Peste 80 de medici români care lucrează în Franța s-au solidarizat cu doctorițele acuzate de crimă. Ei spun că femeile au procedat „normal”

Peste 80 de medici români care lucrează în Franța s-au solidarizat cu doctorițele acuzate de crimă. Ei spun că femeile au procedat „normal”
Caracter ilustrativ - sursa Shutterstock
Publicat: 18/08/2024, 11:18

Peste 80 de medici români specializați în materie de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) care lucrează la spitale din Franţa au semnat o scrisoare deschisă în care și-au arătat solidaritatea față de cele două doctorițe de la Spitalul „Sf. Pantelimon” acuzate de crimă cu premeditare. Semnatarii scrisorii spun că, din punctul lor de vedere, cele două colege din România au acționat normal, iar faptele lor ar fi fost acoperite de legislația care reglementează sistemul medical francez.

Medicii români din Franța au explicat că starea pacientului în vârstă de 54 de ani despre care procurorii au afirmat că a fost omorât cu premeditare de cadrele medicale care i-ar fi scăzut în mod intenționat doza de noradrenalină era oricul extrem de gravă, iar șansele ca el să-și revină erau nule. În acest sens, aceștia au invocat legile din Franța, despre care spun că sunt în vigoare de mai bine de 20 de ani și care nu permit ca viețile bolnavilor aflați în fază terminală să fie prelungite în mod inutil, deoarece, odată cu viața, le este prelugită și suferința.

„Intervin în spaţiul public, din păcate, persoane care nu par să aibă acel minim de pregătire profesională în ceea ce priveşte înţelegerea funcţionării unei unităţi de Terapie Intensivă şi a particularităţilor acestui serviciu, ale patologiilor caracteristice şi care totuşi se pronunţă asupra competenţelor şi deciziilor luate de aceşti medici, colegii noştri.

Problematica este complexă şi nu poate fi înţeleasă fără a cunoaşte în profunzime specificităţile serviciului de Terapie Intensivă şi dosarele detaliate ale pacienţilor implicaţi. Din nefericire, moartea în reanimare (terapie intensivă) face parte din cotidianul nostru ca medici.

„Colegele noastre s-au confruntat cu o situație fără ieşire”

„Cheia înţelegerii constă în realizarea faptului că situaţia cu care s-au confruntat colegele noastre era una fără ieşire, că se aflau într-un impas terapeutic. Este un fel de «şah mat» în medicină, când orice ai face nu mai există o soluţie bună. Pentru cei care nu cunosc termenii medicali, starea de «şoc refractar» înseamnă o stare de hipotensiune profundă şi prelungită, care nu mai răspunde la doze din ce în ce mai mari de noradrenalină. Nu mai există soluţie la aceasta situaţie şi deznodământul inevitabil este decesul, oricare ar fi doza de noradrenalină, mare sau mică”, subliniază ei.

Medicii ATI care au semnat scrisoarea explică faptul că, într-un astfel de impas terapeutic, „continuarea tratamentelor invazive şi agresive devine nu doar inutilă, ci nu face decât să prelungească suferinţa bolnavului şi a familiei sale, fără a avea nicio speranţă de recuperare sau de vindecare”.

În Franța, bolnavii în fază terminală sunt lăsați să moară

Ei adaugă că, în Franţa în particular şi în Europa în general, spre deosebire de România, această situaţie legată de sfârşitul vieţii în secţiile de reanimare este riguros reglementată şi face parte din conceptul de „limitare terapeutică” . Această practică se aplică pacienţilor în stare terminală, consideraţi fără perspective de supraviețuire.

Astfel, ei dau exemplul Franței, unde „insistența” de a administra un tratament atunci când nu mai există şanse de supravieţuire poartă numele de „îndârjire terapeutică” („obstination déraisonnable” sau „acharnement thérapeutique”, legea Leonetti din 2005) şi este sancţionată prin lege ca o practică medicală neadaptată situaţiei, care aduce atingere demnităţii pacientului respectiv.

Semnatarii scrisorii afirmă că nu au „pretenţia de a face lumină în acest caz”, dar prezintă elemente care să contribuie la o mai bună înţelegere a ceea ce presupune reanimarea şi cadrul legal în care se desfăşoară îngrijirile din faza terminală în reanimările din Franţa.

„În Franţa, încadrarea legală a practicilor de limitarea a îngrijirilor medicale vizează atât drepturile pacientului, cât şi protejarea juridică a echipei medicale confruntată cu această situaţie. Echipa medicală are datoria de a acţiona strict în interesul pacientului, chiar dacă aceasta poate să însemne câteodată limitarea îngrijirilor medicale la pacienții care sunt considerați în fază terminală, fără un proiect terapeutic rezonabil. Aceste legi au început să fie elaborate în Franța încă de acum 20 de ani şi continuă să evolueze”, subliniază ei.

Medicii români din franța propun schimbarea legilor românești

„Vidul legislativ a făcut posibilă tragedia de la Spitalul «Sf. Pantelimon». Şi când spunem tragedie, înțelegem şi durerea familiilor care au rămas cu impresia că nu s-a făcut tot posibilul pentru apropiații lor, dar şi cea a medicilor implicați, care, deși au avut sentimentul că procedează corect şi că au acționat în interesul pacienților, acum sunt ostracizați şi tratați precum criminali de drept comun.

În calitate de medici ATI, ne exprimăm speranța că acest caz al medicilor de la Spitalul «Sf. Pantelimon» să fie încredințat experților, care pot să judece imparțial ce s-a petrecut cu adevărat acolo.

Sperăm, de asemenea, să fie punctul de plecare pentru definirea unui cadru legal în România care să stabilească regulile de funcționare în astfel de situații”, au mai spus semnatarii scrisorii deschise.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO O descoperire în Scoția ar putea elucida unul dintre cele mai mari mistere ale...
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar...
Columa lui Traian, clădită la Roma cu aurul dacic. Cât de reală este povestea războaielor...
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Misterioasa moarte a lui Mozart: de ce boală suferea! A decedat la 35 de ani...
Super Lună Albastră, mâine în România. Cum apare fenomenul şi de unde poate fi văzut
18 august 2024, ziua în care o legendă s-a ridicat la ceruri. Alain Delon a...
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de...
DOLIU IMENS! A MURIT cea mai iubită actriță din Generația de Aur
Scade valabilitatea permisului auto? Guvernul a dat aviz pozitiv acestei legi
Cel puţin nouă morţi în urma unui atac israelian în sudul Libanului
Viața de FILM a lui Alain Delon! A trăit printre gangsteri și prostituate
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
Cum îți reglezi ceasul biologic, dacă trebuie să te trezești devreme
Descoperirea incredibilă făcută de un pompier din Bistrița-Năsăud. Cum a putut găsi o icoană a...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Emilia Ghinescu, despre viața în casa părintească și greutățile prin care a trecut mama ei....
Bătaie generală la concertul lui Babasha din Cernavodă! O polițistă a fost rănită și transportată...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea îl întreabă pe Bulă: -Bulă, ce ne dă porcul?
Caii ar fi mai inteligenți decât ne-am imaginat