De la sfârșitul Războiului Rece, Evan Gershkovich a fost primul jurnalist american arestat în Rusia sub acuzația de spionaj. A fost condamnat la 16 ani de închisoare într-o colonie cu regim de maximă siguranță, după ce a fost găsit vinovat, oficial, de strângerea de informații despre fabrica Uralvagonzavod, la „ordinele” CIA. Uralvagonzavod este unul dintre cele mai mari complexuri științifice și industriale din Rusia și unul dintre cei mai mari producători de tancuri din lume.
La începutul lunii august, jurnalistul american Evan Gershkovich a fost eliberat de Rusia – alături de alți „prizonieri politic” – în cadrul unui schimb în urma căruia Vladimir Putin l-a recuperat pe asasinul Vadim Krasikov, cel pe care îl etichetase drept „erou”.
Privind retrospectiv, este din ce în mai sigur că obiectivul inițial al arestării jurnalistului Evan Gershkovich nu a fost acela îndelung „trâmbițat” de autoritățile din Rusia – demontarea unui complot „preparat” de CIA în laboratoarele de la Langley – ci de a-l schimba pe corespondentul acreditat al The Wall Street Journal cu Vadim Krasikov, asasinul rus reținut în Germania.
Vadim Krasikov este un asasin care a servit în Vympel, o unitate a Centrului FSB Spetsnaz, și a fost identificat ulterior drept autorul mai multor crime prin contract, inclusiv uciderea omului de afaceri Alexander Kozlov – în Karelia, în anul 2007, a omului de afaceri Albert Nazranov – la Moscova, în anul 2015, și a refugiatului cecen Zelimkhan Khangoshvil – la Berlin, în anul 2019.
Operațiunea împotriva lui Evan Gershkovich a fost efectuată de Departamentul de Operațiuni de Contrainformații (DKRO) al FSB, parte a Serviciului de Contrainformații, cunoscut sub numele de Primul Serviciu.
Vladimir Putin l-a întâmpinat la aeroport, ca pe un erou, pe asasinul rus Vadim Krasikov | Foto – Profimedia Images
În ultimii nouă ani, acest departament a fost condus de generalul Vladislav Menshchikov, care a raportat detaliile acestui caz direct lui Vladimir Putin. Vladislav Menshchikov este considerat unul dintre „milionarii discreți” ai Rusiei, membri ai familiei sale fiind bine ancorați în afaceri profitabile, iar fiica sa este un adevărat mogul imobiliar.
Generalul FSB Vladislav Menshchikov | Susa foto – The Insider
Anterior, Vladislav Menshchikov a condus Direcția Principală a Programelor Speciale a președintelui Rusiei, care supraveghează o rețea de buncăre secrete. Menshchikov este responsabil de Primul Serviciu din anul 2015.
Primul Serviciu al FSB este responsabil și de contracararea serviciilor de informații străine, și de monitorizarea diplomaților și jurnaliștilor occidentali. Ei folosesc, de asemenea, tactica de a se infiltra agenți în mass-media străine pentru a-l alerta pe Putin despre rapoartele critice viitoare.
FSB – Serviciul Federal de Securitate, continuator al temutului KGB – are un departament separat de contrainformații militare, care luptă împotriva corupției în armată și se ocupă de cazuri precum arestarea ministrului adjunct al Apărării Timur Ivanov și a contractorilor militari privați ale căror stiluri de viață par mult mai opulente decât le-ar permite salariile oficiale.
În acest context, notează The Insider, Vladislav Menshchikov însuși s-ar putea confrunta, în curând, cu acuzații dure privind propria avere. Menshchikov și familia sa au cel puțin 16 terenuri în regiunea Moscovei, 7 case și un apartament, scriu și jurnaliștii de la slidstvo.info.
După ce Rusia lui Putin a invadat Ucraina, sancțiunile UE au interzis vânzarea de mașini de lux către Rusia, ceea ce a determinat Mercedes-Benz să își înceteze operațiunile în această țară.
Tatiana Menshchikova, fiica generalului FSB Vladislav Menshchikov | Sursa foto – The Insider
Tatiana Menshchikova folosește mai multe companii pe care le deține în comun pentru a administra proprietăți imobiliare din Moscova. Printre aceste companii s-ar afla Galax LLC, Agora LLC și Bioimpulse LLC, iar pe lista proprietăților deținute de fiica generalului FSB se află, potrivit anchetei The Insider, clădiri forte bine cotate în piață:
Venitul total al firmelor controlate de Menshchikova a depășit anul trecut 800 de milioane de ruble (9.318.056 USD).
Sursa fondurilor care i-au permis fiicei șefului Primului Serviciu să achiziționeze astfel de proprietăți este strâns legată de partenerul ei de afaceri, respectiv Yan Novikov, actualul șef al companiei de stat pentru apărarea aerospațială Almaz-Antey – în anul 2017, compania era al optulea cel mai mare contractant de apărare din lume. Acțiunile companiei Almaz-Antey sunt deținute 100% de statul rus, reprezentat de Agenția Federală pentru Administrarea Proprietății de Stat.
Yan Novikov, șeful Almaz-Antey, are drepturi de proprietate egale în diferite firme cu Tatiana Menshchikova, dezvăluie The Insider.
Yan Novikov (centru), actualul șef al companiei de stat pentru apărarea aerospațială Almaz-Antey | Foto – Profimedia Images
Membrii apropiați ai familiei lui Menshchikov au primit contracte guvernamentale de la Almaz-Antey, au mai descoperit jurnaliștii de investigație de la The Insider.
Potrivit The Insider, se pare că fondurile din contractele legate de apărarea statului au fost direcționate în investițiile imobiliare comerciale ale familiei Menshchikov.
Tatiana, fiica generalului FSB Vladislav Menshchikov, locuiește în prestigioasa comunitate închisă Novogorsk din Khimki. Acolo deține o întreagă moșie – mai multe terenuri și cabane – în valoare de până la jumătate de miliard de ruble (6 milioane de dolari).
CITEȘTE ȘI: