumul social si chiar mai mare decat pretul platit de firme, de 1 leu pe kilowat”, spune Adrian Negrescu, analist economic, potrivit Observator.
Cei mai afectaţi sunt clienţii care aveau până acum un consum de până în 100 de kWh. Aceştia plăteau 68 de bani pe kWh. Folosirea aerului condiţionat atrage după sine creșterea facturilor, ce pot reflecta sume duble, față de luna iunie. Un aparat de aer condiţionat consumă, în medie, 1,5 kW pe oră. Dacă funcţionează 7 ore pe zi, asta înseamnă un consum lunar suplimentar de 315 kWh.
Situația este pe cale să devină și mai dificilă, întrucât românii sunt facturați pentru energia electrică la prețul plafonat de 1 leu pe kWh. Plafonarea dispare la final de martie 2025, ceea ce înseamnă un cost de 1,3 lei pe kWh.
„Furnizorii mari de energie electrică facturează sub preţul maxim prevăzut de lege. 1,3 lei pe kWh. În cele mai multe cazuri, vedem că pentru luna iulie facturile au un preţ unitar pe kWh mai mic chiar şi cu 15-18% faţă de preţul maxim plafonat”, spune Adi Vintilă, expert în energie.
Experții ne îndrumă să facem economie.
„Să eliminăm cât mai mult consumul inutil. Acel consum de care nu avem nevoie, precum becuri lăsate pornite în încăperi în care nu locuim, televizoare pornite atunci când nu ne uităm la ele”, mai spune Adi Vintilă, expert în energie.
FOTO: Pexels